PVV wil spoeddebat vanwege aanslag Thalys

Geen categorieaug 23 2015, 15:00
Geert Wilders wil dat de Tweede Kamer teruggeroepen wordt van het reces.
De PVV wil dat de Tweede Kamer deze week nog terugkomt van het reces om te debatteren over de mislukte aanslag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Zoals iedereen onderhand weet was er een Marokkaanse man die twee dagen geleden zijn medepassagiers overhoop probeerde te schieten met een kalasjnikov. Dat is een volautomatisch geweer. Hij had zo'n 200 kogels bij zich en had dus een enorme schade kunnen aanrichten.
De PVV stelt dat dit eens te meer bewijst dat de terrorismebestrijding van de overheid niet werkt en dat er het één en ander moet veranderen. Daarom moet de Tweede Kamer terugkomen en de regering dwingen om in actie te komen.
Hij wil dat het kabinet een aantal belangrijke stappen neemt. Ten eerste moeten plaatsen als vliegvelden en stations beter beveiligd worden. Ook wil hij dat teruggekeerde Syriëgangers - de Marokkaan was teruggekeerd uit dat door ISIS en andere radicaal-islamitische groepen bezette land - nauwlettend in de gaten worden gehouden zodat de autoriteiten er altijd van op hoogte zijn wat zij doen en waar ze zich bevinden.
De Franse acteur Jean-Hugues Anglade was in de trein op het moment van de (mislukte) aanslag en vertelde nadien dat het treinpersoneel er niets aan deed om de passagiers te helpen. Sterker nog, zij renden weg toen ze in de gaten hadden dat er een schutter was en verschuilden zich in een hok waar anderen niet in konden komen:
"We hoorden passagiers ‘hij schiet! Hij schiet!’ roepen in het Engels. Ik was met mijn twee kinderen en mijn vriendin. Ineens zag ik het personeel voorover gebukt door de gang rennen. Ze openden hun werkhok met een speciale sleutel en sloten zich daarin op. Ik dacht dat dit het einde was, dat we zouden sterven. We zaten in een muizenval!”
Daarom trok hij aan de noodrem. Hij hoopte dat hij en zijn medepassagiers daarna uit de trein konden, maar dat was niet het geval. De deuren waren nog steeds gesloten. Daarom sloegen ze op de deuren van het hok waar het personeel was; ze smeekten het personeel om de deur te openen zodat zij er ook in konden. Het resultaat?
"We sloegen erop en schreeuwden tegen het personeel dat ze ons binnen moesten laten. Niemand antwoordde. Dat we zo werden verlaten, die angst, die eenzaamheid, dat was verschrikkelijk en onverdraaglijk. Het was onmenselijk."
De enige reden dat de acteur en alle anderen de aanslag overleefden was dat drie Amerikanen, twee mariniers en één burger, ingrepen en de Marokkaanse terrorist overmanden. Als ze dat niet hadden gedaan - als ze hadden gedaan wat het personeel deed - was er werkelijk een massaslachting aangericht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten