Noord-Korea stuurt driekwart van de duikbotenvloot richting Zuid-Korea

Geen categorieaug 23 2015, 14:00
Ondanks dat er al meer dan vijftig een wapenstilstand van kracht is tussen Pyongyang en Seoul, zijn de spanningen weer fel opgelaaid de afgelopen weken.
Als deze informatie klopt, is dit een nieuwe escalatie in de weer opgelaaide vijandigheden tussen Noord- en Zuid-Korea: Op bevel van niemand minder dan Kim Jong Un zou maar liefst 70% van de duikbootvloot van Noord-Korea de bases hebben verlaten en koers hebben gezet naar het zuiden:
Meer dan vijftig Noord-Koreaanse onderzeeërs hebben hun bases verlaten voor operaties. '70 procent van de Noord-Koreaanse onderzeeërs hebben hun bases verlaten en hun locaties zijn niet bekend', meldde het Zuid-Koreaanse leger aan de persbureau Yonhap.
Het stalinistische land heeft ook het aantal artillerie-eenheden aan de grens verdubbeld en de hoogste staat van paraatheid afgekondigd.
Toch wordt er tegelijkertijd ook ingezet op deëscalatie, aangezien de Koreas ook weer een overleg hebben herstart om uit deze situatie van oorlogsdreiging te geraken. In de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen is een dorp genaamd Panmunjom, en daar zijn afgevaardigden van zowel de Noord-Koreaanse stalinistische dictator als de Zuid-Koreaanse democratisch verkozen regering samengekomen om een weg te zoeken om uit de impasse vandaan te geraken.
De escalaties begonnen nadat Noord-Korea een luidspreker van Zuid-Korea had beschoten. Het apparaat zond ongecensureerd nieuws uit voor Noord-Koreanen, maar het marxistische bewind van het land betitelde de boodschappen als "propaganda" en schoot explosieve projectielen op de luidspreker af. Brokstukken daarvan kwamen neer in de gedemilitariseerde zone, wat voor het zuiden onverteerbaar was.
Momenteel zoeken diplomaten naarstig naar opties om te escaleren. Mocht het wel tot een gewapend treffen komen, dan hebben de Verenigde Staten reeds toegezegd alles te zullen doen wat nodig is om Zuid-Korea te helpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten