Veiligheidsraad begint onderzoek naar Syrisch gifgas

De Verenigde Naties komen met een onderzoek naar de inzet van chemische wapens in Syrië. De hamvraag: was het Assad, of waren het de rebellen?

Het heeft even geduurd, maar in New York is men erover uit. Alle vijftien leden van de VN Veiligheidsraad hebben zich achter een resolutie geschaard die een onderzoek start naar de inzet en het gebruik van gifgas in de Syrische burgeroorlog:

Er moet een onderzoek komen om te achterhalen wie gifgasaanvallen hebben uitgevoerd in Syrië. De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad hebben vrijdag unaniem ingestemd met een resolutie die daartoe oproept.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag moeten initiatief nemen tot het onderzoek, zo wil de Veiligheidsraad.

De onderzoeksgroep wordt voorlopig opgericht voor een jaar, met mogelijke verlenging, en krijgt vooral de taak “individuen, groepen of overheden” te identificeren die betrokken zijn bij het gebruik van chemische wapens. Het gaat vooral om chloorgas.

Opmerkelijk is het feit te noemen dat ook Rusland instemde met de resolutie. Van oudsher is het land zeer kritisch wat betreft ondernemingen geïnitieerd door het hoogste orgaan van de Verenigde Naties. Het stemt meestal tegen, zoals ook gebeurde met de resolutie voor de oprichting van een MH17-tribunaal. Toch acht Moskou het nu ook van belang om uit te vinden wie precies internationale regelgeving heeft geschonden met de inzet van chemische wapens.

Over vermeende gifgasaanvallen in Syrië is al het één en ander te doen geweest. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde enkele jaren geleden aan dat chemische oorlogsvoering in het Midden-Oosten een ‘rode lijn’ was. Die lijn oversteken zou resulteren in een Amerikaanse interventie. Maar toen eenmaal onomstotelijk kwam vast te staan dat er in de buurt van Damascus gifgas was gebruikt, bleef een door Washington geleide belegering uit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. borgpen

  Is het in Assads belang door gebruik van gifgas een oorlog met de USA uit te lokken?
  Nee? Juist en in wiens belang wel? Turkije, allerlei strijdgroepjes, of alweer een Zionistisch complot? Dit is echt een onderwerp voor de kenners, weters en duiders.

 2. Geah

  We kunnen ons beter druk maken om de ISIS uit te roeien…en daar hebben wij Assad hard bij nodig zodat de vluchtelingen in Europa weer naar Syrië terug kunnen….Dat kan je toch veel beter doen……Assad en zijn regering vormen een stabiel regime….

 3. toetssteen

  http://www.un.org/disarmament/content/slideshow/Secretary_General_Report_of_CW_Investigation.pdf

  Er is al een uitgebreid onderzoek geweest door de VN, zie link. Daarvoor was er ook al een onderzoek o.l.v. Carla del Ponte.
  Zijn ze niet tevreden met de uitkomsten, of zijn de bureauladen zo diep?

 4. Q. I. Bus

  Goh, goed idee zeg, zo’n onderzoek. Misschien kunnen ze gelijk even uitzoeken wie er destijds een (1) mortiergranaat op een markt in Serajevo schoot en of er ook overeenkomsten zijn met ‘de rode lijn’ van Obamabomba. Of hoeft dat verder niet meer omdat we daar wel een land voor de helft in de poeier hebben gebombardeerd ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.