Wat doe je als je een groep jongeren continu met ‘kanker’ hoort schelden? Deze moeder komt in actie

Ze negeerde het niet, maar besloot er iets aan te doen.

Je hoort het steeds vaker. Mensen, vaak jongeren, die te pas en te onpas het woord ‘kanker’ bezigen. Niet alleen is dat grof en ongepast, het is ook zeer kwetsend voor mensen die kanker hebben, of die familieleden hebben die lijden aan de ziekte.

Nicole Boelen is een 34-jarige moeder uit Zwolle. Toen zij een groepje hangjongeren opmerkte dat continu met het woord ‘kanker’ schold, besloot zij in actie te komen. Op Facebook doet ze haar verhaal:

“Kanker op, hou je kkr bek, ik sla je de kkr, als je met dat kkr zand gooit sla ik je op je kkr kop” etc etc achter elkaar door. Na 300 x kanker gehoord te hebben ben ik het water uit gelopen, heb mijn telefoon gepakt en ben naar de jongens toe gelopen.”

En dan zegt Nicole dit tegen de jongens:

“Jo, mag ik jou iets laten zien? Je hebt het vast niet door, ik ben ook niet boos en heb er geen last van. Maar ik wil jou wat vertellen. Dit ben ik op de foto en dit is mijn zoontje van 4. Hij heeft kanker en ligt nu in Groningen in het ziekenhuis en krijgt op dit moment chemo. Jij zegt zó vaak het woord kanker dat je niet meer weet wat het is. Ik laat jou dit zien omdat dit misschien indruk op je maakt. Als mijn moeder hier had gestaan had ze staan huilen. Nogmaals ik ben niet boos maar leer hiervan, ok?”

De reactie van de jongens? Een lange stilte, gevolgd door:

“Ja, dat doe ik, mevrouw, sorry…”

Nicoles verhaal is al door tienduizenden mensen op Facebook gelezen, en veel mensen zijn onder de indruk van haar daadkracht. Zelf twijfelde Nicole lange tijd of ze haar verhaal moest delen, maar ze vond dat er meer aandacht voor deze kwestie moet komen. Veel mensen noemen haar daarom een held, maar dat vindt de sympathieke moeder onzin: De echte held is haar 4-jarige zoontje Aaron.

Die heeft inmiddels drie chemokuren achter de rug om zijn leukemie te bestrijden, en het gaat gelukkig al een stuk beter. De komende maanden krijgt Aaron nog twee chemokuren, maar het gezin probeert zoveel mogelijk te genieten van de zomer en van elkaar.

Wat Nicole betreft, zouden mensen elkaar vaker op zaken moeten aanspreken:

“Tegenwoordig stoort iedereen zich overal aan maar bijna niemand spreekt elkaar meer aan op onwenselijk gedrag. Of het nu gaat over je troep opruimen na een dagje strand of bizar taalgebruik. We moeten het met elkaar doen hier in Nederland en als je elkaar op dingen wijst, kom je een stuk verder.”

En zo is het.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. leidenhaag

    Voordat ik hier woonde werd ik haast agressief van een kankerende vriend, ik moet zeggen dat het lekker van de tong rolt op zn Haags. Ik ben benieuwd of het hier ook zou lukken, ws begrijpen ze niet waarom ze die kkfoto’s van een kind met een gezwel komt laten zien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.