Carly Fiorina wint tweede Republikeinse debat overtuigend. Trump werd in het defensief gedrongen

Geen categoriesep 17 2015, 15:00
Alhoewel er maar liefst 11 deelnemers waren aan het tweede Republikeinse verkiezingsdebat gisternacht bij CNN, leek het maar om twee mensen te draaien: Donald Trump en Carly Fiorina.
Gisternacht werd in Californië het tweede Republikeinse verkiezingsdebat gehouden, en politieke commentatoren in binnen- en buitenland zijn het er roerend over eens wie er gewonnen heeft: Carly Fiorina. De voormalige topvrouw van HP wist niet alleen Trumps aanvallen snedig te pareren - opmerkingen die hij over haar gezicht had gemaakt werden snel beantwoord met de opmerking dat vrouwen in heel Amerika ze luid en duidelijk hadden gehoord - maar was ook het felst op enkele beleidstechnische paradepaardjes van de conservatieve partij. Zowel Planned Parenthood - een met belastinggeld betaalde organisatie die in opspraak kwam voor het verkopen van baby-organen - als de nucleaire deal met Iran werden flink onder handen genomen.
Fox New was in ieder geval diep onder de druk van de 61-jarige zakenvrouw:
Fiorina had a very strong night, staring down The Donald over his jab about her face, prompting him to call her a “beautiful woman”—a clear if unspoken acknowledgment of a mistake. She also had the debate’s two most passionate moments, denouncing the undercover Planned Parenthood videos on fetal body parts and painfully recalling burying a child lost to drug abuse.
Of het genoeg zal zijn om Trump te verslaan als onbetwiste nummer één is de grote vraag. Resultaten uit het recente verleden geven immers aan dat zijn kiezers trouw genoeg zijn om niet weg te lopen wanneer 'hun' kandidaat een uitglijer maakt of met z'n mond vol tanden staat. Peilingen die tegen het einde van de week uitkomen zouden hierover uitsluitsel moeten geven.
De grote verliezer van het debat is overigens Scott Walker. Enkele maanden geleden stond de gouverneur van Wisconsin nog bovenaan de peilingen, maar een gebrek aan enthousiasme heeft steun bij hem in recordtempo zijn wegvloeien. In recente peilingen was Walkers steun van 10% al teruggebracht tot 2%. Politieke website Politico.com had deze pijnlijke anekdote over de voormalige frontrunner:
But in Iowa, Republicans thought Walker had the worst night — 42 percent said the Wisconsin governor flopped.
"Walker who? Was he even in the debate?" jabbed one Iowa Republican. "It's hard to believe he was once the frontrunner in this race," agreed another.
Voorspellingen worden er momenteel gemaakt over wanneer Walker zijn campagne stillegt. Door een fletse vertoning droogt immers de stroom van donaties op, die de levenslijn van elke kandidaat zijn.
Wie het hele debat rustig wil nakijken kan dat hier doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten