Donald Trump gaat aan kop in peiling om Republikeinse nominatie, maar wordt op de hielen gezeten door Ben Carson

Geen categoriesep 16 2015, 17:00
Op de vooravond voor het tweede grote verkiezingsdebat staat The Donald niet meer eenzaam aan top. Gepensioneerd chirurg Ben Carson is hem tot op een haar genaderd.
Terwijl de Republikeinse kandidaten voor het presidentschap zich vanavond aan het warmlopen zijn voor het tweede debat - bij CNN - laten peilingen zien dat Donald Trump nog steeds de favoriet is. In de voorbije maand wist de steenrijke ondernemer uit New York nog meer steun te verwerven, waardoor 27% van de Republikeinse kiezers zich nu achter zijn kandidatuur te hebben geschaard. Da's een winst van 3%.
Maar in z'n kielzog doemt een formidabele concurrent op: neurochirurg Ben Carson wist in de afgelopen maand z'n steun uit te breiden van 6% naar maar liefst 23%. Ben Carson heeft - net als Trump - nog nooit een politieke functie uitgeoefend. Het lijkt een trend te zijn, want voor wie dat ook geldt is voormalig HP-topvrouw Carly Fiorina. Zij wist haar steun in de afgelopen maand meer dan te verviervoudigen en mag - in tegenstelling tot vorige maand - vanavond bij CNN mee debatteren met de 10 grootste kanshebbers.
CBS-New-York-Times-Sept-2016-GOP-nomination-pollDe nieuwe nek-aan-nekrace tussen Trump en Carson eist daarentegen wel zo z'n slachtoffers. Kandidaten als Ted Cruz, Scott Walker maar voornamelijk Jeb Bush lijken met deze scores wel te kunnen inpakken. Alhoewel ze alledrie op een punt in de campagne sterke kandidaten leken, zijn ze nu vooral tanende. Bijna alle aandacht in de race gaat uit naar Trump. Anderen hebben moeite er überhaupt tussen te komen. Ten opzichte van het vorige debat heeft dat al één slachtoffer opgeleverd: voormalig gouverneur van Texas Rick Perry moest aankondigen z'n campagne te staken.
Overigens is niet alleen bij de Republikeinen de spanning om te snijden. Bij de Democraten gooit Bernie Sanders steeds hogere ogen, en wordt op korte termijn een kandidatuur van een mogelijke nieuwe 'top dog' als Joe Biden of Al Gore verwacht. Hillary Clinton - ooit als ongenaakbaar gezien - vertoont juist steeds meer kuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten