Hij is een professionele MMA-vechter. Maar waar hij nu voor vecht, zal je verbazen

Geen categoriesep 01 2015, 14:00
Zijn drastische beslissing heeft al talloze levens veranderd.
Justin Wren is een professionele MMA-vechter. In MMA, oftewel Mixed Martial Arts, worden meerdere vechtsporten gecombineerd. Het is één van de meest brute vechtsporten ter wereld, en het is niet zonder risico: Veel vechters raken geblesseerd of gewond. Maar Justin domineerde de zwaargewichtencompetitie. Geen jongen om mee te spotten dus.
Maar in 2011 overkwam hem iets wat zijn leven voorgoed veranderde. Na een zware blessure raakte Justin verslaafd aan pijnstillers. Gelukkig lukte het hem snel om af te kicken, maar hij besefte dat zijn verslaving niet uit de lucht kwam vallen. Hij voelde een gemis in zijn leven, en besloot dat hij een nieuw doel moest nastreven.
Justin zette zijn vechtsportcarrière op een lager pitje en besloot om zich op iets anders te richten, en mensen in nood te helpen. Via een vriend hoorde hij van de Pygmeeën in Congo. Dit volk, dat in tegenstelling tot de enorme vechtsporter juist zeer klein van stuk is, heeft veel te lijden.
pygmies-with-Justin-Wren-Facebook-Fight-for-the-Forgotten
Zo hebben de Pygmeeën vaak geen toegang tot (schoon) water, en worden ze vaak aangevallen door omringende stammen, die hen vanwege hun lengte beschouwen als minderwaardige mensen. Justin wist hoe hij hen kon helpen. Hij hielp hen om waterputten te bouwen, zodat de Pygmeeën niet meer uren hoeven te lopen naar een waterput ergens ver weg.
Wren-with-kids-on-jeep-Facebook-Justin-Wren-326x200
Ook hielp hij zijn Afrikaanse vrienden om landbouw te bedrijven. Eerst waren de Pygmeeën afhankelijk van jagen en verzamelen. Dat wordt steeds lastiger vanwege de ontbossing in delen van Congo waardoor er minder wilde dieren komen. Via zijn organisatie Fight for the Forgotten (Vecht voor de Vergetenen) startte Justin projecten waarmee land werd gekocht voor zodat de Pygmeeën landbouw kunnen bedrijven. Inmiddels verbouwen de Pygmeeën ruim tien verschillende gewassen, waardoor zij veel meer bestaanszekerheid hebben.
Justin-Wren-building-wells-Facebook-Fight-for-the-Forgotten-326x212
Maar daar hield Justin niet op. Onlangs betrad hij voor het eerst sinds vijf jaar weer de vechtsportring. Maar hij maakte zijn comeback niet voor eigen gewin. Nee, het volledige prijzengeld dat hij in ontvangst nam na het gevecht zal worden gebruikt om de Pygmeeën te helpen. Hij heeft zelfs een boek geschreven om nog meer geld op te halen.
Inmiddels zijn er ruim 25 waterputten in het Pygmeeëngebied gegraven. Hoe enthousiast en hartverwarmend daarop werd gereageerd, is te zien in deze video.
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/09/Fight-For-The-Forgottens-First-Water-Well-360p.mp4"][/video]
.
Ook Justin zelfs is razend enthousiast dat hij zijn geld en talent kan inzetten om anderen te helpen. Naar eigen zeggen voelt het voor hem alsof er een gat in zijn ziel is opgevuld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten