ISIS zit in de financiële problemen

De terreurgroep heeft moeite om haar utopische beloftes te realiseren.

Het is nu net iets meer dan een jaar geleden dat ISIS een kalifaat uitriep in Syrië en Irak. De terreurorganisatie staat vooral bekend om de vele onthoofdingen en andere gruweldaden die ze pleegt, maar aan de bewoners van het kalifaat worden veel mooie beloftes gedaan. Zo hebben inwoners onder meer recht op gratis zorg en een gratis huis.

Een jaar na de oprichting van het kalifaat blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens insiders zou ISIS zwaar in de financiële problemen zitten. De terreurorganisatie was vorig jaar de rijkste ter wereld, omdat er veel geld werd verdiend aan de olievelden die onder ISIS-controle staan. De olieprijzen zijn het afgelopen jaar gedaald waardoor ook de inkomsten van ISIS teruglopen. Ook heeft de coalitie onder leiding van Amerika de olievelden van ISIS gebombardeerd.

Screen-Shot-2015-09-01-at-14.34.26

Het gebrek aan geld veroorzaakt onrust onder de inwoners van het kalifaat. ISIS-strijders verdienen nu veel meer geld dan de “gewone” burgers, en inwoners zouden ontevreden zijn dat ISIS veel meer besteedt aan wapentuig dan aan sociale diensten voor de bevolking. Bovendien probeert ISIS de teruglopende olie-inkomsten op te vangen door de belastingen te verhogen, wat natuurlijk ook geen populaire maatregel is. Belastingen, oftewel afpersing van de lokale bevolking, zijn nu de belangrijkste inkomstenbron van de terreurgroep.

Intussen wordt het kalifaat steeds meer geïsoleerd, waardoor er aan veel goederen een tekort is. Tegelijkertijd vluchten veel hoger opgeleiden weg uit het ISIS-gebied, waardoor bijvoorbeeld de gezondheidszorg steeds slechter wordt. Ook hebben de extremistische regels over vrouwen een grote economische impact. Contact tussen vrouwen en mannen die niet met elkaar getrouwd zijn is extreem beperkt onder de islamitische regels van het kalifaat, en dat heeft ook zijn weerslag op de professionele verhoudingen. Vrouwen mogen nu alleen nog maar werken in beroepen waar ze niet met mannen in contact komen. Ze mogen bijvoorbeeld lerares zijn op een meisjesschool, of werken in vrouwenkledingwinkels, maar de rest blijft thuis en werkt niet.

Toen ISIS het kalifaat oprichtte, trok het twee miljard euro uit om zieken, armen en gehandicapten te helpen. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de steeds armere terreurorganisatie daarmee zal kunnen doorgaan. Logischerwijs zal dat ervoor zorgen dat de groep steeds minder steun krijgt onder de lokale bevolking. Toch is het zo dat volgens peilingen nog steeds één op de vijf Syriërs fan is van de wreedste terreurorganisatie ter wereld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Gielah

  Het hele vrije wésten zit potdorie in de financiële ( en andere) problemen…. door hen.

  Laat Poetin een beetje opschieten met zijn heilrijk werk.

 2. Nicky

  Leuke foto die saloon met woestijn koiboijs. Gezellig balcon, en ik vraag me af wat ze daar aan het doen zijn. Domino, kaarten en habli-babli (waterpijp) roken? Als t maar haram is?

  Moet een anointing sfeertje zijn, tussen die heilige (oorlog) soldaten van allah.

 3. Nicky

  Of, eh liever halal natuurlijk, maar er zijn verschillende opvattingen daarover, ook tussen de Sjiïten en Soennieten, en de heilige moordenaars profeten.

 4. alkmaar

  goh, zelfs MET gestolen wapens lukt het ze niet
  en zelfs MET BEHULP VAN bezette oliebronnen gaat het niet
  en zelfs DOOR losgeld door ontvoeringen lukt het niet

  wat kunnen ze nou eigenlijk WEL?

  en welk brein zit er achter?

  ik verneem het graag, van iemand die een idee heeft

 5. Antidotum

  Nou prima toch?

  Laat dat tuig maar lekker in de knijp zitten.
  Poetin heeft inmiddels overleg met Obama.
  Bijkomstigheid is dat heel syrie is leeggelopen naar buurlanden en naar Europa.
  Mooi voor de Russen, die mogen nu hun stoomwalsen inzetten om het ultieme kwaad te vernietigen.
  Dan kunnen alle Syriërs weer terug naar huis.
  Denk wel dat syrie zal worden opgesplitst en Assad een veilig onderkomen krijgt in Rusland.

 6. Wachteres

  Misschien kunnen we een collecte houden?

 7. Ni28

  ISIS in financiële problemen? Even Den Haag via Brussel bellen en subsidie geld zal stromen. En als het heel erg wordt kunnen zij met Syrische passpoort bij mutti Merkel op de schoot komen zitten.

  1. Simon Brouwenstein

   Kan Ni28 onderbouwen dat de EU ISIS financieel ondersteunt, of kwam dit zomaar bij hem naar boven borrelen?

 8. Ni28

  Er zijn al zoveel hoopvolle berichten geweest over ISIS en later bleek altijd dat zij weer verder opgerukt zijn. Het is wishfull thinkink, helaas. Het is wel zo dat zij alleen van binnenuit kapot kunnen gaan.

 9. V.K.

  -Na ja, tzt zullen de met de vluchtelingen meegelifte IS mannetjes zich wel gaan bezighouden met het afpersen van hun clan om IS te financieren.

 10. Wachteres

  Als we het geweld in de opvangcentra in ogenschouw nemen dan mogen hier al meer dan genoeg IS aanhangers binnenkomen.

  Ze worden zelfs ‘van harte welkom’ geheten.

  Net weer een 11 jarig meisje afgeslacht tijdens veel messengeweld.

  Of de onschuldige ‘vluchtelingen’ moeten al net zo gewelddadig zijn.

  Is er trouwens iemand van onze ‘elite’ die de verantwoordelijkheid op zich neemt als deze figuren straks de maatschappij ingaan en autochtonen afslachten?

  Onze regering kennende zal niemand zich daarvoor lenen:

  “Mijn naam is haas en ik weet van niets”.

  O wacht, we brengen hen natuurlijk naar een rechtbank als het kwaad is geschied.

  Onze ‘elite’ heeft nog nooit gehoord van aloude gezegde:

  “Voorkomen is beter dan genezen”.

  Mijn grootmoeder gebruikte die uitdrukking al.

  Hoe moet je een regering noemen die willens en wetens hun volk in gevaar brengt?

  Dit is uniek in onze geschiedenis.

 11. Wachteres

  hun volk is haar volk een na laatste regel.

  Ik heb echt nagedacht hoe men dit tuig moet benoemen om het ‘recht’ te doen.

  Alle scheldwoorden die we hebben zijn te goed voor een dergelijk uitschot.

  Je zou als gezin dergelijke moordlustige figuren in je huis halen, dan spoor je toch niet?

 12. Terzo

  Misschien kan http://www.grondlijn.nl een donatie doen……

 13. CJD

  Nou dit is goed nieuws in elk geval maar laten wij niet te vroeg juichen. De wreedste terreur organisatie zal waarschijnlijk weer iets uit zijn hoed toveren (door hun propaganda zoals onthoofdingen) om weer mensen naar het kalifaat toe te trekken. Al zeg ik dit al pacifist zijnde niet snel maar deze orgainisatie kan alleen met een grootschalige militaire interventie uitgeroeid worden.

 14. Beukman

  Uiteindelijk draait alles om poen. Er waren ook al verhalen over IS-strijders die hadden verwacht in een gespreid bedje terecht te komen, maar daarin zwaar teleurgesteld zijn.
  Zoals zelfs de lezers van DDS zullen begrijpen, kan geen geallieerd bombardement opwegen tegen het van binnenuit opblazen van de organisatie. Op het moment dat IS economisch gezien geen aantrekkelijk alternatief meer is voor potentiële aanhangers, verliest ze haar invloed.

  1. Ali Yas

   “Op het moment dat IS economisch gezien geen aantrekkelijk alternatief meer is voor potentiële aanhangers, verliest ze haar invloed.”

   Beukman schijnt net als Brouwenstein te denken dat religie van ondergeschikte betekenis is. Voor sommigen geldt dat ongetwijfeld, maar voor anderen zeker niet.

   Bovendien moet niet worden onderschat wat de oorlogs- en groepsmoraal van de islam doet met de aanhangers. Overal ter wereld waar moslims strijden, zien we bij hen dezelfde patronen. Bovendien voelen zij een gemeenschappelijke missie, wat Boko Haram ertoe heeft gebracht zich met IS te associëren.

   Tenslotte zijn er nog economische statistieken. Ondanks dat olieloze moslimlanden tot de armste landen behoren, keren de burgers van die landen zich toch niet van de islam af. Geld is dus niet alles.

 15. V.K.

  -De organisatie zal dan wel opgeblazen worden, maar de ideologie blijft wel bestaan.

 16. Gielah

  De islam heeft zichzelf nog nooit ´van binnenuit opgeblazen´…!
  Die beidt gewoon zijn tijd en duikt dan enige tijd later opnieuw op….. net zolang tot de wereld is gewonnen voor allah en de shar’ía.

  Pas met de wederkomst van Jezus en het aanbreken van het Rijk van recht en gerechtigheid en vrede zal de islam ophouden….
  maar niet “omdat zij zich van binnenuit opblaast” .., nee,
  omdat zij door God Zelf voorgoed vernietigd wordt.

  1. Simon Brouwenstein

   Het wonderlijke in deze bigotte godsvoorstelling is dat God hier wordt voorgesteld als een Schepper die eerst de moslims schiep met het kennelijke oogmerk het leven van de rest van de mensheid te vergallen om daarna zijn zoon opnieuw te sturen om ze allemaal weer uit te roeien.

   De gedachtenkronkels van sommige christen blijven verbazen.

  2. Beukman

   Gielah beweert:
   “De islam heeft zichzelf nog nooit ´van binnenuit opgeblazen´…!”

   IS is dan ook iets anders dan “de islam”, Gielah. Sterker nog: verreweg de meeste slachtoffers van IS zijn moslims.

   1. Simon Brouwenstein

    Nog los van de vraag hoe wereldgodsdiensten zichzelf van binnenuit zouden kunnen opblazen.
    Spreken over dé islam is een reïficatie, een hopeloze denkfout, die op dit blog tot onoplosbare misverstanden leidt.

   2. Terzo

    Ja en dit laatste willen we ook graag zo houden Beukman.

 17. Wachteres

  http://10news.dk/?p=1788

  Islamic countries invests billions in Western universities
  September 22, 2015

  Knowledge is power, and whoever can influence knowledge and what is taught our youth, influence our future and our democracy.

  I have no doubt that universities which are depending on money from Islamic countries are more reluctant to critizise Islamic law, the brutal Sharia, and the abuse of human rights in these countries.

  The Sorbonne has accepted 600,000 euros per year for three years.

  In the UK, Islam is also buying the British academia. Eight universities, including Oxford and Cambridge, have accepted more than 233.5 million pounds sterling from Saudi and Muslim sources since 1995. The total sum amounts to the largest source of external funding to UK universities.

  In the US it is the same. 20 million dollars were donated to the Middle East Studies Center at the University of Arkansas; 5 million dollars to the Center for Middle East Studies at Berkeley in California; 11 million to Cornell University in Ithaca, New York and a half million dollars to Texas University (the seventh university, in order of size, in the United States); 1 million to Princeton; 5 million dollars to Rutgers University.

  Kennis is macht!

  Ondertussen koopt de islam onze landen op.

  En dan mogen/kunnen we de EU en onze regeringen geen landverraders noemen?

  inderdaad, het draait allemaal om geld [en olie] en daar kun je je vrijheid, je cultuur en je volk wel voor verkopen.

  Over de EU en over onze ‘elite’ kan niet slecht genoeg worden gedacht.

  1. Mart

   Wachteres….dus niet verwonderd als de laatste generaties studenten al gebreinwast zijn.

 18. Impon de Rabilia

  Aan het actuele geldgebrek van IS hoeft m.i. niet zwaar te worden getild. Er zijn – ook in Nederland, zoals wij onder meer in Den Haag hebben kunnen zien – veel enthousiaste volgers, die met liefde in de tekorten zullen willen voorzien. Naar verwachting zal onze policor/multicul-overheid graag een collecte willen initiëren, en zorgen voor vervoer en eventueel begeleiding en (politie)bescherming van de collectanten.

  1. Simon Brouwenstein

   De heer Rabilia is in een wonderlijke fantasiewereld verzeild geraakt waarin hij niet meer te bereiken is voor feiten of argumenten. Laten we hopen dat hij de zorg die voor mensen in zijn situatie in dit mooie land beschikbaar is niet mijdt.

 19. Impon de Rabilia

  …en natuurlijk ijs en patat toe; dat was ik nog vergeten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.