Kabinet zet mobiele marechaussee-teams in tegen de vluchtelingencrisis

Geen categoriesep 14 2015, 21:00
Na Duitsland en enkele Oost-Europese landen scherpt ook Nederland het grensbeleid aan.
Nu Europa overspoeld wordt door een grote vluchtelingentoestroom, buitelen Europese regeringen over elkaar heen om maatregelen te nemen. Ook de Nederlandse regering laat zich niet onbetuigd en kondigt aan dat mobiele teams van de marechaussee de komende tijd veel actiever zullen gaan worden:
De mobiele teams van de marechaussee breiden tijdelijk hun controles in de grensstreek uit om te kijken of meer vluchtelingen naar Nederland komen. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) maandag in Brussel voorafgaand aan extra overleg met zijn Europese collega’s over de vluchtelingencrisis.
„Dit is een methode om snel te zien of de stroom zich verplaatst naar Nederland en eventueel nadere stappen te nemen.”, zei de bewindsman. „Op deze manier controleren we of mensensmokkelaars een andere route kiezen en proberen we hen de wind uit de zeilen te nemen.” De Nederlandse grenzen hoeven „nog niet” dicht.
Nederland volgt met de controles enkele andere landen in Europa die besloten per direct weer te gaan controleren aan de grens. Nadat eerder Hongarije al aangaf niet iedereen meer een vrijgelijde het land in te geven, sloot gisteren ook Duitsland de grensovergangen. Oostenrijk, Polen, Slovenië, Tsjechië en Slowakije sloten zich daarna spoedig bij het besluit van Merkel aan. Ook in België wordt sterk overwogen hetzelfde te doen.
Nederland heeft een maatregel van die orde nog niet genomen, maar blijft het overwegen, aldus VVD-woordvoerder Azmani. Van belang is dat Europa optreedt, aldus de liberale parlementariër:
Als Europa vandaag niet met een structurele oplossing komt voor de vluchtelingencrisis, moet Nederland de grenzen intensief gaan controleren. VVD-Kamerlid Malik Azmani zegt dat het dan ieder voor zich is.
Azmani reageert daarmee op het besluit van Duitsland om tijdelijk weer grenscontroles in te voeren om de toestroom van vluchtelingen onder controle te krijgen.
Vorige week meldden zich 3100 asielzoekers in ons land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten