Maffia-achtige praktijken ambtenarij Den Haag

Geen categoriesep 12 2015, 21:00
De hele gemeentelijke dienst moet gecontroleerd worden.
Haagse gemeenteleden zijn woedend over berichten dat gemeente-ambtenaren zich stelselmatig niet aan de regels hebben gehouden. Zo spreekt Groep De Mos (onder leiding van oud-PVV'er Richard de Mos) van "maffia-achtige praktijken." Ook eist deze lokale partij een grootschalig onderzoek.
D66 is het eens met het laatste en eist ook een onderzoek. De islamitische partij de Partij van de Eenheid wil dat betrokkenen hard worden aangepakt, en zelfs GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd.
Dat bericht De Telegraaf allemaal. De krant legt uit:
De sjoemelcultuur komt naar voren uit verklaringen die (oud-)ambtenaren van de Dienst Stadsbeheer hebben afgelegd in de corruptiezaak van een collega. Het ANP heeft de verklaringen ingezien. De ambtenaren waren zelf geen verdachten.
De mensen zeggen dat ze jarenlang van hogerhand opdracht hadden gekregen om het geld van hun afdeling op te maken voor het einde van het jaar. Daarvoor tekenden ze tot zeker 2012 valse verklaringen voor werk dat nog helemaal niet door de aannemers was gedaan.
Blijkbaar accepteerden veel ambtenaren ook giften van aannemers. Eén van de ondervraagde medewerkers zegt daar het volgende over:
"Er zijn integere collega's die dat niet hebben gedaan. Maar dat zijn er maar weinig. Ook de directie van Stadsbeheer is op de hoogte van medewerkers die carrière maakten en aardig op het randje zaten van het toelaatbare."
Op een gegeven moment werd het verboden voor ambtenaren om kerstpakketten aan te nemen van aannemers. Je zou denken dat ze zoiets zonder al te veel problemen links konden laten liggen, maar helaas: ze wilden de pakketten wel degelijk hebben. De ambtenaar die hierboven citeerde gaat verder:
"Wij lieten in een loods min of meer stiekem alle kerstpakketten van de aannemers verzamelen. In de avond kwam iedereen, ook de leidinggevenden, zijn kerstpakket ophalen."
En dat is niet alles. Ook sjoemelden de ambtenaren met de budgetten. Ze gaven geld uit aan zaken waar het niet voor bedoeld was, waarna men op administratief fraude pleegde. Een voorbeeldje: er werden nieuwe computers gekocht, wat eigenlijk niet mocht. Vervolgens werd het administratief afgehandeld als zijnde een aankoop van "putranden."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten