Mansveld overleeft debat over ProRail

Geen categoriesep 30 2015, 8:00
De bewindsvrouw werd flink onder vuur genomen maar mag blijven zitten. Voorlopig tenminste.
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft het debat dat gisteravond plaatsvond in de Tweede Kamer, over de gang van zaken bij ProRail, politiek overleefd. Hoewel ze ernstig onder vuur kwam te liggen en flink wat kritiek te verduren kreeg blijft ze zitten - dit met dank aan de steun van regeringspartijen VVD en PvdA... én van verschillende oppositiepartijen.
Officieel is het debat nog niet afgerond; het wordt op een later moment hervat na een extern onderzoek, mogelijk door de Algemene Rekenkamer, naar de financiële situatie bij ProRail. De PVV diende nog wel een motie van wantrouwen tegen Mansveld in, maar die kreeg geen steun.
Mansveld zei dat het debat haar meer gemotiveerd heeft dan ooit:
"Dit debat heeft me extra gemotiveerd om morgen precies door te gaan, koersvast, waar ik mee bezig ben. Dat is elke dag, voor de reiziger: verbeteringen op het spoor."
Ook zei ze blij te zijn dat de cijfers van ProRail onderzocht worden door een externe organisatie:
"Daar kunnen we dan mee verder."
Tijdens het debat gaf de staatssecretaris toe dat ze de Kamer de documenten over de handel en wandel bij ProRail alleen maar toestuurde omdat De Telegraaf de documenten al gepubliceerd had. Ze was dat eigenlijk niet van plan omdat het in haar ogen om 'interne documenten' ging; documenten waar het parlement niets mee te maken had.
Oppositiepartijen waren daar niet over te spreken. In hun ogen had ze hen de documenten al eerder moeten doen toekomen - vrijwillig. Toch verbond de Kamer daar als geheel geen vergaande consequenties aan.
PVV'er Barry Madlener dacht daar net een beetje anders over. De PVV'er was niet te spreken over Mansvelds houding en de manier waarop ze haar taken invult. Het Kamerlid liet dan ook het volgende weten tijdens het debat, waar hij een motie van wantrouwen aan toevoegde:
"Deze staatssecretaris heeft het niet onder controle."
Ook de SP en het CDA hebben weinig fiducie in Mansvelds leiderschapskwaliteiten - of, beter gezegd: het gebrek daaraan. Het socialistische Kamerlid Bashir zei bijvoorbeeld:
"Alles verdwijnt in een lade. Hoe gaat zij eindelijk weer op het goede spoor komen?"
CDA'er Martijn van Helvert voegde daar aan toe:
"Hoe lang gaat u ons geduld nog tarten. Kunnen de problemen bij ProRail op korte termijn worden opgelost, en is Mansveld de juiste om daarbij de regie te voeren?"
Hij liet weten dat de staatssecretaris met een 'sterk verhaal' moet komen om zichzelf effectief te verdedigen en nog altijd op de steun te kunnen rekenen van de christendemocraten.
Dat gezegd hebbende is het dus duidelijk dat Mansveld deze controverse politiek gezien zal overleven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten