Mansveld overleeft debat over ProRail

Foto: Martin hoogenboom (bron: Wikimedia Commons)
Foto: Foto: Martin hoogenboom (bron: Wikimedia Commons)

De bewindsvrouw werd flink onder vuur genomen maar mag blijven zitten. Voorlopig tenminste.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft het debat dat gisteravond plaatsvond in de Tweede Kamer, over de gang van zaken bij ProRail, politiek overleefd. Hoewel ze ernstig onder vuur kwam te liggen en flink wat kritiek te verduren kreeg blijft ze zitten – dit met dank aan de steun van regeringspartijen VVD en PvdA… én van verschillende oppositiepartijen.

Zoals De Telegraaf uitlegt:

Officieel is het debat nog niet afgerond; het wordt op een later moment hervat na een extern onderzoek, mogelijk door de Algemene Rekenkamer, naar de financiële situatie bij ProRail. De PVV diende nog wel een motie van wantrouwen tegen Mansveld in, maar die kreeg geen steun.

Mansveld zei dat het debat haar meer gemotiveerd heeft dan ooit:

“Dit debat heeft me extra gemotiveerd om morgen precies door te gaan, koersvast, waar ik mee bezig ben. Dat is elke dag, voor de reiziger: verbeteringen op het spoor.”

Ook zei ze blij te zijn dat de cijfers van ProRail onderzocht worden door een externe organisatie:

“Daar kunnen we dan mee verder.”

Tijdens het debat gaf de staatssecretaris toe dat ze de Kamer de documenten over de handel en wandel bij ProRail alleen maar toestuurde omdat De Telegraaf de documenten al gepubliceerd had. Ze was dat eigenlijk niet van plan omdat het in haar ogen om ‘interne documenten’ ging; documenten waar het parlement niets mee te maken had.

Oppositiepartijen waren daar niet over te spreken. In hun ogen had ze hen de documenten al eerder moeten doen toekomen – vrijwillig. Toch verbond de Kamer daar als geheel geen vergaande consequenties aan.

PVV’er Barry Madlener dacht daar net een beetje anders over. De PVV’er was niet te spreken over Mansvelds houding en de manier waarop ze haar taken invult. Het Kamerlid liet dan ook het volgende weten tijdens het debat, waar hij een motie van wantrouwen aan toevoegde:

“Deze staatssecretaris heeft het niet onder controle.”

Ook de SP en het CDA hebben weinig fiducie in Mansvelds leiderschapskwaliteiten – of, beter gezegd: het gebrek daaraan. Het socialistische Kamerlid Bashir zei bijvoorbeeld:

“Alles verdwijnt in een lade. Hoe gaat zij eindelijk weer op het goede spoor komen?”

CDA’er Martijn van Helvert voegde daar aan toe:

“Hoe lang gaat u ons geduld nog tarten. Kunnen de problemen bij ProRail op korte termijn worden opgelost, en is Mansveld de juiste om daarbij de regie te voeren?”

Hij liet weten dat de staatssecretaris met een ‘sterk verhaal’ moet komen om zichzelf effectief te verdedigen en nog altijd op de steun te kunnen rekenen van de christendemocraten.

Dat gezegd hebbende is het dus duidelijk dat Mansveld deze controverse politiek gezien zal overleven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

8 reacties

 1.   

  Over heur haar wordt nou nooit eens wat gezegd..pfff!!!

 2.   

  -Alijd weer mooi om te zien hoe de grootste club van aandeelhouders van Pro-rail niet in staat is, of wil zijn om het bestuur weg te bonjouren.
  -Na ja, zo werkt dat nou eenmaal bij fop privatiseringen.

 3.   

  @halo1

  “Over heur haar wordt nou nooit eens wat gezegd..pfff!!!”

  Warempel, dat bedoelde Pechtold natuurlijk toen hij aan de heer Wilders de vraag stelde wat is er erger: een man met een baard of een vent met geverfd haar?

  Pechtold bedoelde waarschijnlijk Mansveld.

  Het debat met Mansveld was weer een mooie show. En vooral opvallend om te zien hoe D66 Rutte II weer redde met haar voorstel. Schandalig om te zien hoe de eenheidsworstpartijen met D66 meegingen (is het domheid of valsheid?).

  Overigens een opvallend patroon: steeds als het “de verkeerde kant” op dreigt te gaan grijpen bepaalde partijen in. De gluiperds van De elite, D66, Peter R. de Vries, Pauw, Tan en zo verder………..

  Het is onbestaanbaar dat de arrogante Mansveld nog steeds weg kan komen met de opmerking: in de toekomst zal het beter worden.

  Arm Nederland is aan Zeus overgeleverd.

  Ik blijf PVV stemmen.

 4.   

  Er drijft een vieze smerige walgelijk damp op uit de tweede kamer ,nog enigszins verfrist door aanwezigheid van de PVV.

 5.   

  ze zitten , waar zij zitten , met benepen billen , komt er een vroegtijdige verkiezing , dan vallen vele van hun pluche stoeltjes .

  dus stemt de VVD en de PvdA , tegen elke motie van wantrouwen , niks nieuws !.

  ze zitten waar zij zitten , en blijven zitten ,

 6.   

  De enige kwaliteit die je nodig hebt, Is dat je kunt ademhalen en vastbesloten bent om deze rampzalige rit uit te zitten
  Dat zootje incompetent zit er alleen nog voor zichzelf
  Niet voor de Nederlandse bevolking

 7.   

  Als de staat 100% van de aandelen in handen heeft, hoeveel is er dan te wijten aan de vrije markt?

  1.   

   Als de staat 100% in handen heeft hoe kunnen we dan zeggen dat het geprivatiseerd is???

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!