Netanyahu en Poetin ontmoeten elkaar om over Syrië te praten

De premier van Israël en de president van Rusland hadden een onderonsje in Moskou.

Minister-president Benjamin Netanyahu van Israël, en president Vladimir Poetin van Rusland hadden vandaag een ontmoeting in het Kremlin. De twee zijn er om te spreken over Syrië. Alhoewel de twee landen niet per sé bondgenoten zijn, hebben ze momenteel ook niet veel te winnen bij diplomatieke onenigheid. Nu Rusland zichzelf militair actief maakt in Syrië, acht Israël het dus van belang om te zorgen dat de twee niet – al dan niet per ongeluk – slaags raken:

Volgens een voormalig adviseur van Netanyahu zou de premier ‘basisregels’ met Poetin willen opstellen om dit soort botsingen te voorkomen. Hoe die regels eruit komen te zien, is niet duidelijk.

De ex-adviseur van Netanyahu zegt dat het bijvoorbeeld zou kunnen gaan om het afbakenen van regio’s in Syrië waar beide landen vechten, of dat ze beurtelings overdag en ’s nachts gaan vliegen.

Poetin is namelijk actief in Syrië om op te treden tegen ISIS, maar Israël heeft andere doeleinden: in de grensstreek is de anti-Israëlische organisatie Hezbollah actief, en Jerusalem probeert wapenhandel aldaar uit te schakelen.

Een complicerende factor is wel dat Hezbollah in Syrië niet alleen is voor de clandestiene wapenhandel, maar ook meevecht aan de zijde van Assad om ISIS van het lijf te houden. Daarmee zijn ze de directe bondgenoot van Poetin, die exact hetzelfde doel heeft in het Midden-Oostenland. Dat zou kunnen gaan wringen.

Maar volgens het Israëlische nieuwsmedium Ynetnews heeft Netanyahu om nog een andere reden belang bij medewerking van Poetin:

According to the prime minister’s office, Putin would also be presented with intelligence proving Iran’s direct involvement against Israel in the Golan Heights and that Hezbollah uses and has access to advanced Russian equipment.

Zowel Netanyahu als Poetin beoordeelden de ontmoeting achteraf als constructief en vriendschappelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ni28

  De IS dwingt men tot wonderlijke constructies en combinaties.

 2. Ali Yas

  Rusland en Israël hebben nog meer redenen samen te werken: de handel. Beide landen hebben te maken met boycots van de EU en kunnen elkaars goederen vast goed gebruiken. Die handel zal des te soepeler gaan omdat een groot deel van de Israëlische bevolking om historische redenen uitstekend Russisch spreekt.

 3. Simon Brouwenstein

  Assad vermoordt een veelvoud aan burgerslachtoffers dan ISIS.

  1. Ali Yas

   Israël maakt zich meer zorgen over de Partij van de god dan over de Staat van hen die zich overgeven. Maar dat is vooral een kwestie van geografie. Uiteindelijk willen beide clubs de dood van de joden die zich niet overgeven.

  2. V.K.

   -@20:20

   -Slachtoffers gemaakt onder eigen burgers, daar hoorde je die palesteinen sympathisanten voor de burgeroorlog weinigs over, maar ja nu is dat in een keer belangrijk om te vermelden.

   -Ga toch ergens anders janken hypocriet.

  3. toetssteen

   @B
   Leugenaar!!!

  4. Nicky

   En niet alleen Netanyahu heeft ‘Gaza’ als een probleem, ook wijze linkse leiders in de UK!

   Maar het gaat nu even wat te ver vindt een generaal daar:
   Britse generaal dreigt met staatsgreep als nieuwe Labour leider premier wordt (Xanderpunt.nl)

   Sociaal-democraten kozen Israëlhater annex openlijke Hamas/Hezbollah supporter tot nieuwer leider, die voorstander is van ongelimiteerde immigratie en een Sovjet-achtige planeconomie wil invoeren.

   Jaja, ik zou ook de hordes buiten mijn land willen houden – idd mss een keer met geweld – die zoals o.a. in NL, zingen:
   “Hamas, Hamas, Joden aan het gas!”

  5. Anna

   Brouwenstein. Zeggen de Amerikanen. Assad moet zijn eigen volk en dat van de christenen,Joden en andersdenkenden beschermen want die worden allemaal uitgemoord door alle intolerante,racistische bloeddorstige islamitische stammen. VS steunt deze barbaren en bewapent ze. Nu gaan de barbaren lopen want de Russen komen samen met de Amerikanen en misschien de Europeanen. Amerikanen zijn nu ook tegen de barbaren.Wie had dat gedacht!

   1. Simon Brouwenstein

    beste Anna,

    Als Assad zijn eigen volk tegen ISIS wil beschermen zou hij beter zijn vaatbommen niet op eigen burgers kunnen gooien.

    1. toetssteen

     @B.
     Leugenaar!!!

 4. V.K.

  -Da’s mooi, Ayatholla’s kijken wel uit om Putin tegen hun harnas in te jagen

 5. Terzo

  De twee voornoemde heren zijn bij uitstek geschikt om de moslimellende wereldwijd te bestrijden, koesteren dus die vriendschap.

  1. toetssteen

   @Terzo
   Eens. Ik hoop dat ze er samen uit zullen komen. Geen van beide partijen heeft behoefte aan nog meer escalatie inzake moslimgeweld. Better be friends. Zo is ook Iran beter onder controle te houden.
   Doen ze niets, prima. Het zou wel de troef uit de handen van de Saoedi’s halen (zie Jemen). Ik denk alleen niet dat in zandbakstan met gejuich ontvangen zal worden…..

   Maar weet je, ik denk dat Israël in the end of the day meer vrienden heeft in Rusland dan in de Arabische wereld. Wat de VS zullen doen is dubieus, die lijken meer af te willen stevenen naar een totale brand in Europa als ook in het Midden Oosten.

 6. Svetlana

  Iedereen die zo naïef is die het hier over een ‘vriendschap’ heeft last van hopeloos wishful thinking.

  Putin en Netanyahu zijn in de verste verte geen vrienden. Ze komen te samen om over de situatie in Syrie te bespreken. So what? Putin is een bekwame staatsman die met iedereen diplomatiek onderhandelen kan als de ander daar toe bereid is. Toch hebben Israel en Rusland totaal tegenovergestelde aanpakken en interesses die in geen zin overeenkomen met elkaar.

  Putin is eerder bondgenoot met Assad terwijl Israel (altijd geweest) het schoothondje is van de VS. Twee zionistische handen op een buik

 7. Nicky

  En niet alleen Netanyahu heeft ‘Gaza’ als een probleem, ook wijze linkse leiders in de UK!

  Maar het gaat nu even wat te ver vindt een generaal daar:
  Britse generaal dreigt met staatsgreep als nieuwe Labour leider premier wordt (Xanderpunt.nl)

  Sociaal-democraten kozen Israëlhater annex openlijke Hamas/Hezbollah supporter tot nieuwer leider, die voorstander is van ongelimiteerde immigratie en een Sovjet-achtige planeconomie wil invoeren.

  Jaja, ik zou ook de hordes buiten mijn land willen houden – idd mss een keer met geweld – die zoals o.a. in NL, zingen:
  “Hamas, Hamas, Joden aan het gas!”

 8. Nicky

  @AliYas, 16.36 zo kan je het ook bekijken, en zo juist lijkt me.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.