Oud-premiers Kok en Balkenende zijn tijdlang beveiligd na moord op Els Borst

Geen categoriesep 26 2015, 8:00
Na de dood van de excentrieke gezondheidsminister zijn de twee oud-premiers een hele tijd beveiligd. Men vreesde aanslagen.
Vorig jaar zijn voormalig minister-presidenten Wim Kok (PvdA) en Jan Peter Balkenende (CDA) een hele tijd beveiligd. De reden was dat men bang was voor aanslagen, toen ook oud-D66-partijleider en oud-minister Els Borst was neergestoken in haar woning in Bilthoven.
Vlak voor haar dood sprak ze met Kok over een vreemd voorval over iemand die zijn adres probeerde te bemachtigen:
Volgens Wim Kok had 'een verwarde man' bij de oud-politica aangebeld met het verzoek om de adressen van de voormalige minister-presidenten. Volgens het AD was dat verdachte Bart van U. die mogelijk van plan was de twee oud-premiers te vermoorden. Omdat Borst niets kwijt gaf zou Van U. haar uit frustratie om het leven hebben gebracht.
Een week voor haar dood sprak Borst nog met Kok over dat voorval op het afscheidsfeest van Beatrix. 'Els zag me uit de verte en riep: 'Wim, Wim! Ik heb je verdedigd als een leeuw!', zegt Kok in het interview.
De beveiliging heeft zich gedurende een groot gedeelte van 2014 en is pas opgeheven toen hoofdverdachte Bart van U. in het vizier van de politie kwam vanwege een andere moord die hij gepleegd zou hebben, en er ineens een DNA-match was.
Persoonsbeveiliging voor politici is in Nederland helaas allang geen unicum meer. Geert Wilders heeft al meer dan tien jaar een uitgebreid beveiligingsteam om hem heenlopen, en ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is enige tijd geleden bewaakt vanwege bedreigingen die hij ontving. Na de moord op Pim Fortuyn zijn verschillende politici waaronder ook GroenLinks-leider Paul Rosenmöller enige tijd professioneel beveiligd. Fortuyn zelf heeft overigens nooit beveiliging gehad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten