Oud-premiers Kok en Balkenende zijn tijdlang beveiligd na moord op Els Borst

Na de dood van de excentrieke gezondheidsminister zijn de twee oud-premiers een hele tijd beveiligd. Men vreesde aanslagen.

Vorig jaar zijn voormalig minister-presidenten Wim Kok (PvdA) en Jan Peter Balkenende (CDA) een hele tijd beveiligd. De reden was dat men bang was voor aanslagen, toen ook oud-D66-partijleider en oud-minister Els Borst was neergestoken in haar woning in Bilthoven.

Vlak voor haar dood sprak ze met Kok over een vreemd voorval over iemand die zijn adres probeerde te bemachtigen:

Volgens Wim Kok had ‘een verwarde man’ bij de oud-politica aangebeld met het verzoek om de adressen van de voormalige minister-presidenten. Volgens het AD was dat verdachte Bart van U. die mogelijk van plan was de twee oud-premiers te vermoorden. Omdat Borst niets kwijt gaf zou Van U. haar uit frustratie om het leven hebben gebracht.

Een week voor haar dood sprak Borst nog met Kok over dat voorval op het afscheidsfeest van Beatrix. ‘Els zag me uit de verte en riep: ‘Wim, Wim! Ik heb je verdedigd als een leeuw!’, zegt Kok in het interview.

De beveiliging heeft zich gedurende een groot gedeelte van 2014 en is pas opgeheven toen hoofdverdachte Bart van U. in het vizier van de politie kwam vanwege een andere moord die hij gepleegd zou hebben, en er ineens een DNA-match was.

Persoonsbeveiliging voor politici is in Nederland helaas allang geen unicum meer. Geert Wilders heeft al meer dan tien jaar een uitgebreid beveiligingsteam om hem heenlopen, en ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is enige tijd geleden bewaakt vanwege bedreigingen die hij ontving. Na de moord op Pim Fortuyn zijn verschillende politici waaronder ook GroenLinks-leider Paul Rosenmöller enige tijd professioneel beveiligd. Fortuyn zelf heeft overigens nooit beveiliging gehad.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. halo1

  Fortuyn wilde ook geen beveiliging ..hij kon deze ontwikkeling niet bevroeden..hoofdoorzaak is dat er veel te veel gestoorde figuren in NL rondlopen..maarja.. anders moet je aan de concentratiekampen…!!

  1. Geah

   Fortuyn kreeg geen beveiling…want hij moest gewoon neergelegd worden…..daar hebben ze Volkert van der Graaf voor ingehuurd….daarom wordt Volkert zo met alle egards behandeld……Ik heb een groot vermoeden wie er echt achter die moord op Fortuyn zat….K.d.V.

   1. Simon Brouwenstein

    Wat een leuke complottheorie, beste mevrouw Geah.

 2. Geah

  Volkert vd Graaf heeft de verkeerde vermoord….desondanks hoop ik niet dat hij nu Samsom…Dijsselbloem en Rutte op de korrel heeft…want ooit had hij zoiets gezegd…en aangezien die autist een dwang heeft om te blijven moorden…….Desondanks zal ik er geen traan om laten…want dan kan het geknechte volk eindelijk zich bevrijden van zijn ketenn die door dat drietal is opgelegd…

 3. Simon Brouwenstein

  “desondanks hoop ik niet dat hij nu Samsom…Dijsselbloem en Rutte op de korrel heeft…want ooit had hij zoiets gezegd”

  Bron?

 4. Impon de Rabilia

  Kok heeft – overigens in innige samenwerking met Zalm en Duisenberg – onze glanzende, harde guldens ingewisseld voor de waardeloze assignaten die euros worden genoemd, waardoor mijn pensioen en lijfrente – en die van anderen, uiteraard – meer dan gehalveerd zijn. Balkenende heeft met de uitslag van het EU-referendum hinnekend van onheilige vreugde zijn kont afgeveegd. Ik bedoel, zó verward kan Bart van U. nou ook weer niet geweest zijn.

 5. Ni28

  Fictief moorden wij onze politieke elite dagelijks.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.