Spekman ziet ruimte voor een glorieuze terugkeer van de PvdA

De partijvoorzitter van de PvdA – Hans Spekman – heeft op het netvlies hoe hij de sociaal-democratische partij weer groot kan maken.

Nu de vakantie weer voorbij is, ontwaakt ook langzaam politiek Den Haag uit een zomerslaap. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman probeert in De Volkskrant het politieke seizoen af te trappen door in een interview zijn partij nieuwe moed in te praten:

„Wij moeten weer diametraal tegenover de VVD durven te gaan staan. Samen hebben we dit land door de crisis getrokken. Maar nu gaat het erom of PvdA en VVD een nieuw samen kunnen vinden. Doorgaan op de weg van individualisering en het snelle geld zie ik niet zitten”, zegt Spekman. De wereld van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is niet de wereld van de PvdA, stelt hij.

In peilingen staat de partij er echter rampzalig voor. Al maandenlang staat de PvdA op slechts 9 zetels in de peilingen van Maurice de Hond. Andere peilbureaus geven de PvdA iets meer, maar het is duidelijk dat de uitslagen uit de 20e eeuw – van meer dan 50 zetels – voorlopig niet op handen is.

Wie er – pikant genoeg – wat minder vertrouwen in heeft dan Hans Spekman zelf, is zijn eigen vrouw Muriël. Zij prijst het optimisme van haar echtgenoot, maar geeft ook aan dat hij zichzelf misschien wel in het ootje neemt:

De PvdA heeft ondertussen nog wel even de tijd om te bouwen aan een grote politieke triomftocht. De eerstvolgende verkiezingen die voor Nederland op de rol staan, zijn de Tweede Kamerverkiezingen die gepland staan voor de lente van 2017. Tenzij het kabinet eerder valt. Als de PvdA doet wat Spekman wil – vaker tegen de VVD ageren – dan hoeft de kans daarop niet als louter hypothetisch te worden beschouwd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  De PvdA heeft inderdaad mogelijkheden genoeg om electoraal sterk terug te komen.

  1. Lost Paradise

   De ideologie van de PVDA is volledig achterhaald en blijven steken in de vorige eeuw.

   Ze hebben geen leiders, geen charisma, geen visie. Ze liegen, bedriegen en draaien. En het gutmenschen gevoel is het belangrijkste streven.

   Toch zullen er ongetwijfeld nog idioten zijn die op de PVDA stemmen. Maar écht terugkomen zit er natuurlijk niet in.

  2. zomaar

   zeker met de import van al die vermeende vluchtelingen , dit kunstje hebben zij ons al een meer geflikt .

   zodra deze import binnen is , krijgen zij een (tweede) paspoort en wel het Nederlandse!, en mogen stemmen als dank op de PvdA natuurlijk, die hen beloofd en heeft belooft levenslange uitkeringen , voor hen en hun nazaten en allee vrijheid hier hun enclaves te stichten .

  3. LantR.fant

   Weet u, Simon? Ik zeg er dit over. Vroeger vocht de PvdA ervoor dat iedereen een auto kon rijden. Ik ben zo ongeveer rechts geboren, dus ik zal wel geen hart hebben, maar ik kon me daar op zich nog wel iets bij voorstellen.
   Maar tegenwoordig vecht de PvdA ervoor dat iedereen zijn auto van ellende wegdoet.

   En dan vraag ik me wel eens af: Wie wil de PvdA vandaag de dag dan nog bedienen?

  4. LantR.fant

   En dan heb ik nog een verhaal voor u Simon, waarbij u zich na het lezen nog eens af moet vragen of ú nog langer wil sympathiseren met de PvdA.

   Ik heb een assurantiekantoor. Eenmanszaak. Alleen, ik verdien niets aan verzekeringen, alle klanten die ik werf krijgen hun verzekeringen tegen inkoopprijs. Ik vraag een vast bedrag voor mijn werkzaamheden en daarmee krijgen mijn klanten de ouderwetse service en gaan ze tegelijk veel minder betalen voor de verzekeringen. Alles totaal geautomatiseerd.
   Ik ben een progressieve ondernemer.

   Binnen de PvdA is er een Henk Nijboer, die zich ook met verzekeringen bemoeit. Een gestudeerde 30er, die heel zijn leven nog nooit in het bedrijfsleven heeft gewerkt. Maar hij heeft er wel ideeën over. Hij weet precies hoe het moet.

   Nu heeft deze Henk Nijboer tegen de voorman van mijn branchevereniging, Edwin verklaard, dat hij met een aantal wetswijzigingen, zoals de 3 jaarlijkse examenplicht (zak je, dan ben je effectief je bedrijf kwijt) beoogt, dat al die eenmanszaakjes de nek wordt omgedraaid. Deze man, wil dus namens de PvdA, mij mijn inkomen afpakken.
   Wat denkt u, Simon, moet ik op een partij stemmen die mij brodeloos wil maken? omdat een van hun flapdrollen dat zo wil?
   Zou u op een partij stemmen die mensen het brood uit de mond wil stoten? Alleen omdat die mensen in de optiek van die partij ouderwets zijn?
   Als u PvdA stemt, dan doet u dat.

   En niet alleen mijn branche. Midden jaren ’90 werkte ik met assurantiebemiddeling in het onderwijs. Ik zag de ene leerkracht na de andere afknappen op alle wijzigingen. Dat was het werk van Jo Ritzen, die -tegen alle waarschuwingen in- scholen samenvoegden tot onderwijsfabrieken.
   Een paar jaar geleden werd een rapport bekend, dat duidelijk maakte dat dit een gigantische ravage had veroorzaakt. Enorme financiële schade, maar ook enorme humane schade door veel teveel leerlingen die uitvielen bij het onderwijs en onder het personeel.
   En Jo was niet de enige PvdA’er die het onderwijs enorm heeft beschadigd.
   Wilt u nou echt op die partij stemmen, die zulke misdadige zaken op haar geweten heeft?

   En daarom Simon, ben ik slechts tevreden bij de volgende verkiezingsuitslag: De PvdA houdt nog slechts -1 zetel over.

   1. Lost Paradise

    Een mooi, gloedvol en tegelijk droevig stuk, heer LantR.fant.

    De kans dat Simon Brouwenstein u hierop een meelevend en/of meedenkend antwoord geeft is niet zo groot.

    Het gaat hem immers om ‘de grote lijnen’ en ‘geopolitieke belangen’.

    Mensen tellen niet.

    1. _Mediaevist_

     Vergeet u niet ‘de democratie’ en ‘de rechtsstaat’?

     1. Simon Brouwenstein

      Ja, op de keper beschouwd is dat mijn meest zwaarwegende criterium, het bepaalt of ik een partij fatsoenlijk vind of niet.
      In elk geval vind ik de PvdA op dit punt een fatsoenlijke partij en de PVV niet.
      Ik begrijp dat de heer Lanterfant op een bepaald maar geen hoofdpunt van beleid het standpunt van de PvdA onjuist acht. Ik kan dat niet beoordelen maar kan me goed voorstellen dat hij om die reden op een andere partij stemt.

   2. zomaar

    tot de jaren 1980 , moest iedereen die iets wilden beginnen een middenstandsdiploma halen of bezitten , plus een vakdiploma zo nodig !.

    wij schrijven 1983 , de grote instroom van islamieten , die hier hun winkeltjes wilden runnen, toch geen kennis hadden van de N-taal, wet en warenkennis , boekhouden , ect .

    ineen was een middenstandsdiploma niet meer nodig , N-Taal ook niet , wet en warenkennis ook al niet , bij mening suppertje gerund door de verrijking, stond de zeeppoeder naast of boven de vleeswaren , ect, ect , je kon het zo gek niet bedenken wat TOEN allemaal mogelijk was .

    voor de goede orde , het waren de linkse partijen die deze mensen hierheen lieten komen , voor hun stemmenwinst .

    anders waren deze partijen af geserveerd geweest , de man in de straat was en is nog niet blij met die verrijking vanuit links .

  5. LantR.fant

   Beste Simon, ik kan niet onder uw laatste reactie reageren, daarom doe ik het hier.
   Want mijn reacties gingen niet over bijzaken, maar over onderwijs en economie. Dat zijn de pijlers onder onze samenleving. Het verhaal wat ik schreef over mijn bedrijfstak staat niet op zichzelf. Het is er 1 uit een reeks van misstappen van de PvdA.

   En u roept: PVV. Maar waarom stemmen zoveel mensen op de PVV? Waarom heeft die partij zoveel sympthisanten (ik ben er 1. Ik stem anders, maar ben het wel met Wilders eens)
   Als zo een partij zo populair is, Simon, dan is er in het reguliere bestuur van Nederland iets heel erg mis.

   En wat ik inmiddels veel te vaak heb gezien, is dat partijen moord en brand schreeuwen als reactie op weer een voorstel van Wilders. Waarna het dan toch in een iets afgezwakte vorm wordt verwezenlijkt.

   Want weet u wat de grap is?
   De PvdA komt met ideeën, waarvan ieder weldenkend mens op voorhand wel snapt dat dat nooit gaat werken.

   De PVV komt met ideeën waarvan ieder weldenkend mens wel begrijpt dat die uit het leven gegrepen zijn.
   Wilders verpakt het nogal ongelukkig en heeft (als hij verstandig is NOG) problemen met de continuïteit in zijn partij. Maar als hij dat overwint, Simon, dan kan hij met de PVV in zijn eentje gaan regeren.

 2. Anna

  Beste Spekman. PvdA zet heel Europa vol met economische asielzoekers. PvdA vernietigd heel Europa. PvdA is de grootste veroorzaker van alle ellende en problemen. Hadden we eerst jankende Hamer ,nu hebben we jankende Samsom. Zich druk makend om de wereld en eigen bevolking laten stikken. Deze rooie partij heeft zijn beste tijd gehad.We hebben nu ander beleid nodig met sterke politici die de realiteit onder ogen durven zien zoals bij de PVV.

 3. Anna

  Niet te begrijpen dat een partij als de VVD met een partij wil samenwerken die slecht voor de wereld opkomt en eigen bevolking laat barsten. VVD is trouwens al geen haar beter. Permanent op de knieën voor de rooien.

  1. zomaar

   Anna de VVD, althans de linkse tak , is geen haar beter dan welke andere linkse partij ook !.

   ooit is er gestemd voor een voor een partijleider , en dit ging tussen Rutte (linkse denker), en Rita Verdonk (meer rechts (realistisch ), en helaas koos de meerderheid op drol Rutte ,die gelijk als links onze samenleving verkwanseld .

 4. Ni28

  De PvdA en de VVD hebben hun ziel aan de duivel verkocht en vooral de PvdA heeft haar idealen verkwanseld. Samen hebben zij de kloof tussen arm en rijk alleen maar vergroot en de kwetsbare groepen zoals de ouderen hard aangepakt. Ook hebben zij een kloof gemaakt tussen jong en oud. Allemaal verdiensten die je vooral bij de PvdA niet zou moeten zoeken. De proletarier Spekman mag dan in de ochtend met haar dochterje de Internationale zingen maar dat deden de communisten in het voormalige Oostblok ook toen zij de samenleving aan het slopen waren. Zij moeten het vooral hebben van de korte geheugen van de kiezer en de moslim migranten.

 5. V.K.

  -Om aan zelbedrog te doen als voorzitter van de partij waar vreemdgaan de norm is, is optimisme geen slechte eigenschap.

  -Het is natuurlijk niet voor niets dat de S.P. zo groot is geworden.

  1. Anna

   VK. SP kiezers begrijpen kennelijk nog niet goed dat deze partij evenals PvdA grote voorstander is van massa-immigratie en daarmee heel Europa aan het islamiseren zijn. SP heeft ook een stel jankers zoals Gersthuizen en Karabulut. Altijd in voor de zieligheidsindustrie.

   1. V.K.

    -@Anna,
    -Mensen zijn niet naar de SP gegaan vanwege de massa emigratie, maar het samenwerken met de VVD heeft hun de das omgedaan.

    -Andersom is het natuurlijk ook zo, lees de tragiek van Lanterfant, hij gaat tekeer tegen de PvdA, maar het is natuurlijk de combinatie van PvdA en VVD wat hem de das omdoet.

    1. zomaar

     laat wij eerlijk zijn , de meeste linkse stemmers , ook SP stemmers stemmen op deze partij(en), voor hun eigen winst !.

     mede door het alsmaar opschroeven van de huren, Electra, ziekenkosten , kan een normaal gezin zonder subsidies, niet meer rondkomen , de SP en ander links (communistisch zowel als sociaal in hun vaandel zeggen dat komt door rechts en het kapitaal ), ik zeg alle hebben hier de hand in gehad , van meet af aan !, mede door de burger afhankelijk te maken van het sociale systeem , dus voor verrijking van hun partij(en), zowel op links. rechts. liberaal, christelijk , welke kleur je ook maar bedenken kan .

 6. Geah

  Nou nee…ik ben een atheïste en die zal nooit op een diep religieuze partij stemmen zoals de PvdA….Ziet u geloof maakt meer kapot dan je lief is……Tevens heeft de PvdA ook geen respect voor het dier, zoals de geitjes…schaapjes en de lammetjes….wat een fatsoenlijk mens wel behoort te hebben….Nee de PvdA en ik hebben geen raakvlakken…

 7. poldi

  Zou die uit een vuilnisbak gekropen Spekman met zijn grauwe maoistische kleding zo’n vooruitziende blik hebben gehad met zijn “nivelleren is een feest” ?

  Dat hij toen over zijn eigen schaduw heen gekeken heeft en met die uitspraak de gehele EU bedoeld geeft?

  De socialisten zijn ook allemaal hetzelfde: door anderen verdiend geld weggeven aan anderen die er met hun pet naar gegooid hebben.

  Op weg naar de grauwe gelijkheid.

 8. poldi

  PvdA moet stoppen om de wereld te willen verbeteren, beter gezegd te vernietigen. PvdA heeft zijn beste tijd gehad. In deze gevaarlijke tijd hebben we mensen nodig die een goede toekomstvisie hebben zoals bij de PVV. Geen jankers zoals Samsom en zeker geen Spekmannen die heel Europa vol zetten met economische asielzoekers die de maatschappij miljarden kosten.Niet te begrijpen dat een partij als de VVD met de PvdA samen wil werken. Een rooie partij die geen enkel visie meer heeft. In deze gevaarlijke tijd zijn de socialisten een blok aan het been.Ze maken heel Europa volledig kapot.

  1. van Urk

   Inderdaad moet de PvdA stoppen om ons land te verbeteren en er een paradijs van te maken voor asielzoekers. U snapt toch ook wel waarom onze zwarte piet en onze koloniale verleden uit het toonbeeld verwijdert moeten gaan worden? De asielzoekers komen juist hier naar toe omdat zij van de linkse guthmens positieve verhalen hebben gehoord hoe vreedzaam, tolerant, vriendelijk en rijk ons land is maar komen juist bedrogen uit dat wij ook racistisch kunnen zijn bij het zien van zwarte piet en dat wij vroeger een agressieve bezettingsmacht waren die in slaven handelden. Maar gelukkig hebben wij die linkse weldoeners van de PvdA die zich hard maken voor dit soort zaken zodat zij er verzekerd van zijn dat deze toekomstige Nederlanders hun idealen overeind houden.

  2. Simon Brouwenstein

   “PvdA moet stoppen om de wereld te willen verbeteren”

   Laat ik nou altijd gedacht hebben dat politieke partijen daarvoor opgericht zijn?

 9. Wim

  Gezien de bedriegerij leugens en beloften voor de verkiezingen van deze partij waarbij ook Timmersmans aan schandalige uitbuiting heeft begaan met zeer smerige leugens voor een goede Jop bij een tragisch ongeval zou deze partij voor een volkstribunaal moeten komen.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.