Ze trouwde onlangs, maar haar trouwjurk stamt uit 1895. Hoe ze aan het kledingstuk kwam is een heel bijzonder verhaal

Ze is maar liefst de 11e bruid die in 120 jaar tijd tijdens het dragen van deze jurk het ja-woord geeft.

Toen Abby Kingston onlangs ‘ja’ zei tegen haar kersverse echtgenoot en in de echt verbonden werd, was dat een heel bijzonder moment voor haar hele familie. Niet alleen omdat ze hen immens trots maakte met een geweldige schoonzoon of -broer, maar ook vanwege de bijzondere trouwjurk die ze aanhad:

https://twitter.com/BalancedBeing/status/647273474768175104

De jurk stamt namelijk uit 1895, en is al die tijd een gewild onderdeel van de familietraditie. Niet alleen Abby trouwde erin, maar ook haar moeder in 1977:

enhanced-23903-1443189713-2Maar de speciale band die Abby’s familie heeft met de jurk, is vele malen ouder. De trouwjurk is namelijk al elf keer gedragen door Abby en voorouders van haar. De foto’s bewijzen het. Dit is een familielid uit 1960:

enhanced-20674-1443189502-9Maar de geschiedenis stopt daar zeker nog niet. Dit is dezelfde jurk in 1948, bij een andere trouwende voorouder:

enhanced-17484-1443189476-9En er is zelfs een foto van de allereerste drager van de jurk, die in 1895 het elegante kledingstuk liet maken en het droeg tijdens haar bruiloft, nu meer dan 120 jaar geleden. Dit is Abby’s verre voormoeder Mary Lowry Warren:

enhanced-18077-1443189436-9Door de jaren heen is de sprookjesachtige jurk diverse malen gerestaureerd en vermaakt. Zo is de lange sleep ingekort, en zijn er meer kanten borduursels toegevoegd aan de jurk. Ook is het elegante kledingstuk diverse malen gerestaureerd. In de jaren ’80 kwam men erachter dat de jurk nog nooit gewassen was, en was er een bruine groezeligheid over gekomen die er weer uit gewassen moest worden.

Ook Abby heeft voor jaar bruiloft nog een aantal nodige reparaties moeten uitvoeren voordat ze ‘m kon dragen. En nu haar bruiloft achter de rug is, is de grote vraag wie de volgende draagster van de jurk is. De familie Kingston zet geld in op haar achternichtje, die haar interesse in de jurk in ieder geval al kenbaar heeft gemaakt…

Heb jij ook bijzondere familieschatten die al tientallen jaren meegaan? Laat het weten in de comments! Hieronder, of op Facebook!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.