Gaat Samsom weg of blijft hij aan? De PvdA-leider maakt bekend wanneer hij de knop doorhakt

Geen categoriesep 28 2015, 21:00
Al jaren wordt PvdA-leider Diederik Samsom gevraagd wanneer hij opstapt. De politicus heeft nu een datum geprikt waarop hij het iedereen gaat vertellen.
PvdA-leider Diederik Samsom is al partijleider sinds 2012, maar z'n bewind ligt al tijden onder vuur. Politieke opponenten hebben de voormalige GreenPeace-actievoerder die meermaals gearresteerd is nooit vertrouwd, maar ook in eigen kring is het vertrouwen in de kernfysicus tot een dieptepunt gedaald.
Maar of de weerstand bij voor- en tegenstanders van de Leidse politicus genoeg aanleiding is om op te stappen? Samsom vindt zelf van niet. Of althans: hij verwacht dat hij vanzelf weer de wind in de rug krijgt van de peilingen als mensen gaan zien dat dit kabinet Nederland uit de crisis loodst:
In het tv-programma Buitenhof zei Samsom dat hij in ieder geval deze regeringsperiode nog zal aanblijven. Hij gaat ervan uit dat zijn beleid succesvol zal zijn, de werkloosheid blijft dalen en de economie weer aantrekt.
Hij verwacht dus dat zijn partij bij de eerstvolgende Kamerverkiezingen - die zijn nu gepland voor het voorjaar van 2017 - het niet veel slechter gaat doen dan in 2012, toen de PvdA maar liefst 38 zetels in de wacht sleepte en Samsom zelf werd onthaald als een groot politiek genie.
Of hij de kar nog een keer trekt, doet hij voorlopig nog geen uitspraken. Maar Samsom geeft Nederland wel mee wanneer hij klaar is om met nieuws naar buiten te komen:
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom beslist in oktober 2016 of hij zijn partij opnieuw wil aanvoeren bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017.
In de tussentijd is de druk echter nog niet van de ketel. De PvdA staat momenteel op slechts 10 zetels in de peilingen van Maurice de Hond, en onlangs nam partijcoryfee Felix Rottenberg de partijleider nog op de korrel. Volgens de sociaal-democratische mastodont was Samsom de 'bedrijfsleider' van het kabinet-Rutte II, wat volgens hem voornamelijk VVD-beleid uitvoerde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten