Apple verwijdert mogelijk meer voorgeïnstalleerde apps

Helaas heeft een nieuwe telefoon altijd minder vrije opslagruimte dan dat er wordt vermeld. Een deel van het ingebouwde geheugen wordt namelijk in beslag genomen door het besturingssysteem, extra mediabestanden en voorgeïnstalleerde apps. Voor eigenaren van Apple smartphones en tablets is er mogelijk goed nieuws in het vooruitzicht: een aantal van de voorgeïnstalleerde applicaties zijn waarschijnlijk te verwijderen in de toekomst.

apple-grafiekIn een interview met Buzzfeed liet Apple’s CEO Tim Cook weten dat het verwijderen van voorgeïnstalleerde applicaties ingewikkelder is dan het op het eerste gezicht lijkt. Er zijn een aantal apps die nodig zijn om iOS te laten draaien, en als je ze verwijdert kunnen hier serieuze problemen uit voortkomen. Maar niet alle applicaties die Apple vooraf voor je installeert – die je op dit moment niet kunt verwijderen – zijn belangrijk voor het besturingssysteem van de smartphones en tablets.

‘We gaan een manier vinden om deze applicaties te kunnen verwijderen’ – aldus Tim Cook.

Voordelen

De optie om de voorgeïnstalleerde applicaties te verwijderen vergroot je keuzemogelijkheid en vrijheid in het gebruik. Maar dat is niet het enige voordeel van deze mogelijkheid. De apps die Apple vooraf installeert op je iPhone en iPad, ook wel ‘bloatware’ genoemd, nemen veel ruimte in. De eerdere edities van de iPhone waren verkrijgbaar met 16, 64 of 128 GB opslagruimte. Ondanks dat apps en mediabestanden steeds meer ruimte in beslag nemen, beschikt het instapmodel van de iPhone 6S nog steeds maar over 16GB.

Als je de applicaties kunt verwijderen en alleen degene die je wilt behouden er op laat staan, ontstaat er gemakkelijk meer ruimte op je apparaat. Het enige nadeel voor Apple is dat mensen hierdoor misschien sneller voor het goedkopere instapmodel kiezen met minder opslag.

Wanneer?

Helaas heeft Tim Cook niet aangegeven wanneer we de mogelijkheid kunnen verwachten. Opvallend is wel dat hij er wel op gereageerd heeft, ondanks dat hij niets beloofde over dit onderwerp. Als Apple iets niet wil of ergens niet over wil praten geven ze simpelweg geen antwoord, zo leert het verleden ons. Het feit dat Cook dit nu wel doet, kan veelbelovend zijn!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ikora

  Eppel komt er nog redelijk vanaf. Mijn 4 gb Samsug heeft geen ruimte om apps te installeren door de onverwijderbare Google rommel .

 2. Nicky

  Nog sterker, Ikora.

  Hey Tim, als je kopt: “Helaas heeft een nieuwe telefoon altijd minder vrije opslagruimte dan dat er wordt vermeld”, vind ik een beetje suggestief.

  Apple is altijd het enige eerlijke merk geweest (lijkt Wilders wel, vgl andere nep-volks’vertegenwoordigers’) dat wel altijd erg eerlijk de feiten vermeldde! Als je 10 uur met een iPad kon doen, zonder op te laden, was dat ook (vrijwel) zo, terwijl ALLE andere merken daarin flink logen. Soms tot 50%, vreselijk.

  Hetzelfde gold en – lijkt mij – geldt bij opslagruimte.

  Het eeuwig archaïsche rotsysteem van Windhoos (hoewel nu stuk beter geworden na veel afkijken) kon er helemaal wat van. Wat een ruimte nam dat OS altijd in, plus de bagger aan virusscanners, enz. die bij Apple helemaal nooit nodig waren. Voordat je echt opgestart was, had een Apple bezitter al heel wat werk verricht! Bewezen in keiharde cijfers.

  Ik geloof ook niet dat dit juist is hierboven.
  Mss een ‘toevals treffer’, bij een bepaald (lage) opslagruimte, en/of bij weinig apps of zo.
  Windhoos kán dit nooit winnen van Apple, die soft- én hardware in één slim, betrouwbaar, virusvrij slim MERK Apple heeft samengebracht. En Winhoos Microschoft hééft nog nooit iets gewonnen van Apple Mac, alleen dan de sport om (Apple) te imiteren.

 3. Nicky

  Coorrectie dus:

  “Helaas heeft een nieuwe telefoon altijd minder vrije opslagruimte dan dat er wordt vermeld door alle merken, uitz Apple”.

 4. V.K.

  -De opslagruimte op een telefoon, is jouw opslagruimte,daar heb je immers voor betaald, dat Apple op jouw harde schijf apps zet welke je niet kunt verwijderen, da’s puur landje pik.

  -Goed van Apple dat ze daar, na vele klachten, iets aan gaan doen.

 5. Nicky

  VK half glas ook vol.
  Heeft best zijn reden. Apple is heel goed in betrouwbaarheid en veiligheid.

 6. V.K.

  -@Nicky,

  -Na zo’n 10jaar Apple toch ook maar weer wat Windows in huis, Tablet en phone, vind het verschil tussen Apple en Microsoft nou ook weer niet zo dat er een bovenuit steigt.

  -Android/google, dat is het allemaal net niet.

 7. Nicky

  “Microsoft verwacht dat 3,3 miljoen Amerikanen in 2015 slachtoffer worden van een Windows-scam. In 2014 ontving Microsoft 175.000 klachten over deze vorm van fraude.
  Dit vertelt Microsoft in een blogbericht, waarin een samenwerking wordt aangekondigd met anti-fraudenetwerk AARP.”

  ENZ, ENZ, ENZ…

  ik lach al dertig zeer productieve jaren in mijn vuistje… jaren vol met gebruikersgemak, heel veel geld maken, professionaliteit, snelheid, veiligheid, dus veel voordeliger, zonder een enkele virus en zelden ooit een crash, enz. Enz. Enz…

  Blijf maar lekker dom.
  Mensen, blijf asjeblieft in je comfortzone.

 8. Chantal

  Goed artikel, Ik ben altijd een apple fan geweest maar ga me toch nu weer meer richten op windows. Apple moet met meer relevante apps komen. Laat ze dan bijvoorbeeld Netflix of popcorn time apps voorgeinstalleerd aanbieden. Popcorn time gister voor mijn apple iphone gedownload van http://popcorn-time-app.nl maar het werkt beter op samsung telefoons van mijn vrienden dus zo’n goed telefoon is het niet

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.