Je denkt misschien dat je huis brandveilig is. Zorg dat je dit doet om brand écht te voorkomen

Geen categorieokt 16 2015, 13:42
Zorg dat je deze simpele maatregelen neemt.
De meeste mensen denken dat hun huis brandveilig is. Toch moet de brandweer nog steeds duizenden keren per jaar uitrukken bij brand, en vallen er elk jaar weer honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. Iedereen is bang voor brand, maar veel mensen weten niet hoe zij zich hier effectief kunnen tegen beschermen. Hoe zorg je dat jij niet het slachtoffer wordt van brand? En wat moet je doen als er toch brand uitbreekt?
De meeste mensen snappen wel dat je geen brandende kaarsen in je huis moet achterlaten, maar waar moet je nog meer op letten? We zetten de volgende tips op een rijtje.
1. Laat je televisie niet op standby staan. Een tv die op standby staat, trekt stof aan. Als dat teveel wordt, kan er makkelijk kortsluiting ontstaan, waardoor er brand kan komen. Zet je tv dus uit als je hem niet gebruikt, dat kost bovendien minder energie. Hetzelfde geldt trouwens voor internetrouters, stof deze dus regelmatig af.
2. Bedrading. Het zit achter je muur, en veel mensen denken er dus nauwelijks aan. Toch kan slechte bedrading eenvoudig kortsluiting en brand veroorzaken. Pas vooral goed op wanneer je een schroeft in je muren of spijkers erin slaat.
3. Gooi geen sigaretten in de prullenbak. Je denkt misschien dat er weinig kan gebeuren, maar als een sigaret lang blijft doorsmeulen kan er brand ontstaan. Neem dus het zekere voor het onzekere wanneer je sigaretten weggooit, of je asbak leegt.
4. Rook nooit een sigaret op bed! Je zult niet de eerste zijn die per ongeluk in slaap valt met een brandende sigaret.
5. Hang wasgoed niet op bij een hete kachel. Het is misschien verleidelijk omdat je was dan sneller droogt, maar bij langdurig contact met de verwarming kan een droog t-shirt in brand vliegen.
En wat als er toch brand zou uitbreken? Zorg dat je de volgende voorzorgsmaatregelen neemt.
1. Hang rookmelders op. Ze kosten maar vijf euro bij de bouwmarkt, en kunnen je leven redden!
2. Maak een vluchtplan. Zorg dat je weet waar je heen moet in geval van nood. Als je je deur 's nachts vanbinnen afsluit, bewaar je sleutels dan op een vaste plek zodat je ze direct kunt vinden als je je huis uit moet rennen.
3. Houd de vluchtroutes vrij. Zorg ervoor dat je gang niet is geblokkeerd door vuilniszakken, fietsen of andere voorwerpen. Zo kun je, als het noodlot toeslaat, jezelf en anderen redden.
Als je deze tips volgt, verminder je de kans op brand enorm. Bovendien zorg je door juiste voorzorgsmaatregelen dat je weet wat je moet doen als er toch onverhoopt brand uitbreekt.
Zorg dat ook je vrienden en familie op de hoogte zijn van deze tips! Vooral ouderen zijn kwetsbaar voor brand, omdat ze tegenwoordig steeds langer thuis blijven wonen en door vergeetachtigheid soms onnodige brandrisico's nemen. Zorg er dus voor dat mensen in je omgeving weten hoe ze hun huis brandveilig moeten maken – het kan levens redden.
Bekijk ook deze checklist van de Nederlandse Brandweer:
[video width="1280" height="720" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/10/Brandveilig-wonen_-CHECKLIST-720p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten