Oud-premier Blair biedt excuses aan voor de oorlog in Irak

Geen categorieokt 25 2015, 14:00
Het heeft meer dan tien jaar geduurd, maar het hoge woord is er dan eindelijk uit.
Als hij het allemaal opnieuw zou kunnen doen, zou voormalig Brits premier Tony Blair het niet nogmaals zo doen. Dat onthulde de voormalige regeringsleider - die premier was tussen 1997 en 2007 - in een interview met CNN:

De voormalige Britse premier Tony Blair heeft spijt van ,,fouten'' die zijn gemaakt rond de invasie van Irak in 2003. ,,Maar ik vind het moeilijk excuses aan te bieden voor het verwijderen van Saddam Hussein'', zei Blair in een interview met CNN.

De gewezen premier gaf in het gesprek toe dat sommige inlichtingen niet klopten. Zo bleek de dictator niet te beschikken over massavernietigingswapens ,,op de manier waarop we dachten.'' [...]

De Brit bood verder zijn excuses aan voor ,,sommige fouten rond de planning. En zeker voor onze foute inschatting van wat zou gebeuren na het verwijderen van het regime.''

De opmerkingen van oud-premier Blair zijn opmerkelijk, want samen met toenmalig Amerikaans president George W. Bush werd de minister-president van Groot-Brittannië juist bekend als hét gezicht van de Irak-oorlog, die hij overigens ook altijd verdedigd heeft.
https://www.youtube.com/watch?v=ZW3ZKZmYd1Q
Blairs excuses moeten echter in een bredere politieke context worden gezien; vorige maand veroverde de hardlinkse Jeremy Corbyn het partijleiderschap. Corbyn is altijd tegen de interventie geweest en heeft Labour op het pad naar publieke verontschuldiging gezet voor het verwijderen van Saddam Hussein. Blairs zet is waarschijnlijk een vlucht naar voren, in een poging de gebroken Labourpartij bij elkaar te houden. Sinds de opkomst van Corbyn zijn de radicaal-linkse en centrum-linkse vleugels van de partij namelijk in een bittere loopgravenoorlog tegen elkaar verzand geraakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten