Veel dakloze kinderen hebben geen verjaardagsfeest. Deze geweldige vrouw doet daar iets aan

Geen categorieokt 24 2015, 20:00
Dakloze kinderen - ook kinderen die in opvangcentra wonen - moeten het maar al te vaak zonder verjaardagsfeestje doen. Niet zo gek natuurlijk, aangezien hun ouders vaak geen geld hebben om een normale maaltijd te betalen, laat staan een lekkere verjaardagstaart en hapjes.
Screen Shot 2015-10-24 at 15.17.40
Hoewel begrijpelijk betekent dit niet dat we deze situatie als maatschappij maar moeten accepteren. Paige Chenault uit het Amerikaanse Dallas denkt daar net zo over. Daarom doet ze iets aan - via The Birthday Party Project, een stichting die zij zelf heeft opgezet om dit soort kinderen te helpen.
De stichting organiseert verjaardagsfeestjes voor dakloze kinderen, wiens ouders (in de meeste gevallen maken ze deel uit van eenoudergezinnen, overigens) daar geen geld voor hebben. Het gevolg? Een heleboel blije kinderen.
Eén van de kinderen, een jongen, straalt van blijdschap als hij de kaarsen op zijn taart uitblaast.

"Ik hoop dat iedereen net zo'n geweldige dag heeft als ik!"

Dat zal wel lukken. De anderen krijgen weliswaar geen cadeau's, maar wel taart, drinken en een fantastisch leuke tijd.
Paige kwam op het idee om deze stichting op te zetten toen ze zwanger was. Ze las iets over mensen die zich puur en alleen bezighouden met het organiseren van verjaardagsfeestjes voor kinderen: organisatoren. Toen begon ze over de feestjes na te denken die ze voor haar nog ongeboren kind kon geven als die er eindelijk was. Dat zag ze wel zitten. Geweldig.
Op een gegeven moment zag ze echter een foto van een kleine jongen uit Haïti. Hij zag er ondervoed uit... en het was zijn verjaardag. Toen bedacht ze zich opeens: dat jongetje zal nooit een verjaardagsfeest hebben, in ieder geval niet als kind.

"Opeens zag ik het: dit kind zal nooit dat unieke, speciale gevoel hebben dat ik mijn [toen nog: toekomstige] dochter elk jaar zou geven op haar verjaardag. Ik kon heel veel dingen organiseren voor mijn eigen kind, maar ik wilde meer doen."

En zo begon het.
Screen Shot 2015-10-24 at 15.09.38
Vier jaar geleden, toen de stichting werd opgezet, wilde Paige ervoor zorgen dat elk dakloos kind in Texas elk jaar een verjaardagsfeestje kreeg. Ze heeft dat doel ondertussen niet alleen bereikt, maar haar stichting is ook nog eens actief in acht steden in andere staten.
Elke maand gaan vrijwilligers van de stichting op pad om feestjes te organiseren en bij te wonen van dakloze kinderen in Dallas, New York City, Minneapolis, San Francisco, Chicago en Kansas City. Paige legt uit:

"De meeste van deze kinderen weten niet eens hoe ze een verjaardagswens moeten doen... of dat ze de kaarsen [in één keer] moeten uitblazen."

Zoals het er nu uitziet zal de stichting dit jaar 180 feestjes geven. Elke jarige job krijgt een mooie hoed, een cadeau ter waarde van 30 dollar (meer dan 25 euro), en natuurlijk een ontzettend grote taart.
Screen Shot 2015-10-24 at 15.23.50
Maureen Jones is een moeder wiens zoon onlangs een feestje kreeg van de stichting. Zij zegt:

"Het was echt geweldig! De meeste mensen zoals wij [red.: dakloze ouders] hebben de energie, het geld of de contacten niet om zo'n mooi feest te organiseren voor onze kinderen. Ik kon mijn zoon Jayden niet geven wat zij hem gegeven hebben. Het was bijzonder mooi."

Paige:

"Mijn doel is om al deze kinderen ervan te overtuigen dat wij als gemeenschap om hen geven."

Als we naar de reacties van de kinderen én hun ouders kijken slaagt de stichting daar duidelijk in. Geweldig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten