Ze denkt dat ze een monteur haar huis binnenlaat. Dan zijn opeens al haar kostbaarheden verdwenen

Mensen worden steeds vaker het slachtoffer van dit soort geraffineerde criminelen.

Zou jij een inbreker binnenlaten in je huis? Vast niet, toch? Helaas zijn dieven veel handiger dan veel mensen denken. De meeste mensen denken dat ze zich kunnen beschermen tegen inbrekers door de deur goed op slot te doen, en aan de buren te vragen of ze een oogje in het zeil kunnen houden.

Helaas is dat niet voldoende om jezelf en je eigendom te beschermen tegen criminelen. Steeds vaker worden nietsvermoedende mensen het slachtoffer van inbrekers die gewoon netjes aan de deur komen. Ze doen zich voor als monteur of verkoper, maar zodra ze worden binnengelaten, slaan ze hun slag. Als de bewoner even niet oplet, stoppen ze hun zakken vol met kostbaarheden. Juwelen? Weg. Horloges? Weg. Pinpas – misschien met een briefje waarop de code staat? Weg.

Vooral oudere mensen – die doorgaans goed van vertrouwen zijn – lopen het risico om te worden bestolen door de zogeheten aanklopcriminelen. Ook als de persoon in eerste instantie wat aarzelend reageert, zet de crimineel door. Hij blijft aandringen totdat hij wordt binnengelaten, en dan is het al te laat. Maar vaak hoeft hij niet eens aan te dringen, omdat zijn smoesje al genoeg is om het vertrouwen te winnen van zijn slachtoffers.

Kwetsbare mensen moeten dus oppassen voor dit soort oplichters. Niet alleen is het ontzettend naar om dierbare spullen kwijt te raken, het is vaak ook een flinke knauw voor hun zelfvertrouwen. Dat is zelfs zo erg, dat ze vaak geen aangifte durven te doen van zo’n diefstal omdat ze zich enorm schamen.

Het is ten eerste belangrijk dat meer mensen zich ervan bewust zijn dat dit soort oplichters bestaan. Heb het er dus over met mensen die je kent, vooral diegenen die kwetsbaar zijn, zoals ouderen. Op die manier voorkom je veel ellende. Ten tweede is het van belang dat slachtoffers van deze misdrijven zich niet schamen om erover te vertellen. Ook daarom moeten deze oplichtingstactieken meer bekendheid krijgen.

Bekijk deze onthullende reportage uit Amerika om een idee te krijgen van hoe makkelijk het is voor inbrekers om zich ergens naar binnen te praten. Een reporter verkleedt zich als monteur, en weet met een smoes bij mensen in huis te komen. Vergis je niet, dit komt net zo goed voor in Nederland. Zorg er dus voor dat je omgeving zich hiervan bewust is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.