73-jarige opa bereikt het onbereikbare: loopt in elke Amerikaanse staat een marathon

Het is al een geweldige prestatie als je in je leven één serieuze marathon loopt. Zelf heb ik dat in een jaar of tien geleden gedaan, toen ik nog jong en energiek was. Heh. 

Hoe dan ook, een marathon lopen (of rennen) is zeker geen gemakkelijke opgave: 42 kilometer en 144 meter lopen is dodelijk vermoeiend. Volgens experts wordt het met name zwaar vanaf 35 kilometer. Op de één of andere manier wil je lichaam het stokje er dan bij neergooien. Het enige wat je dan nog voortstuwt is je doorzettingsvermogen – of niet, natuurlijk, wat betekent dat je de laatste 7 kilometer vrijwel zeker niet afmaakt.

De 73-jarige Amerikaan John Maultsby is anders dan ik. En waarschijnlijk dan jou. Anders dan jij en ik vindt hij het lopen van een marathon namelijk helemaal niet zo’n grote uitdaging. Ja, hij wordt er moe van, maar ach, dat word je van meer bezigheden.

Daarom had hij zich een ander doel gesteld: niet één marathon lopen, maar vijftig. Ja, dat is een 5 gevolgd door een 0: 50. Te weten: één in elke Amerikaanse staat.

Afgelopen maandag bereikte John zijn doel. Hij liep toen in de vijftigste en laatste staat op zijn lijst een marathon. In totaal heeft hij dus 2.107,2 kilometer hardgelopen; werkelijk een ongekende prestatie – niet alleen voor een man van zijn leeftijd, maar in het algemeen.

Het aanwezige publiek juichte John hard toe toen hij op weg was naar de finish. Onder de toeschouwers bevonden zich zijn vrouw en drie dochters, die stuk voor stuk apetrots waren op zijn verrichtingen.

john

Gezien deze prestatie zou je denken dat John al vanaf jonge leeftijd hardloopt, maar dat is niet het geval. Sterker nog, hij begon pas na zijn 50e verjaardag met hardlopen. Hij kreeg toen namelijk last van een hoge bloeddruk. Hardlopen zou helpen om zijn bloeddruk wat omlaag te krijgen, werd hem verteld, en dus deed hij dat. Hoewel hij met korte afstanden begon ging hij al snel over op lange afstanden: dat was voor hem een grotere uitdaging.

John liep zijn eerste marathon toen hij 60 jaar oud was. Tijdens die marathon kwam hij een man tegen – een andere hardloper – die een shirt droeg met daarop de tekst “50 States Finisher.” Met andere woorden: hij gaf aan dat hij een marathon had gelopen in elke Amerikaanse staat. John zag dat en dacht bij zichzelf, ‘dat kan ik volgens mij ook.’ En ja, dat is hem inderdaad gelukt. Hij deed er 13 jaar over, maar dan heb je ook wat.

Het is een geweldige prestatie waar John geheel terecht trots op is. Toch is hij nog niet klaar. Hij heeft zich namelijk een nieuw doel gesteld: een marathon lopen op elk continent.

Johns dochter Mabel legt uit:

“Hij is ongelooflijk gemotiveerd. Zijn motivative inspireert me elke dag. Hij is niet kapot te krijgen… en ziet er ook nog eens uit alsof hij ergens in de 50 is in plaats van in de 70!”

John en Mabel kunnen ook het geheim delen van Johns ongelooflijke energie:

“Het geheim van een goede gezondheid en een lang leven is gelukkig zijn gesteund worden door een liefhebbende familie. Ook probeert hij [John] altijd positief te blijven en stelt hij zichzelf continu nieuwe doelen. Dat zorgt ervoor dat hij al deze jaren kon doorgaan.”

Wat een doorzettingsvermogen en wat een belangrijke les voor ons allen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.