Als een vreemde overlijdt en je 117 miljoen euro geeft

Op wat een normale ochtend leek te zijn opende Bryan Bashin vorig jaar zijn email. Toen zag hij een korte email die zijn aandacht trok.

“Een zakenman is overleden,” stond erin. “Ik denk dat je met ons wilt praten.”

Als topman van de stichting LightHouse for the Blind and Visually Impaired was Bryan wel wat gewend. Hij krijgt regelmatig emails van mensen die graag geld willen doneren aan zijn goede doel. Maar op de één of andere manier voelde dit anders. Dat kwam ongetwijfeld doordat de email geschreven was door een groep advocaten uit de Amerikaanse stad Seattle.

Toen Bryan en zijn collega Jennifer Sachs de database van de organisatie onder de loep namen zagen ze dat geen cent hadden gekregen van de man voor wie de email werd gestuurd: de zakenman Don Sirkin. Toen ze contact opnamen met diens advocaten kregen ze echter te horen dat hij multimiljonair was overleden, en dat hij de stichting maar liefst $125 miljoen had achterlaten. Dat komt neer op 117 miljoen euro.

Dat is 15 maal het jaarlijkse budget van de stichting. Volgens Bryan is het hoogstwaarschijnlijk ook meteen het hoogste bedrag dat een stichting voor blinden en slechtzienden ooit heeft gekregen.

Voor Bryan is de gift ongelooflijk veel waard. Als kind was hij namelijk niet blind. Hij werd pas blind in zijn tienerjaren. Sindsdien probeerde hij zijn handicap te verbergen. Hij zei dat hij “visueel beperkt” was, maar feitelijk was hij gewoon blind.

Tegenwoordig spreekt Bryan daar openlijk over en gebruikt hij zijn stichting om andere mensen met dezelfde handicap te helpen. Zijn voornaamste boodschap is dat mensen die blind worden daar openlijk over moet spreken en zich vooral niet moeten schamen.

En dat is precies waarom Sirkin de stichting zoveel geld naliet. Mensen die hem kennen zeiden na zijn dood namelijk dat hij aan het einde van zijn leven zelf blind werd, maar daar niemand over informeerde. In plaats daarvan sloot hij zich op in zijn (riante) huis en zonderde hij zich af. Blijkbaar had hij er dus heel veel moeite mee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.