Gedraagt je kind zich soms ook wel érg opgewekt na school? Dit is waarom ze dan misschien wel in levensgevaar verkeren

Nederlandse scholen slaan alarm om stikspel dat het effect van drugs nabootst.

Middelbare scholen in Friesland maken zich ernstige zorgen om de nieuwste rage onder leerlingen daar: een spel waarbij kinderen elkaar verstikken. Dit spel lijkt te zijn overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

In de Angelsaksische landen staat het ‘spel’ bekend als ‘the choking-game’. Het is hierbij de bedoeling om elkaar zo lang mogelijk in een verstikkende houding te houden, net zo lang tot je flauwvalt. Dit zou een euforisch gevoel moeten opwekken dat enigszins vergelijkbaar is met het gevoel dat drugs opwekken. Dit gevoel is wat de deelnemers aan het spel nastreven.

Het spel heeft alleen één groot nadeel: het is hartstikke dodelijk. Zo kwam een dertienjarige Britse jongen om na het spelen van dit spel, doordat hij zich per ongeluk ophing in de badkamer toen hij flauwviel. En het ging hier niet om een jongen met bestaande problemen, zoals de conrector van zijn school vertelt:

Harry was een erg gelukkige jongen. Bij het zoeken naar oorzaken achter deze daad, en van de manier waarop hij gevonden is, lijkt het erop dat dit (het stikspel, red.) ermee te maken had. Het kwam ter sprake toen we zijn vrienden spraken.

Maar ook zonder een dergelijk tragisch ongeluk kan het erg slecht aflopen voor de spelers. De toevoer van zuurstof naar de hersenen wordt namelijk tijdelijk stilgezet, wat kan leiden tot ernstige, permanente schade aan het brein. Zeker bij kinderen, waarbij het brein nog volop in ontwikkeling is, kan dit vergaande gevolgen hebben.

In Nederland zijn er, voor zover bekend, nog geen dodelijke slachtoffers gevallen als gevolg hiervan. Toch hebben scholen hier melding gemaakt bij Jeugdzorg om zo een manier te zoeken om kinderen te ontmoedigen aan dit soort gevaarlijke spellen mee te doen.

Het stikspel kan dodelijke gevolgen hebben – zorg dus dat de kinderen in je omgeving zich niet met het gevaarlijke spel inlaten, en waarschuw ouders van jonge kinderen ervoor. Dat kan levens redden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.