Kamer eist actie van Saoedi-Arabië tegen financiers ISIS

De Tweede Kamer heeft het helemaal gehad met Saoedi-Arabië. Uit onderzoek blijkt namelijk dit land op grote schaal strijders levert aan ISIS én ook nog eens miljoenen dollars over heeft gemaakt aan de kas van de terroristische organisatie. Alleen daardoor zou ISIS in staat zijn om aanslagen te plegen in het Westen en om een enorm gebied te veroveren – en te regen – in het Midden-Oosten.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma laat er geen misverstand over bestaan: wat hem betreft is Saoedi-Arabië één van de belangrijkste steunpilaren van het internationale terrorisme:

“”Saudi-Arabië heeft twee exportproducten: olie en terreur. De aanslagen in Parijs, maar ook Beiroet en in Irak, worden ergens van betaald. Een deel van die financiering komt uit Saudi-Arabië.”

Hij gaat verder:

“We kunnen niet langer wegkijken. De tijd is gekomen om verder te kijken dan onze financiële belangen, we moeten kijken naar bedreigingen van onze veiligheid.”

Sjoerdsmas denkbeelden worden gedeeld door Michiel Servaes van de PvdA. Hij wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de geldstromen en dat er vervolgens actie wordt ondernomen:

“Die geldstromen zijn moeilijk traceerbaar, maar in deze tijd kan het niet zo zijn dat we er niet achter kunnen komen wie dat geld naar IS stuurt.”

Hoewel de Verenigde Naties eerder dit jaar een resolutie aannam om de financiers van ISIS aan te pakken blijkt de internationale organisatie niet in staat om daadwerkelijk iets te doen. De regels om in te grijpen staan dus op papier, maar er wordt weinig tot niets mee gedaan.

Daarom wil VVD’er Han ten Broeke dat Amerika de leiding op zich neemt. Volgens hem beschikken alleen de Amerikanen over de expertise om terreurfinanciering met wortel en tak uit te roeien.

Daar voegt hij echter wel aan toe dat Saoedi-Arabië wel degelijk een “vriend” is: een ongemakkelijke vriend,” maar een vriend.

“Saudi-Arabië is een uitermate ongemakkelijke vriend, maar wel een bondgenoot in de strijd tegen de internationale jihad.”

Het is opmerkelijk dat D66 tegenwoordiger sterker overkomt als het op terrorisme aankomt dan de VVD. Als je niet beter wist zou je bijna denken dat de VVD zich eerst en vooral laat leiden door oliebelangen. Maar dat zal niet zo zijn toch?

Toch?

Net als D66 vindt het CDA dat er iets moet gebeuren. Christendemocratisch Kamerlid Raymond Knops zegt:

“Saudi-Arabië is een hoofdrolspeler in het Midden-Oosten met ontzettend veel geld. Maar qua strengheid doet het niet onder voor IS. Sterker nog, Saudi-Arabië heeft dit jaar meer mensen onthoofd dan ISIS.”

Daarom willen CDA, D66 en de SP dat er wordt ingegrepen: zo moeten Westerse landen onder meer ophouden met het bewapenen van regimes als dat van Saoedi-Arabië. SP’er Van Bommel legt uit:

“Zij zijn in de oorlog in Jemen betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen.”

VVD’er Ten Broeke lijkt ondertussen Neerlands grootste fan van Saoedi-Arabië te zijn. Volgens hem is het namelijk gemakkelijk om de Saoedi’s van alles en nog wat kwalijk te nemen, “maar we zullen wel moeten blijven samenwerken in het belang van onze veiligheid.” Het hoe en waarom is mij een raadsel – Saoedi-Arabië is namelijk één van de grootste exporteurs van terrorisme ter wereld, en daarmee een gezworen vijand van het Westen – maar blijkbaar vindt Ten Broeke olie belangrijker.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. V.K.

  -Het is inderdaad te makkelijk om Saudie-Arabie zomaar als een van de grootste exporteurs van terrorisme te bestempelen, graag zou ik uit handen van deze D66 er ook de keiharde bewijzen en cijfers van willen zien waaruit dit blijkt. Cijfers en ander bewijs welke Sjoert blijkbaar tot zijn beschikking heeft. Na ja, verhelderend geluid van de club welke er moeite mee heeft om de slachting op de Armeniers als genocide te erkennen . Sjoert komt dus uit dat zelfde nest als bijvoorbeeld een Wientjes, welke juist z’n uiterste best doet om S-A te paaien, ja, zelfs bereid is hiervoor Wilders op te offeren. ook van de PvdA welke als visite kaartje nooit te beroerd is om met een Timmerman te schermen, als hij het al niet uitzichzelf doet over Wilders te keuvelen.(Dank Ali-B) en ach zo’n Knops, zou het niet beter voor hem zijn vooraleer tegen S-A tekeer te gaan of het niet verstandiger is om zich af te vragen waar die CDAer Ben Bot z’n wijsheid welke hij af en toe op tv spuit toch vandaan komt. Na ja, heb ik het nog niet eens over een moraliserende Wijnbergen of Stienen of hoe heet dat wijf alweer wat gewoon in een Egyptische gevangenis thuishoort ipv op de kijkbuis. Respect had ik indertijd voor de VARA welke het fatsoen hadden om CDA-clowns op tv hun zegje te laten doen om vervolgen de film de dood van een prinses te vertonen, of die scene van Rudi-Carell waarin Ghomeiny graait naar de naar hem toegeworpen B-H s. (zie foto boven dit stuk Chop Chop plein).
  -Ach, eigenlijks ken ik van alle politieke partijen alleen maar de PVV welke openlijk, klip en klaar afstand neemt van z’n ex kamerlid welke zich laat leiden door S-A geld, de naam van deze man, Arnoud van Doorn. Arnoud van Doorn, de man welke in doen en laten wezenlijk niet eens zoveel verschild van die andere (ex) kamerleden diplomaten clingendael deskundigen etc welke dag in dag uit de PVV de maat nemen.

  -Na ja, Sjoert, blijkbaar heb jij ontdekt waarom de kiezer niet meer zoveel op de reguliere partijen stemt en je kon wel eens gelijk hebben om openlijk afstand van S-A te nemen, maar vergeet vooral niet om eerst je eigen stal eens grondig uit te mesten, denk hierbij aan een Pechthold welke zich door niets en niemand tegen laat houden om zich te spiegelen aan het door de UN-mensenrechten en uit handen van Ghadaffie ontvangen gedecoreerde Turkse koerdenbombarderende legitiem gekozen (ha ha) dictator Erdogan.Kijk, dan valt er ook weer wat te kiezen voor de normale islamiet.
  -na Sjoerd, laat je niet voor het karretje van Pechthold en Erdogan spannen door nu naar Saudi-Arabie te gaan wijzen.

  -Sjoert, hoop dat je niet afzakt naar het nivo Halsema (zie link elsevier welke ik laatst onder een van Wachteres haar geweldige bijdrage’s heb geplakt).

 2. Wim

  Passen we wel op onze handelsbelangen.

 3. Nog1

  Deze conclusie komt rijkelijk laat, al sinds de jaren ’80 zijn de golfstaten de belangrijkste steunpilaren van alle salafistische terreurbewegingen.

  Overigens is het onwaarschijnlijk dat SA haar politiek gaat wijzigen. Zij ziet zichzelf in een doodstrijd met de sji-ieten, en de terroristen als de vooruitgeschoven posten tegen hun aartsvijand.

  Zo is de doelstelling in Jemen voor SA betrekkelijk eenvoudig; uitroeing van alle sji-itische Jemenieten. De genoemde mensenrechtenschendingen zijn geen vergissing, maar juist het enige doel van hun aanwezigheid in Jemen.

  Overigens is dit geen geheim, al meer dan 10 jaar geleden heeft het toenmalige hoofd van de geheime dienst van SA (prins Bindar) al aangekondigd dat de 1 miljard soeni’s het gehad hadden met de shia minderheid, en dat ze Gods hulp nodig hebben om nog langer te overleven.

  Onze reactie was destijds ook veelzeggend; we verkochten wat tanks aan SA. Altijd handig als je een genocide aan het voorbereiden bent.

 4. Ikora

  Naar het oudbekende motto : “Nederland waarschuwt Roodchina voor de állerlaatste keer”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.