Opgeschroefde grenscontroles leiden tot arrestatie 41 mensensmokkelaars

Geen categorienov 09 2015, 16:00
Sinds het intensiveren van de controles in september heeft de Koninklijke Marechaussee al 41 mensensmokkelaars opgepakt.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) meldde vandaag bij een bezoek aan een mobiele controle van de Marechaussee bij de grensovergang Hazeldonk tussen Nederland en België dat er sinds september 41 mensensmokkelaars zijn opgepakt. Dit is vooral te danken aan de opgeschroefde controles aan de Nederlandse grens. Er worden nu gemiddeld zeven smokkelaars per week gepakt, een verdubbeling van het aantal vóór de strengere controles werden ingevoerd.
Zowel Dijkhoff als de Marechaussee vinden het van groot belang dat mensensmokkel beter wordt bestreden, zeker nu er meer immigranten dan ooit de EU binnenkomen. Sinds 17 september wordt er steeksproefgewijs extra gecontroleerd op vliegvelden, op de weg, in internationale treinen en zelfs in het water. In totaal zijn er tot 1 november dit jaar zo'n 157 vermoedelijke mensensmokkelaars opgepakt.
De instroom van immigranten naar Nederland neemt nog steeds toe. Afgelopen week kwamen er 1800 asielzoekers naar Nederland. De week daarvoor waren het er nog 1700, vertelde Dijkhoff. Nu de koude wintermaanden steeds dichterbij komen, is de vraag wat voor effect dit zal hebben op de komst van asielzoekers. Enerzijds zal de reis door Europa veel zwaarder worden, wat er wellicht voor zorgt dat minder mensen dat zullen proberen. Anderzijds zal de koude vooral in Oost-Europa tot humanitaire problemen leiden, en leidt het er mogelijk toe dat er juist meer asielaanvragen komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten