Politie ondervroeg Parijse aanslagplegers begin 2015 al: “ze leken geen directe bedreiging te vormen”

Salah en Ibrahim Abdeslam werden verhoord door de Belgische politie, maar niet doorgegeven aan de Franse inlichtingendiensten.

Er wordt steeds meer bekend over de daders van de aanslagen in Parijs. Daarbij komen ook pijnlijke feiten aan het licht over de aanpak van de Franse en Belgische veiligheidsdiensten. Die hebben Salah en Ibrahim Abdeslam namelijk begin dit jaar al verhoord, en geconcludeerd dat de twee geen gevaar vormden.

Ibrahim Abdeslam blies zichzelf bij de aanslagen in Parijs op, en zijn broer Salah is nog steeds voortvluchtig. Eric van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket (het Belgische OM) vertelt dat de broers al langer op de radar van de politie stonden. Ibrahim had namelijk geprobeerd om naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij ISIS, maar was niet verder gekomen dan Turkije. Van der Sypt vertelt:

Bij zijn terugkeer zijn zowel hijzelf als zijn broer Salah verhoord. Brahim werd niet vervolgd omdat we op dat moment geen bewijzen hadden dat hij had deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische groep. We wisten dat beide broers geradicaliseerd waren en mogelijk naar Syrië zouden trekken maar ze leken geen directe bedreiging te vormen. Beide broers werden dan ook niet gesignaleerd aan de Franse veiligheidsdiensten.

Hoewel Ibrahim dus naar alle waarschijnlijkheid van plan was om zich aan te sluiten bij ISIS en ook zijn broer Salah zeer radicaal was, zag de Belgische politie geen reden om hun Franse collega’s te waarschuwen voor het terroristische duo. Op die manier konden de Brusselse broers in alle rust de aanslagen van afgelopen vrijdagnacht voorbereiden, samen met hun medeterroristen.

De Europese diensten EuroJust en Europol wijzen al langer op de noodzaak van betere samenwerking tussen de veiligheidsdiensten en justitiële apparaten in de verschillende EU-lidstaten. Op dit moment is het zo dat andere Europese landen niet direct op de hoogte worden gesteld als bijvoorbeeld de Nederlandse politie een potentiële Syriëganger in het vizier heeft. Dat is opmerkelijk, omdat er binnen de Schengenzone van de EU geen grenscontroles zijn. Ook terroristen laten zich natuurlijk niet tegenhouden door een onbewaakte grens, en zo kon het gebeuren dat meerdere Belgen deelnamen aan de aanslagen in Parijs terwijl de Belgische politie hen al eerder verdacht had.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ni28

  Dat is ook het probleem je kunt de goede van de kwade niet onderscheiden. Je kunt door de aardigste buurman vermoord worden. Zij kwamen ooit of zijn zelfs al hier geboren omdat hun ouders de veilige wereld wilde bereiken. De zoons en dichters zijn opeens vijanden van deze veilige wereld. In plaats dat zij hun land helpen bevrijden klagen zij hier over geen TV slecht eten en wat nog meer. En de westerlingen vagen hun leven om hun land te bevrijden. Er klopt iets niet zou je zeggen.

 2. Terzo

  Iedere moslim is een bedreiging, wat snapt men nog meer niet?

  1. Beukman

   Wat *ik* in ieder geval snap, is dat de angsthaas zijn angst koestert, en de achtervolgingswaanzinnige alles zal doen om zijn paranoia bevestigd te zien. Neem het briljante verhaal van de ambulance hieronder. Leuk gevonden, maar het was dus niet meer. Dat zint Xandershit echter niet (zie wimlink), dus maakt Xander er van dat het werd gedownplayed.

   Hoe bang ben jij eigenlijk, Scherz? Vreet het aan je? Mijn eigen kop zit er in ieder geval nog stevig op. ondanks dat ik nogal wat moslims in mijn buurt heb, thuis en in werkkringen. Dus hoezo “iedere moslim is een bedreiging”?
   Jouw kop daarentegen, en die van Wim, en van een paar anderen, lijkt helemaal niet zo stevig vast te zitten. Doe daar wat aan.

   1. Wim

    Beukman mijn kop zit heel stevig maar die van jou begint een beetje te rammelen.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/24763292/__Documenten_dreiging_Hannover__.html

   2. Terzo

    Je bent een walgelijke moslimkruiper Beukmannetje, moet je niet kotsen als je in de spiegel kijkt?

    1. Beukman

     *Jij* bent het die voor de islam kruipt beste jongen, niet ik.

  1. Spleen

   Xandernieuws en Breitbart. We zagen de leugenaar E.J. Bron nog niet.

   Daar halen de moslimhaters hun leugens vandaan.

  1. Wim

   Tijdens de oefeninterland tegen Griekenland werd er –net als voor andere, niet afgelaste wedstrijden- een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van Parijs 13-11-15. Tienduizenden Turken misbruikten dit moment echter voor het zingen van het islamitische jihadlied ‘(Moslim) martelaren sterven niet’ – kortom: ze brachten massaal een ode aan de daders. Vaste Infowars verslaggever Paul Joseph Watson trekt daarom de enige juiste conclusie: niet alleen de ‘radicale’ islam is het probleem, maar de hele islam

   1. Wim

    Paul Joseph Watson: ‘De Europeanen bieden vrijwillig hun polsen aan, en Merkel snijdt ze door met deze migrantentoestroom. Nogmaals: een van de terroristen van ‘Parijs’ misbruikte zijn vluchtelingenstatus. En nu bewijzen de fans in Turkije, een moslimland, met hun boegeroep tijdens die minuut stilte dat het probleem niet de ‘radicale’ islam is. Het probleem is islam

   2. Beukman

    Je moet niet alles meteen geloven wat je leest, Wim, hoe graag je het ook zou willen. Er is ook een totaal andere versie van dit verhaal:

    “Verschillende bronnen melden dat de supporters geen ‘Allah akbar’ riepen, maar ‘Sehitler olmez, Vatan bolunmez’, vrij te vertalen als ‘Soldaten sterven niet, het land zal niet verdeeld worden.’ Hiermee zouden de supporters refereren naar Turkse soldaten die omkwamen door terreurdaden.”

    Zoals je weet, zijn ook Turkse soldaten omgekomen door toedoen van Daesh.

    Ook jouw “tienduizenden” wordt sterk betwist, hoe graag je ook zou willen dat het hele stadion meedeed.

    http://www.metronieuws.nl/sport/2015/11/turkse-fans-verstoren-minuut-stilte

    Denk ook nog even aan de supporters van FC Den Haag, die massaal “dood aan de joden” riepen, en “Hamas, Hamas. Joden aan het gas.”
    Is nu volgens jou Den Haag een stad van antisemieten?

    1. Wim

     Hoe je het ook went of keert, een minuut stilte voor het herdenken van slachtoffers misbruiken voor welk doel dan ook is zowieso een schande met een wazig lied.

     1. Beukman

      Zeker. Maar jouw conclusie dat “de hele islam” niet deugt is dus – opnieuw – gebaseerd op drijfzand.

 3. V.K.

  -Het probleem is dan ook niet een gebrek aan intelligence,die is ruimschoots voorhanden, je ziet praktisch dat al die gasten voordat ze aan het moorden slaan al bekenden van politie en veiligheidsdientsen zijn.Echter het gaat ergens fout in het vervolg traject, niet omdat er te weinig personeel is, nee, er zijn gewoonweg teveel van deze extremistische gasten.

  1. toetssteen

   I said what? Is gericht aan de moderatie die ineens rode pukkels krijgt.

 4. loritta

  Zo zien wij maar weer dat wij niet alleen in Nederland achterlijk zijn bij onze opsporingsdienst etc., maar in België en Frankrijk zijn de opsporingsdiensten ook nog niet wakker!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.