Presidium Tweede Kamer: Kamer moet commissie instellen om lek commissie Stiekem te onderzoeken

Geen categorienov 12 2015, 14:00
Het presidium van de Tweede Kamer heeft zojuist laten weten dat de Kamer zelf een commissie instelt die moet onderzoeken of er gelekt is uit de Commissie Stiekem en, zo ja, wie daarvoor verantwoordelijk is. Vervolgens moet die Kamer-commissie ook bepalen of de verantwoordelijke fractieleider - volgens veel experts is dat Diederik Samsom van de PvdA, maar die ontkent dat zelf - vervolgd moet worden.
Dat bericht de Volkskrant.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg lichtte het besluit vanmiddag toe. Ze stelde dat het Openbaar Ministerie geen inhoudelijke informatie met de Kamer heeft gedeeld. Ook de leden van het presidium kennen de details niet en weten niet welke politici door het OM worden verdacht van lekken. Het is nog niet duidelijk wanneer deze informatie wel wordt gedeeld. Een eerste stap is nu het isntellen van een Kamercommissie die het onderzoek moet gaan leiden. Het is aan de Kamer om te onderzoeken of er 'voldoende gronden voor vervolging bestaan'.

De vraag is nu eerst en vooral of het Parlement de moed heeft om de lekkende fractieleider aan te pakken. Dit soort zaken worden normaal gesproken immers bedekt met de mantel der liefde. Dit komt ongetwijfeld voor een deel omdat parlementsleden bang zijn dat ze de volgende keer zelf het slachtoffer worden van een dergelijke vervolging, maar het komt ook doordat de Kamerleden elkaar allemaal kennen vaak zelfs bevriend zijn met elkaar. Het is lang niet gemakkelijk om te besluiten om een vriend te laten vervolgen. De meeste parlementsleden - en zelfs de meeste mensen in het algemeen - hebben daar grote moeite mee - en misschien is dat nog wel logisch ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten