PvdA’er Martijn van Dam wordt nieuwe staatssecretaris Economische Zaken

PvdA’er Martijn van Dam volgt Sharon Dijksma op als staatssecretaris van Economische Zaken. Dijkse verhuist van het ministerie van EZ naar Infrastructuur, waar zij Wilma Mansveld opvolgt.

Net als Mansveld zijn Van Dam en Dijksma PvdA’ers. Niet zo gek dat zij elkaar opvolgen: de coalitiepartijen hebben immers bepaalde posten aan elkaar gegeven. Deze twee staatssecretarisschappen zijn gedurende Rutte II ‘van’ de PvdA, en dus mag die partij ook een opvolger kiezen voor de opgestapte Mansveld. Als dit betekent dat er een nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken moet komen, dan zij het zo. De VVD heeft dat maar te accepteren.

Elsevier legt uit dat Van Dam bepaald geen onbekende naam is in sociaaldemocratische kringen:

Martijn van Dam (37 jaar) is twaalf jaar Tweede Kamerlid geweest en gaat zich opmaken voor zijn eerste aanstelling als staatssecretaris. In 2012 stelde Van Dam zich beschikbaar om Job Cohen op te volgen als fractievoorzitter van de PvdA, maar Diederik Samsom kreeg de meeste stemmen van de leden. In het huidige kabinet is Van Dam vicefractievoorzitter van de sociaaldemocraten.

Dijksma was eerder staatssecretaris van staatssecretaris van Onderwijs, waar ze zich vooral bezighield met kinderopvang, speciaal en primair onderwijs. Nu krijgt ze een buitengewoon gevoelige portefeuille. Het feit dat de PvdA graag wil dat ze Infrastructuur voor haar rekening neemt betekent dat de sociaaldemocraten erg veel vertrouwen hebben in haar capaciteiten. Als dat niet zo was hadden ze haar immers verre gehouden van een portefeuille waar er alleen maar meer problemen te verwachten zijn in verband met het Fyra-schandaal.

Ondertussen betekent het voor Van Dam natuurlijk ook een mooie promotie. Hij kan nu meer ervaring opdoen, als bewindspersoon, waardoor hij in een betere positie is om Samsom op te volgen als die opstapt – en dat zal hij wel moeten doen als de peilingen zo blijven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. toetssteen

  Niet mijn kleur, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat hij qua opleiding absoluut stukken geschikter is.

  1. Viertel

   Martijn van Dam heeft een technische opleiding. En krijgt landbouw, natuur en visserij in zijn portefeuille. Dan ben je natuurlijk heel geschikt.
   O ja, Van Dam heeft ook werkervaring: Een paar maanden stagiaire geweest bij Philips.
   Nee, zijn enige echte “verdienste”: Hij is vriendje van Diederik Samsom.

   1. toetssteen

    @Viertel
    Ik geloof dat u nog wat na te zoeken hebt. Allereerst gaat het over ‘ economische zaken’ en grutjes hij is afgestudeerd op technische bedrijfskunde, dat heeft geen blaar van doen met waar u over babbelt.
    Kortom, ofschoon ik niet veel heb met een internationaal socialist in zijn jonge jaren, moet ik stellen dat zijn opleiding zeker adequaat is. Wat hij ervan zal bakken is vers zoveel, maar dat zien we achteraf dan wel.

 2. J.C.

  Hoe duur wordt Rutte II wel niet, met al die ex bewindslieden, die genieten van een vorstelijke uitkering? Bijvoorbeeld: en van Dam en Mansveld komen in aanmerkingen voor een riante uitkering, en dat gaat maar over 1 functie in het kabinet……..

 3. Ikora

  Wat ik van hem gezien heb in interviews en optredens geeft duidelijk aan dat de man in één grote illusie leeft. Geen enkele realiteitszin, geen enkele binding met het land, een onverwoestbaar geloof in maakbaarheid. Een ramp in wording op EZ.

 4. Spleen

  Die Martijn van Dam is hoog opgeleid, is links en komt uit Eindhoven. Dat lijkt me geen zuivere koffie, vooral die hoge opleiding is verdacht en ik verdenk hem ervan dat hij genuanceerd staat ten opzichte van islamitische vluchtelingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.