Rusland: geen bombardementen gematigde oppositie meer

Rusland heeft verklaard bereid te zijn om niet langer ook bombardementen uit te voeren op gematigde oppositiegroepen in Syrië.

Dat heeft François Hollande gezegd tijdens een persconferentie. Deze conferentie volgende op een bijeenkomst van de Franse president met zijn Russische collega, Vladimir Poetin. Deze laatste zou zich bereid hebben getoond om verschillende groepen te ontzien bij de bombardementen die worden uitgevoerd in Syrië. Hollande en Poetin zouden zijn overeengekomen dat alleen nog stellingen van terreurgroep ISIS en andere jihadistische bewegingen onder vuur zullen worden genomen.

Dit lijkt een grote overwinning te zijn voor Westerse landen als de Verenigde Staten en Frankrijk, die altijd kritiek hebben geuit op het beleid van Rusland in Syrië. Rusland ziet Syrië historischerwijs als bevriende staat, en is dan ook het enige land van betekenis dat de regering van Bashar al-Assad nog steunt. Vroeger gebeurde dit vooral in de vorm van veto’s: Rusland heeft meerdere VN-veiligheidsraadmoties geblokkeerd die opriepen tot actie tegen de Syrische overheid. Sinds dit jaar is de steun veel concreter geworden, waarschijnlijk omdat duidelijk werd dat de overblijfselen van het Assad-regime zelf niet de kracht hadden om de verschillende rebellengroepen succesvol te bestrijden. Rusland voert vanuit haar legerbasis nabij Latakia, een stad aan de Syrische kust, dagelijks bombardementen uit op deze rebellen. Het Westen, dat sommige van de meer gematigde groepen steunt, zou liever zien dat Rusland haar aandacht focust op extremistische groepen als ISIS. Zij lijkt nu haar zin te hebben gekregen.

Hollande verklaarde dat er meer informatie zal worden uitgewisseld tussen de verschillende landen die bombardementen uitvoeren in de regio, opdat er meer overeenstemming kan worden bereikt over wie welk doelwit wel of niet onder vuur neemt. Deze afspraak betekent overigens niet dat Poetin zijn steun voor Assad laat varen: hij vindt nog steeds dat Assad aan kan blijven als het Syrische volk besluit dit te willen. Andere landen, waaronder Frankrijk, zien echter nog steeds geen enkel scenario waarin de Syrische president aan de macht blijft.

Ook werd het incident rondom het Russische gevechtsvliegtuig, dat deze week werd neergehaald door Turkije, nog even aangehaald tijdens de conferentie. Hierbij legt Poetin vooral de schuld neer bij de Verenigde Staten, die hadden moeten voorkomen dat de Turken het vliegtuig neerschoten. Poetin heeft als antwoord op het incident verschillende sancties tegen NAVO-lid Turkije aangekondigd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Svetlana

  Gematigde oppositie???? OJEE!!! WAAR OH WAAR ZIJN DIE???

  Laat mij de naïevelingen hier uit hun droomwereld halen: Die bestaat niet. Gematigde rebellen is een farce, een leugen verzonnen door de zionistenknecht Obama en zijn achterlijke Europese marionet regeringen in Europa. Je hebt twee kampen in Syrie: Bashar al Assad (De wettige president van Syrie) en criminele bendes (inclusief IS) GEFINANCIERD DOOR AMERIKA EN ISREAL die hem op willen ruimen, zo lastig is dit toch helemaal niet te begrijpen zoals ze ons voor doen. De gematigde rebellen is slechts een afleiding tactiek om ons te doen denken dat de zg. “internationale coalitie” tegen ISIS echt überhaupt een bijdrage levert tegen deze organisatie, want in de werkelijkheid steunt Obama ISIS , wat al lang bekend is.

  Rusland is momenteel het enige “avondland” dat ISIS effectief bestrijd met behulp van Iran en de Syrische overheid, en wij zullen ons blijven inzetten voor de democratie in dit land. Het is een feit namelijk dat de meerderheid van het Syrische volk dik en dun achter de wettig gekozen Bashar al Assad staat. Dat de Syriers hem massaal weg willen stemmen is ook een westerse leugen verspreid door onze hoernalisten, om hun actie tegen de president goed te praten. In feite zijn ze uit op oorlog om hun banksters weer eens goed te laten verdienen en profiteren, want zij dienen de belangen van het Amerikaans/zionistische droom, niet het volk.

 2. Spleen

  Rusland en Turkije hebben er beide belang bij dat ISIS overeind blijft, Turkije omdat ISIS de Koerden kort houdt en Rusland omdat ze Assad in het zadel wil houden. Assad profiteert van ISIS omdat hij daarmee de good guy in het conflict kan prentenderen te zijn. In werkelijkheid is Assad de grote genocidepleger in Syrië: meer dan 90 % van de burgerslachtoffers worden gemaakt door Assad die, inmiddels samen met Rusland, als een waanzinnige clusterbombardementen uitvoert op steden.

  1. Anna

   Spleen. Al die islamitische soennitische Irak en Syrië krijgsheren (stammen) o.a. Al-Qaida/ISIS enz) zijn al jaren de Assad alewieten en Joden,christenen en andersdenkenden aan het uitmoordden. Die passen niet in hun islam-imprium. Misschien moet je eens wat meer zien en lezen dan alleen linkse propaganda.

   1. Spleen

    Anna, je denkt dat dit een godsdienstoorlog is. Dat is geen slim denkraam als je er iets van wilt begrijpen.

    1. toetssteen

     @Spleen
     Als u niet ziet dat de banksters bezig zijn met een gruwelijke godsdienstoorlog te ontketenen, bent u te dom voor woorden!
     Deze City dienaren die de dollar kapot zien gaan, zetten vol in op een reli oorlog en graag beperkt, maar de Russen en de Chinezen hebben er de zakken vol van, idem India die Ploumen ook ehhhh liever zag gaan.
     In Zuid Amerika is het tij ook al aan het keren.
     Alzo, drie keer raden waarde bakens zullen verzetten.

     Ow ja, ik ben een ultieme dombo, na de kleuterklas nooit wat bij gebracht. Mijn voorouders waren al niet zo bang voor andere kleurtjes en geurtjes.

 3. Anna

  “Die Stunde der Wahrheit”.
  “Erfolg für Putin: Frankreich plötzlich bereit mit Assad zu kooperieren”.

  “Obama pfeift Erdogan zurück:Turkische Luftwaffe stoppt Syriën Flüge”.
  Deutsche Wirtschafts nachrichten”.
  Obama (VS) is kennelijk ook teruggefloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.