“Tolerantie voor vuurwerk verdwijnt”

In steeds meer gemeentes worden vuurwerkvrije zones ingesteld rond de jaarwisseling.

Dat blijkt uit een onderzoek waar 281 gemeentes aan mee deden. Van deze gemeentes stellen er dit jaar 56 vuurwerkvrije zones in: vorig jaar waren dat er nog 43. Onder de gemeentes die dit jaar voor het eerst een verbod zullen handhaven zitten zowel kleine als grotere plaatsen, zoals Amersfoort en Groningen.

In geen van de plekken wordt echter een algemeen vuurwerkverbod gehandhaafd met Oud & Nieuw. Dit zou zeer lastig te handhaven zijn door het grote aantal agenten dat nodig is voor het toezicht op het naleven van dit verbod. Het gaat overal om het aanwijzen van specifieke gebieden waar geen vuurwerk mag worden afgestoken, vooral rond ‘kwestbare’ plekken. Veruit de meeste gemeentes stellen de zones in rond verzorgingstehuizen, maar ook gebieden rondom kinderboerderijen, scholen en ziekenhuizen worden no-go zones voor afstekers van vuurwerk. In Zeist is ook een zone ingesteld rondom het lokale asielzoekerscentrum, om de bewoners daarvan niet te laten schrikken van de knallen.

Hilversum gaat hierin het verste: daar zal het gehele centrum verboden gebied zijn voor rotjes, vuurpijlen en ander knalmateriaal. Inwoners aldaar zullen dus in een buitenwijk of andere gemeente hun plezier moeten vinden, of helemaal niets afsteken. Vorig jaar wilde de gemeente een dergelijk verbod overigens ook instellen, waartegen veel protest kwam.

Maar waarom nu deze toenemende negatieve houding van stadsbestuurders tegen vuurwerk? Esther Verhoeff, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), legt uit:

Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk. Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen.

Sommige steden lijken dus in te willen spelen op deze angst door het afsteken dan maar te verbieden. Het wordt echter ook dit jaar nog maar de vraag of dit alles overal zal worden nageleefd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Svetlana

  MOOI! Mensen zeiken maar de hele tijd over terroristische aanslagen terwijl er jaarlijks gemiddeld veel meer mensen omkomen door vuurwerk dan bomaanslagen. Daarnaast is dit een grote stress factor voor de dieren.

  1. berryvanboven

   Dan heeft u zich niet goed verdiept, vorig jaar was er maar 1 dode met vuurwerk. Door al die bomaanslagen zijn er toch wel iets meer mensen omgekomen.

 2. Spleen

  Een goede ontwikkeling: Nederland moet toe naar een totaal vuurwerkverbod en vuurwerk alle op een beperkt tijdstip verzorgd door de gemeente.

  Ik was vorig jaar met de jaarwisseling in Londen: alleen een kort maar schitterend vuurwerk boven de Theems verzorgd door de gemeente, verder geen klap te horen. Geweldig!

  1. Svetlana

   Hoewel het een verbetering is om geplande vuurwerk shows te houden steun ik zelf de Thieme voorstel om vuurwerk totaal te verbannen. Voor dieren is het namelijk onmogelijk om rekening te houden met deze plannen en veroorzaken ze alsnog veel stress. 200 jaar geleden had men ook geen vuurwerk en mensen hadden destijds ook net zo veel lol.

 3. M. Brandenburg

  ” Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen.”

  Dit vind ik persoonlijk te lachwekkend voor woorden. Kinderen gaan in der egel (als ze al wakker kunnen blijven) niet naar buiten en als ze gaan is het om vuurwerk te kijken. Daar waar geen vuurwerk wordt afgestoken gaat ook geen hond de straat op. In de steden zie je vooral jongeren de straat op gaan, of om vuurwerk af te steken of onder weg naar hun nieuwsjaarparty.

  Wie niet door deze drogreden heen kan kijken, moet nodig eens op een bankje gaan liggen om over de persoonlijke problemen te gaan kletsen.

 4. ikweetwatikwil

  Esther Verhoeff, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), legt uit:

  Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk. Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen.

  Ohh, het is dus niet omdat asielzoekers zich “kapot” schrikken.

  1. Spleen

   “Ohh, het is dus niet omdat asielzoekers zich “kapot” schrikken.

   Dat is wel een bijkomend argument: veel vluchtelingen zijn getraumatiseerd uit oorlogsomstandigheden gekomen. Het is nogal vanzelfsprekend daar rekening mee te houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.