Verdwijnen van Sesamstraat zorgt voor ophef in politiek Den Haag

De emoties lopen hoog op over het verdwijnen van Nederlands bekendste kinderprogramma. 

Het bericht dat Sesamstraat niet meer te zien zal zijn op NPO 1, heeft in politiek Den Haag veel losgemaakt. SP-kamerlid Jasper van Dijk dringt er bij staatssecretaris Sander Dekker (VVD, media) op aan om alles in het werk te stellen om te zorgen dat Sesamstraat behouden blijft.

De NPO wil Sesamstraat – dat van oudsher vlak voor bedtijd voor de allerkleinsten wordt uitgezonden – verplaatsen naar een speciaal themakanaal, Zapp Xtra. Omdat niet iedereen toegang heeft tot dat kanaal, en die themakanalen überhaupt weinig worden bekeken, vrezen D66 en de SP voor de toekomst van het kinderprogramma. SP-kamerlid Van Dijk roept Pino, Tommie en Meneer Aart op om te protesteren op het Binnenhof:

D66-politicus Kees Verhoeven zou zich normaal gesproken niet bemoeien met de programmering van de publieke omroep, maar vindt Sesamstraat een absolute kerntaak.

Er zijn echter ook Twitteraars die de ophef onterecht vinden:

Minister Plasterk liet met enig sarcasme in zijn stem weten dat hij het verdwijnen van Sesamstraat “echt een groot maatschappelijk probleem” vindt. Ook VVD-kamerlid Ton Elias vindt de ophef maar onzin: Sesamstraat blijft immers 24 uur per dag online te bekijken, en het is volgens hem ouderwets om je druk te maken over het feit dat Sesamstraat van NPO 1 verdwijnt.

Wie nog wel het meest verbolgen is over het verdwijnen van Sesamstraat, is Aart Staartjes, oftewel Meneer Aart:

Ik vind het de taak van de publieke omroep om een programma als Sesamstraat uit te zenden. We hebben dit jaar ons 40-jarig jubileum gelukkig nog gehaald, maar dat Sesamstraat nu op deze manier wordt vermoord, vreselijk.

Of alle ophef er ook daadwerkelijk voor zal zorgen dat Sesamstraat op het vertrouwde tijdstip te zien blijft, is nog maar de vraag. De NPO heeft gereageerd dat Sesamstraat niet verdwijnt, maar gewoon blijft bestaan – weliswaar alleen op het speciale themakanaal en ’s ochtends op NPO 3.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. J.C.

  Wat is de reden voor het verkassen van Sesamstraat? Roept Sesamstraat nare herinneringen op uit een bepaald verleden? Is het kwetsend voor bepaalde groepen mensen? Is het niet pc genoeg? (Te verwachten) afnemende aantal kijkertjes?

  Nederland staat in brand, maar de PvdA, de VVD D66 en de Sp maken zich druk over het verkassen van een kinderprogramma op televisie.

  Arm Nederland.

  1. Daniel

   De wereld staat in brand. Arme wereld.

   Buiten die wereldbrand om vermaak ik me prima op deze wereld.

   Het spijt me dat zoveel mensen niet meer kunnen genieten vanwege de vluchtelingencrisis, de EU, de Marokkaanse Nederlanders, de Turkse Nederlanders, de PvdA, D66 en alle linkse mensen in de wereld.

   1. J.C.

    @ Daniel,

    Ik ben gepensioneerd, maak mij voor mezelf geen zorgen. Sterker nog, ik kan genieten van de kleine en de grote dingen van het hedendaagse leven (herfstkleuren, een bonte specht vlak voor mijn raam tikkend aan een boom in mijn tuin, een wandeling met een van de kleine kleinkinderen, die heel wijs roept: stop, rood, van een ontwikkeling waarbij kanker gesignaleerd kan worden uit slechts 1 druppel bloed en ga zo maar door).

    Mijn zorg betreft de toekomst van onze (klein)kinderen. En of deze blank, zwart, geel, rood of wat dan ook zijn, is mij om het even……).

    Met u eens, de wereld staat in brand………. ik mag mij gelukkig prijzen, dat ik al christen ervan overtuigd ben dat Christus (als afstammeling van Abraham en Sara en als Zoon van de God Israël’s, de verdrukte christenen zal komen redden. En het goede nieuws is dat iedereen, ongeacht zijn afkomst, kleur of ras Christus nog in z’n hart toe kan laten).

    Het is Satan toegestaan de wereld even in brand te zetten, maar niet lang meer.

    1. Daniel

     Gelukkig dat u, JC, nog echt kunt genieten, daar ben ik blij mee.

 2. V.K.

  -Goed dat de politiek zich ermee bemoeid, het Sesamstaat zoals wij dat kennen zorgt ervoor dat de in Nederland opgroeiende kinderen later als volwassen persoon complexe zaken weet op te lossen en dit weet te onderbouwen.

  -Een goed voorbeeld hiervan is Angela Merkel wiens ouders er destijds bewust voor hebben gekozen om in de DDR te gaan wonen, het Oostblok waar kinderen zandmannetjes welke iedereen zand in de ogen strooien en Buurman en Buurmannetjes welke altijd maar weer problemen gebroedelijk gaan oplossen onder het mom ”Wir Schaffen Das” zonder de gevolgen hiervan te kunnen overzien kregen voorgeschoteld, met als gevolg dat er nu complete generaties Duitsers het voor het zeggen hebben welke met groot collectivistisch enthousiasme Europa laten overspoelen met vluchtelingen zonder eerst te hebben gekeken naar de eventuele gevolgen hiervan .

  1. J.C.

   @ Daniel,

   Ik ben gepensioneerd, maak mij voor mezelf geen zorgen. Sterker nog, ik kan genieten van de kleine en de grote dingen van het hedendaagse leven (herfstkleuren, een bonte specht vlak voor mijn raam tikkend aan een boom in mijn tuin, een wandeling met een van de kleine kleinkinderen, die heel wijs roept: stop, rood, van een ontwikkeling waarbij kanker gesignaleerd kan worden uit slechts 1 druppel bloed en ga zo maar door).

   Mijn zorg betreft de toekomst van onze (klein)kinderen. En of deze blank, zwart, geel, rood of wat dan ook zijn, is mij om het even……).

   Met u eens, de wereld staat in brand………. ik mag mij gelukkig prijzen, dat ik al christen ervan overtuigd ben dat Christus (als afstammeling van Abraham en Sara en als Zoon van de God Israël’s, de verdrukte christenen zal komen redden. En het goede nieuws is dat iedereen, ongeacht zijn afkomst, kleur of ras Christus nog in z’n hart toe kan laten).

   Het is Satan toegestaan de wereld even in brand te zetten, maar niet lang meer.

  2. J.C.

   Maar wie zijn de ouders van Angela Merkel……..?

 3. Seneca

  IS beulen lopen vrij rond maar Sesamstraat is kennelijk in den Haag belangrijker dan de veiligheid van de Nederlander. Je moet maar durven. Wat een verschrikkelijk tuig is de zelfbenoemde elite.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.