EU dreigt Griekenland uit Schengenakkoord te zetten

De Europese Unie heeft het helemaal gehad met Griekenland. Dit keer niet omdat de Grieken er flink op los leven en geld uitgeven alsof ze dronken zeemannen zijn, maar omdat ze hun grenzen weigeren te controleren.

Als Griekenland haar landsgrenzen goed bewaakt, en ervoor zorgt dat migranten het land niet zomaar kunnen binnenkomen, kunnen ze ook niet massaal naar West-Europa komen. Helaas heeft het er alle schijn van dat dit de Grieken niets boeit. Zij zijn niet van zins om dit probleem op te lossen, ongetwijfeld omdat ze ervan uitgaan dat de vluchtelingencrisis de aandacht van hen verlegt en hen in staat stelt om meer geld van Europa te vragen.

De EU heeft het daar nu wel mee gehad:

Binnen de EU is er al langer grote irritatie over het gebrek aan grensbewaking door Athene. Sinds begin dit jaar kwamen via Griekenland rond de 700.000 vluchtelingen aan in Europa. Het geduld van Brussel met de Grieken is inmiddels zo goed als op, melden ingewijden aan de NOS. Als de Grieken hun grens niet in de gaten kunnen houden, dreigen drastische maatregelen. Er zou serieus gekeken worden naar manieren om Griekenland de wacht aan te zeggen. Aanstaande vrijdag komen in de Belgische hoofdstad de EU-minister van Buitenlandse Zaken bijeen. De Griekse kwestie staat hoog op de agenda.

Onze eigen premier Mark Rutte was de eerste regeringsleider die de aanval onlangs inzette op Griekenland. Hij deed dat toen hij met Brusselse correspondenten sprak over het op handen zijnde Nederlandse voorzitterschap van de EU. Rutte zei het volgende over de Griekse grens (met Turkije):

“Die stroom moet eerst worden gestopt voordat we verder kunnen praten.”

De immigranten worden met open armen ontvangen in Griekenland, terwijl dat land zogenaamd de grenzen zou bewaken. Nou ja, met ‘open armen’: vervolgens worden ze zo snel mogelijk doorgestuurd naar de rest van Europa. Al met al gaat het om 10.000 vluchtelingen per dag. Dat zijn schokkende cijfers.

Als Griekenland het zelf niet kan of wil doen, zegt Rutte, wil de rest van de EU het probleem wel oplossen: zij willen best soldaten sturen om de grenzen van Griekenland te bewaken. Athene lijkt daar niet blij mee te zijn, maar zal wellicht toch nog overstag moeten als de EU haar rug recht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. V.K.

  -Nou, even in de archieven van de DDS duiken, hoe zat dat ook al weer met dat grenshek welke Griekenland wilde bouwen, en is neergehaald door de EU,Frontex welke de bewaking op zich nam.

 2. V.K.

  -Na ja, de grap is natuurlijk dat de schengengrens een stukje verder van Turkije wordt geplaast.

 3. halo1

  Die kusten zijn allemaal toeristisch…dat verdraagt zich natuurlijk niet met strenge) grensbewaking..m.a.w. we zijn ..en blijven de klos…kaalgevreten door de rest van de wereld…

 4. Ni28

  Griekenland had al lang uit de EU weg moeten zijn. De Grieken kosten velen miljarden en scheppen ons met migranten op. En dat doen zij bewust.

 5. LantR.fant

  Is die grensbewaking niet de Europese taak van Frontex?
  Je kunt de Grieken veel verwijten, maar van ze verwachten dat ze in hun eentje dat omvangrijke eilandenrijk van hun bewaken tegen invallen van migranten gaat toch wel erg ver.

 6. Svetlana

  De zoveelste belachelijke hetze stukje tegen Griekenland. Dit is zo doorzichtig en vals. Waarom Erdogan niet aanpakken?

  1. toetssteen

   @Svetlana
   Ik denk dat het er erg veel mee te maken heeft, en dat stemt me niet bepaald vrolijk. En al helemaal niet nu de UK van zins lijkt te zijn om de weg voor de sultan te plaveien door bombardementen.
   De euro daalt, daalt, daalt. De beurs is een ramp, maar ja als het beurswater aan de lippen staat, kunt je altijd nog een oorlog beginnen….. (nee dank u).

 7. cmsuijkerbuijk

  De enige adequate oplossing is: De EU totáál opdoeken en élk land weer verantwoordelijk maken voor haar éigen grenzen (en de rest natuurlijk). Dat werkte vóór de EU ook, dus dat zal ná de EU (RIP) óók werken!

  1. Wouters

   Dit is natuurlijk een drogreden: ‘als iets vroeger mogelijk was, dan zal het voor altijd mogelijk zijn daar later naar terug te keren.’

   Tijden veranderen suijkerbuijk. Op vlakken als handel, technologie, politiek, communicatie, etc. verdwijnen bestaande grenzen en pogingen tot terugkeer naar oudere tijden betekent achteruitgang ten opzichte van hen die wel meegaan met de tijd.

 8. Ni28

  De Grieken hadden al lang uit de EU gezet moeten worden. Voor besparing van geld en betere veiligheid. Brussel stikt van belasting geld en de burgers stikken om dat op te brengen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.