Saudische ex-vrouwen en weduwen krijgen meer rechten

Geen categoriedec 02 2015, 20:00
Vrouwen in Saudi-Arabië die geen man meer hebben door een sterfte of scheiding, mogen in de toekomst meer zelf regelen.
Saudi-Arabië is wat betreft vrouwen het meest conservatieve land ter wereld: vrouwen moeten er altijd vergezeld worden door een mannelijk familielid. Dit kan een vader, broer, echtgenoot of zelfs zoon zijn, maar alleen mogen zij niets regelen. De Saudische regering beweert nu dat hier verandering in zal komen.
Er zit wel een grote 'maar' aan de mededeling: de nieuwe regels zullen alleen gelden voor vrouwen die ooit getrouwd waren, maar die nu weduwe of gescheiden zijn. Dit laatste is overigens slechts mogelijk wanneer aantoonbaar is dat de man schuldig is aan ernstige misdaden, zoals het mishandelen van zijn echtgenote. Op dit moment moeten gescheiden vrouwen nog steeds naar een rechter om zaken te regelen, aangezien de voormalige echtgenoten formeel gezien nog steeds zeggenschap heeft over hen.
Dat moet dus veranderen, vindt de regering. Wellicht niet in de laatste plaats, omdat 65 procent van alle rechtszaken momenteel familieruzies betreffen. Het toekennen van rechten aan deze vrouwen kan de overheid dus veel geld en moeite besparen. In de toekomst zullen ex-vrouwen zogenaamde 'familieidentiteitskaarten' krijgen, waarmee ze zelfstandig kunnen beslissen over familiezaken, zoals hun kinderen.
De beslissing zou ook zijn genomen onder invloed van de Majilis ash-Shura, een raad die de Saudische koning voorziet van advies. De onlangs overleden koning Abdullah bin Abdulaziz as-Saud heeft daar twee jaar geleden dertig vrouwen aan toegevoegd, die zich succesvol zouden hebben ingezet voor een verruiming van de vrouwenrechten in het streng Islamitische land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten