Heb je soms opeens een lange haar op je kin? Dit is hoe het komt, en wat je ertegen kunt doen

Geen categoriedec 04 2015, 11:18
Heb je weleens 's morgens in de spiegel gekeken, en opeens zie je een lange haar op je kin?
Niet alleen mannen, maar ook vrouwen hebben soms opeens een lange haar, of een paar haren, op hun kin of wang. Veel vrouwen schrikken hiervan: krijg ik een baard? Geen zorgen, het is heel normaal, en je bent niet de enige. Volgens experts komen haren op de kin vaak voor onder vrouwen. Maar waar komt het vandaan?
Dermatologe Hadley King legt uit:

Haar op je kin is het resultaat van een combinatie van je genen en je hormonen. Het zijn onze mannelijke hormonen (androgene hormonen), en onze hormoonbalans in het algemeen, die de groei van kinhaar stimuleren.

[caption id="attachment_125701" align="aligncenter" width="299"]Screen Shot 2015-12-04 at 11.15.05 Dermatologe Hadley King. Foto: Skinney Medspa[/caption]
Hoeveel haar er vervolgens daadwerkelijk op je gezicht groeit, hangt ervan af hoe gevoelig je haarzakjes zijn voor deze hormonen. Dat verschilt per persoon, en de gevoeligheid wordt bepaald door je genen. Dus helaas: als je oma een harige kin heeft, zal jij dat waarschijnlijk ook hebben.
Haar op de kin kom bij vrouwen van alle leeftijden voor, maar met name als vrouwen ouder worden, komt het vaker voor. Vrouwen krijgen dan immers te maken met hormoonschommelingen, die tot extra haargroei op ongewenste plekken kunnen leiden. Maar ook vrouwen met een normale hormoonbalans krijgen te maken met kinhaar, en daar is niets vreemds aan.
Wel is het zo dat je moet oppassen wanneer je opeens veel meer haargroei krijgt op je lichaam en gezicht, en puistjes krijgt die lastig te bestrijden zijn. Je kunt dan te maken hebben met het zogeheten polycysteus-ovariumsyndroom, een aandoening in de eierstokken die hormoonschommelingen veroorzaakt. Een paar haren op de kin zijn dus normaal, maar als het meer wordt dan dat, is het raadzaam om de dokter te raadplegen.
Screen Shot 2015-12-04 at 11.17.01
Maar wat moet je nu tegen die haren doen? Veel mensen denken dat het slecht is om haren uit te trekken, omdat ze denken dat er dan meer voor in de plaats komen. Volgens dokter King hoef je daar niet bang voor te zijn. Gewoon met een pincet of een touwtje uittrekken dus, die ongewenste haren. Simpel, nietwaar?
Als het er veel zijn, en je blijft er last van hebben kun je ook een laserbehandeling overwegen. Maar een paar haren op je kin is voor vrouwen de normaalste zaak van de wereld. Er is niets geks met je aan de hand, en je krijgt niet opeens een baard. Gewoon weghalen die haren, en je kunt de dag met een stralende glimlach tegemoet zien!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten