Hij leek een simpele schoonmaker. Maar wacht tot je zijn ongelooflijke geheim ontdekt

Hardwerkend, arm en introvert, zo werd deze schoonmaker beschreven. Maar toen hij overleed kwam de waarheid aan het licht.

Elke morgen kwam Ronald Read, de schoonmaker van het gebouw, de ziekenhuiskantine binnen. En elke dag bestelde hij hetzelfde: een kop koffie en een muffin met wat pindakaas. Volgens Ellen Smith, een vrouw die destijds bij hetzelfde ziekenhuis werkte, zag hij er wat armoedig uit:

Hij droeg altijd winterjassen met veiligheidsspelden, die de jas dicht moesten houden.

Iemand anders vertelde dat de oude man ook enorm gierig kon zijn:

De laatste keer dat ik hem zag, liep ik met hem naar zijn auto omdat ik bezorgd was om zijn gezondheid. En natuurlijk had hij ver genoeg geparkeerd om geen parkeergeld te hoeven betalen.

Ook vertelde hij dat Ronald er soms zo armoedig uit zag, dat iemand hem ooit had aangeboden om zijn lunch te betalen in een café. Niemand in Brattleboro, een dorp in het Amerikaanse Vermont, had dan ook kunnen vermoeden dat de man ook maar een cent zou achterlaten na zijn overlijden. Maar toen de 92-jarige dit jaar uiteindelijk het leven liet, kwam het gehele dorp voor een enorme verrassing te staan.

Ellen Smith, die in het geheim meer had geweten van de echte situatie van de man, had namelijk een aankondiging. De man liet 8 miljoen dollar na, waarvan maar liefs 4.8 miljoen naar het ziekenhuis, en 1.2 miljoen naar de lokale bibliotheek zijn gegaan. Hij bleek behalve hardwerkend, ook een geweldige investeerder te zijn: Ronald had zijn luttele spaarcenten om te weten zetten in de miljoenen door actief te zijn op de beurs, met succes. Toch was hij altijd te bescheiden geweest om echt iets met het geld te doen, zoals Smith vertelde:

Op een gegeven moment zei hij tegen mij: “Zou het niet leuk zijn om mijn naam bovenop een gebouw te zien?” En ik zei “Dat kun je doen ja.” En hij zei toen “Nee, nee, nee”.

Toch wilde hij volgens haar wel erkenning voor zijn daden, waardoor hij het geld onder vermelding van zijn naam heeft laten doneren aan het ziekenhuis en de bibliotheek. Wat een barmhartige man! En zo heeft hij in ieder geval nog zijn achternaam eer aangedaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.