Op scholen in heel Nederland wordt vandaag paars gedragen. De reden is hartverwarmend

Het is vandaag Paarse Vrijdag.

Op meer dan 600 scholen in heel Nederland is het vandaag Paarse Vrijdag. Wat houdt dat in? Honderdduizenden leerlingen en docenten dragen vandaag paarse kleren, om een statement te maken voor de gelijkheid van homo’s en lesbiënnes. De actie is bedoeld om hen een hart onder de riem te steken, en solidariteit te tonen.

Homoseksualiteit wordt doorgaans geassocieerd met de kleur roze, maar de keuze voor paars heeft een bijzondere reden. Paars staat namelijk voor moed en kracht, en heeft ook die betekenis in de regenboogvlag – ook wel bekend als de ‘homovlag’. Fabiënne begon gisteren al met het uitdelen van paarse polsbandjes op haar school. De leerling aan het Zadkine in Spijkenisse, zelf biseksueel, legt uit:

„Zo laat je zien dat niemand bang hoeft te zijn om uit de kast te komen. Als iemand jouw geaardheid niet accepteert, dan hoef je niet met die persoon om te gaan. Je moet jezelf kunnen zijn op school.”

Hoewel de polsbandjes gretig aftrek vonden, bleek de actie op haar school minder te leven dan verwacht.

Wat vind jij? Is paars dragen een goede manier om je solidariteit te tonen en een statement tegen discriminatie te maken? En draag jij vandaag paars?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Wat is dat voor troep hier op DDS. Denken jullie met achterlijken van doen te hebben?

 2. Aa

  Ik zou graag willen dat de verhouding hetro en homo presentatoren en presentatrices meer in overeenstemming is met de werkelijkheid. Ik zie veel te weinig hetro figuren bij TV programma’s. Vooral als het over mode en show gaat. Geloof er namelijk niets van dat er maar 20% hetro mensen zijn in Nederland. Het is je reinste discriminatie.

 3. Daniel

  Met DDS bent u altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes!
  DDS houdt u op de hoogte van het wel en wee van ons koningshuis, maar ook nieuws over Nederlandse en internationale showbizz. Onze fotografen en journalisten hebben ze altijd in de smiezen, zo hoeft u nooit meer iets te missen en heeft u altijd het ware verhaal.
  De spraakmakende verhalen en fotoreportages zorgen ervoor dat u mee kunt praten over de meest interessante ontwikkelingen uit het leven van onze beroemdheden.
  Lees DDS, voor de slimme snelle intellectuele man/vrouw met een mening.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.