Sinterklaasviering Utrechtse basisschool met Minions én Zwarte Pieten

De viering is rustig verlopen.

De Sinterklaasviering op de Utrechtse Prinses Margrietschool was dit jaar om meerdere redenen bijzonder. De school had, net als andere Utrechtse basisscholen, besloten om geen Zwarte Pieten aanwezig te laten zijn bij het bezoek van de Goedheiligman. In plaats daarvan werden Minions ingezet als helpers van de Sint, de gele poppetjes die bekend zijn uit de film Verschrikkelijke Ikke.

Veel mensen waren het daar niet mee eens. De politie patrouilleerde daarom met extra wagens rond de school uit vrees dat mogelijke demonstraties uit de hand zouden lopen. Uiteindelijk waren er geen demonstraties, maar liepen de gemoederen tussen sommige omstanders buiten de school wel hoog op. Binnen was daarvan niets te merken, en genoten de kinderen van een gezellige Sinterklaasviering.

En uiteindelijk was Zwarte Piet daar tóch bij. Enkele ouders hadden besloten om verkleed als Zwarte Piet naar de school te komen, zodat de traditionele metgezel van Sinterklaas tóch bij het feest zou zijn. Uiteindelijk waren er dus alsnog negen Pieten bij het feest aanwezig.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Spleen

  Bijzonder geestig en precies de juiste relativerende humor die nodig is om zonder al te veel gedoe van die genânte Zwarte Piet af te komen.

  1. M. Brandenburg

   Zeg dan niets

   1. cmsuijkerbuijk

    @M. Brandenburg
    Spleen is de nieuwe Piet: De ZielePiet! Bovendien beseft hij en mét hem het schoolbestuur van Utrecht niet eens, waar die Minions voor staan: “slaafse volgelingen van een persoon aan de macht.”
    Dus wat ZielePiet Spleen humor noemt is nou nét datgene waar hij en die paar andere zeurkousen zo tegen tekeer gaan: Propaganda van Slavernij!

    1. Ni28

     ik ken de Minions niet echt maar als het zo is dan is dit een prima antwoord.

    2. Spleen

     Daar heeft heer Suijkerbuijk een sterk punt, veel meer dan dat ze er grappig uitzien weet ik niet van de minions.
     Ik weet wel vanalles van Zwarte Piet en meen dat we voor onze internationale reputatie die beter op kunnen bergen.
     Met slavernij heeft het niet zoveel te maken, wel met het feit dat een deel van de nederlanders zich erdoor gekrenkt voelen en een ander deel het nogal genant vinden dat we onszelf zo te kijk zetten met dit belachelijke racistische symbool.

     http://edition.cnn.com/2015/11/30/world/blackface-documentary-zwarte-piet-feat/

     1. toetssteen

      @Spleen
      Gaat u weer! Weet u wel wat ‘minion’ betekent?

      ‘gunsteling, slaafs volgeling, hielenlikker.’

      Right. Ben je dan als je zoiets doms doet? Heel erg dom! En al helemaal gezien in het licht van de moderne Piet die de secretaris is van de bisschop.

 2. Ni28

  Het getuigd hoe weinig historie en traditie besef men heeft in Utrecht door Minions bij de Sinterklaas viering in te schakelen. En dat nota bene voor een school. Wat een kolder, waar slaat dit op? De Sinterklaas moest kennelijk een erg domme man zijn als hij zich hier voor verleend heeft. De directeur soms? In Utrechtse scholen leer je dus weinig geschiedenis. Overigens de zwarte Sinterklaas op het Binnenhof gezien? Ik gok op dat het Samsom was die ook weinig historisch besef heeft maar graag andermans geld uitdeelt en als activist graag provoceert. In de sporen van Den Uyl die voor Sinterklaas uitgemaakt werd?

 3. Ni28

  Straks hebben zij een miljoenen claim boven de hoofd hangen voor gebruik van de Minion poppen. Dat zou pas lachen zijn.

 4. Spleen

  Gisteravond een indrukwekkend optreden van Sylvana Simons bij Pauw over de idiotie van Zwarte Piet. Ook mooi om te zien hoe een domme pro-pieter werd afgeserveerd.

  http://pauw.vara.nl/media/350674

  1. toetssteen

   @Spleen
   Ja en ik voel nog de uitputting van mijn voorouders toen ze de moord staken! Schiet toch op koekwaus!
   Laten ze blij zijn dat ze hier leven in een maatschappij waar ze zich kunnen ontplooien! Ik gruw van dat geouwehoer dat u en anderen eruit wrochten, lees een aandachtshoer pur sang die gewoon u recht in de bek uit zal lachen als ze met het grote geld aan de haal gaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.