Zet nooit een foto van je huissleutel op Facebook! Anders gebeurt er dit…

Een foto van je huissleutel kan een heel duur grapje worden door gewiekste criminelen…

Je ziet het steeds vaker. Iemand heeft een nieuw huis, en zet dolblij een foto van de nieuwe sleutels op Facebook of Instagram. Een leuke manier om je vreugde over je nieuwe woning te tonen, maar door kwaadwillenden kan die vreugde snel omslaan in verdriet.

16282287656_66235912cc_z
Foto: Flickr / Matthias Ripp

Door de opkomst van 3D-printers wordt het steeds makkelijker om sleutels na te maken. Op basis van een enkele foto kan al een prima werkend duplicaat worden gemaakt. Een volslagen onbekende kan zo je huis binnendringen, zonder ook maar een ruitje in te hoeven tikken – hij heeft je sleutel immers al.

Onderzoeker Eric Wustrow van de Universiteit van Michigan vertelt aan de NOS:

“Het was natuurlijk al onverstandig om foto’s van je sleutels te verspreiden, maar nu met de 3D-printer kan het helemaal niet meer”

Er bestaan commerciële diensten waar je voor slechts een tientje een sleutel kan laten namaken, die dan ter plekke wordt uitgeprint. Nu steeds meer mensen zelfs thuis 3D-printers hebben (en die printers steeds beter worden…) is het al helemaal riskant om een foto van je sleutels online te zetten.

Het gaat zelfs nog verder: zelfs een foto van een slot verhoogt je risico op een inbraak. Expert Wustrow is erin geslaagd om op basis van een foto van een slot een redelijk werkende sleutel te maken:

“Daarmee kun je nog niet een deur openen, maar het is wel een stap in de richting”

Volgens Wustrow is het dan ook noodzakelijk dat sloten meegaan met de tijd, of misschien moeten we zelfs overgaan op een heel ander systeem om onze huizen af te sluiten:

“Als 3D-printers beter worden maar sloten niet, dan moeten we iets anders verzinnen.”

Een oplossing is lastig. Elektronische sloten zijn een alternatief, maar die hebben zo weer hun eigen problemen – ze kunnen bijvoorbeeld worden gehackt. Wat wel altijd een goed idee is, is om meerdere sloten voor je voordeur te hebben, of een grendel. Een grendel die je alleen van binnenuit kunt afsluiten, kan immers niet met een sleutel worden geopend. Een combinatie van sloten en een grendel is dan ook een effectieve manier om je te beschermen tegen inbrekers.

Hoe dan ook, zet geen foto van je sleutels op sociale media. Voorkomen is immers beter dan genezen!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.