Egypte zet islamitische leider gevangen omdat hij wil dat de islam hervormd wordt

Een moslim geleerde is veroordeeld in Egypte omdat hij het lef had om te zeggen dat de Islam hervormd moet worden. 

De veroordeling vond eerder in 2015 plaats. Aan het einde van het jaar kreeg hij gelukkig te horen dat zijn straf verlaagd werd: van vijf naar één jaar. Dat is relatief goed nieuws, maar daar is het natuurlijk lang niet klaar mee. Het gaat er immers om dat de veroordeling wel degelijk blijft staan. En dat alleen maar omdat Islam al-Behair ziet dat er iets niet pluis is in de islamitische wereld en er iets aan wil doen.

Arutz Sheva legt uit:

Islam al-Behairy faced an uproar in April after remarks he made on his program “With Islam,” in which he called for reforms in “traditional Islamic discourse.” On his show on private satellite channel Al-Kahera Wel Nas, Behairy often questioned ancient Islamic preachings and centuries-old interpretations of the faith.

That came as President Abdel Fattah al-Sisi has repeatedly urged reforms in interpretation of the faith. But Behairy’s views outraged the influential Cairo-based Sunni Islamic learning center Al-Azhar, which claimed the program did not advocate “reforms” but rather “were insults to Islamic heritage.”

Het programma van Al-Behairy werd vervolgens van de buis gehaald. Dat gebeurde volgens de tv-zender vanwege de volkswoede. Iets met het respecteren van de nationale eer of iets dergelijks.

Dat is buitengewoon merkwaardig omdat president Al-Sisi eerder feitelijk precies hetzelfde zei als Al-Behairy. Ook hij zei dat de islam hervormd moest worden en dat moslims af moesten van oude manieren van redeneren en regels die niet meer van toepassing zijn in het nieuwe millennium; dingen die eerder middeleeuws dan modern zijn.

Blijkbaar mag de president dat wél zeggen in Egypte, maar een ‘gewone’ geleerde niet.

Al-Behairy’s advocaat, Gamil Saed, zegt dat de veroordeling hoe dan ook onterecht is omdat zijn cliënt “de islam niet beledigd heeft.” Zo heeft hij niets gezegd over Allah, de Koran of Mohammed; alleen over uitspraken en dogma’s van geleerden na het ontstaan van de islam die deze religie sindsdien gevangen houden in ronduit middeleeuwse ideeën.

Hoe dan ook, het bewijst maar weer eens dat de problemen rondom de islam dieper gaan dan veel mensen in het Westen willen toegeven. Het gaat niet om een stel moslimextremisten die zichzelf opblazen om niet-moslims te vermoorden; er is sprake van een hele cultuur die hervormd moet worden. En dat gaat honderden jaren dienen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. toetssteen

  Ach ja, het is mogelijk om het salafisme nog eens uit te leggen. Het brengt vrede man! All over the planet!
  Kan religie niet in een netje en dan dan into orbit? Lekker zweven.

  1. Pimsch

   misschien slechts dan als er een mirakel gebeurt: zware stortregens in Mekka en Medina en een bliksemschicht die de Kaaba doet splijten

 2. Pimsch

  Om toe te geven aan salafistische sentimenten in de bevolking

 3. V.K.

  -Inderdaad vreemd, Sisi heeft toch duidelijk aangegeven dat de islam hervormd moet worden, na ja niet vergeten moet worden dat de Broederschap een enorm machtsblok is welke je als president ook maar in toom moet zien te houden, verder is het natuurlijk ook zo dat buiten Sisi er zeer weinigen onder zijn aanhang zitten te wachten op hervormingen en het wel eens zijn met het opsluiten van Behairy.

  -Na ja, wil je geloofwaardig de islam veranderen , dan moet je om de tafel gaan zitten met imans welke een grote achterban hebben, de islam verander je alleen maar wanneer je de bazen, in dit geval de imans wel hun macht en geloofwaardigheid naar hun achterban toe laat behouden. Met imans valt wel te onderhandelen, op islamritici welke geen achteban hebben en maar wat staan te bleren is natuurlijk een enorm sta in de weg voor Sisi..verdeel en heers.

 4. DeKadt

  Dit is feitelijk de kern van het probleem met de islam. Die doctrines moeten herzien worden. Net zoals dat in andere religies gebeurd. Islam is bevroren in de tijd waarin barbaarse gewoonten in stand worden gehouden. Vooral de positie van vrouwen en van andersdenkenden moet drastisch herzien worden. Ook moet de jihadistische leer geschrapt of herschreven worden. Zolang islam niet wordt herzien, zal het blijven botsen met anderen beschavingen. Islam houdt de bevolkingen die er in ondergedompeld zijn gevangen. Egypte zal denkelijk het belangrijkste land zijn voor het aangeven van een nieuwe richting. Het zal nog wel enige tijd duren. Waarschijnlijk een eeuw voordat er echt verbeteringen te zien zijn. Misschien dat moslims in Europa ook een nieuwe stroming kunnen opstarten. Zoals het nu is, is het een doodlopende weg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.