Egypte zet islamitische leider gevangen omdat hij wil dat de islam hervormd wordt

Geen categoriejan 01 2016, 21:00
Een moslim geleerde is veroordeeld in Egypte omdat hij het lef had om te zeggen dat de Islam hervormd moet worden.
De veroordeling vond eerder in 2015 plaats. Aan het einde van het jaar kreeg hij gelukkig te horen dat zijn straf verlaagd werd: van vijf naar één jaar. Dat is relatief goed nieuws, maar daar is het natuurlijk lang niet klaar mee. Het gaat er immers om dat de veroordeling wel degelijk blijft staan. En dat alleen maar omdat Islam al-Behair ziet dat er iets niet pluis is in de islamitische wereld en er iets aan wil doen.
Arutz Sheva legt uit:

Islam al-Behairy faced an uproar in April after remarks he made on his program “With Islam,” in which he called for reforms in “traditional Islamic discourse.” On his show on private satellite channel Al-Kahera Wel Nas, Behairy often questioned ancient Islamic preachings and centuries-old interpretations of the faith.

That came as President Abdel Fattah al-Sisi has repeatedly urged reforms in interpretation of the faith. But Behairy’s views outraged the influential Cairo-based Sunni Islamic learning center Al-Azhar, which claimed the program did not advocate “reforms” but rather “were insults to Islamic heritage.”

Het programma van Al-Behairy werd vervolgens van de buis gehaald. Dat gebeurde volgens de tv-zender vanwege de volkswoede. Iets met het respecteren van de nationale eer of iets dergelijks.
Dat is buitengewoon merkwaardig omdat president Al-Sisi eerder feitelijk precies hetzelfde zei als Al-Behairy. Ook hij zei dat de islam hervormd moest worden en dat moslims af moesten van oude manieren van redeneren en regels die niet meer van toepassing zijn in het nieuwe millennium; dingen die eerder middeleeuws dan modern zijn.
Blijkbaar mag de president dat wél zeggen in Egypte, maar een 'gewone' geleerde niet.
Al-Behairy's advocaat, Gamil Saed, zegt dat de veroordeling hoe dan ook onterecht is omdat zijn cliënt "de islam niet beledigd heeft." Zo heeft hij niets gezegd over Allah, de Koran of Mohammed; alleen over uitspraken en dogma's van geleerden na het ontstaan van de islam die deze religie sindsdien gevangen houden in ronduit middeleeuwse ideeën.
Hoe dan ook, het bewijst maar weer eens dat de problemen rondom de islam dieper gaan dan veel mensen in het Westen willen toegeven. Het gaat niet om een stel moslimextremisten die zichzelf opblazen om niet-moslims te vermoorden; er is sprake van een hele cultuur die hervormd moet worden. En dat gaat honderden jaren dienen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten