Gepensioneerden schrikken zich kapot: pensioen veel lager dan in 2015

Het ene na het andere pensioenfonds wordt overspoeld met boze telefoontjes van gepensioneerden. De reden? Hun uitkering valt fors lager uit dan ze gewend zijn. In sommige gevallen gaan ze er wel honderden euro’s op achteruit.

Veel klagers gaan ervan uit dat het allemaal aan de pensioenfondsen ligt, bijvoorbeeld doordat zij een korting hebben doorgevoerd, maar dat is allerminst het geval. De oorzaak ligt namelijk in fiscale maatregelen én een hogere ziektekostenbijdrage. Dat zijn dus maatregelen van het kabinet.

In de meeste gevallen gaan mensen er enkele euro’s of enkele tientjes op achteruit per maand, maar dat is voor die mensen in kwestie een hele hap: zij draaien ieder dubbeltje namelijk al jaren om.

En dat is niet alles. Volgens Martin van Rooijen, voorzitter van gepensioneerdenkoepel KNVG, zijn er namelijk ook gepensioneerden die nog veel moeten inleveren:

“Maar er zijn ook gepensioneerden die er 300 tot 400 euro per maand op achteruitgaan. Zij hebben te veel vermogen en verliezen hun huurtoeslag.”

Deze maatregelen waren allemaal al aangekondigd, maar zoals gebruikelijk besteedden de meeste mensen daar geen aandacht aan. Alles leek zijn gangetje immers wel te gaan, het kabinet zit er nog steeds, dus ach, wat kon er misgaan?

Nou, dit dus. Het kabinet zit er inderdaad nog, maar dat komt niet doordat diens beleid zo geweldig is, maar omdat zowel VVD’ers als PvdA’ers de moed niet hebben om de stekker eruit te trekken terwijl ze letterlijk geen van allen blij mee zijn.

Gepensioneerden kunnen nu wel boos worden, maar het is aan deze mensen zelf te danken dat het kabinet er nog zit en dat deze maatregelen dus zijn doorgevoerd. Als de druk op het kabinet groot was geweest vanuit de maatschappij zelf had één van de twee regeringspartijen het bijltje er al lang bij neergegooid. In plaats daarvan konden ze lange tijd lekker doorgaan met hun verschrikkelijke plannen waardoor bejaarden het bokje zijn en fors fors fors moeten inleveren.

Het is hard om te zeggen, maar gepensioneerden hebben dit aan zichzelf te danken – en dat geldt ook voor de rest van het land, voor werkenden, niet-werkenden, kinderen, mensen van middelbare leeftijd, en alles er tussen in.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. nick

  Om te stellen dat bejaarden het aan zichzelf te danken hebben is nogal stug en niet waar!

  Nee, zij en wij hebben het aan dit misdadige kabinet te danken en het wordt hoog tijd dat iedereen zich dat en alle andere ellende die ze ons hebben geleverd, ziet en doorziet.
  Ook dit pensioenverhaal is leugen en bedrog. We zijn het beste pensioenland ter wereld, er zit 1400 miljard in de pensioenpotten, genoeg om iedereen die er aan meebetaald heeft een goed pensioen te geven. Maar er wordt geframed, gelogen en bedrogen. Het zijn de regels die onze pensioenfondsen slopen en afbreken. Het is de EU die er met zeer begerige ogen naar kijkt. En als we niet opletten zijn we alles kwijt!

  Het is een kwestie van de geesten rijp maken met een uitgekiend publiciteitsoffensief. Als vaak wordt herhaald dat het niet anders kan, gaan we het vanzelf geloven.
  Om ingrepen in het pensioenstelsel te rechtvaardigen, wordt er negatief geframed: “het is niet houdbaar naar de toekomst, ouderen maken het geld op van jongeren”. Die argumenten worden voor zoete koek aangenomen maar kloppen niet en eigenlijk weet niemand hoe het precies zit.

  Realiseer je dat het de overheid is die destructief bezig is en dat we misleid worden!
  Pensioenfondsen mogen van de overheid al meerdere jaren niet meer kijken naar de werkelijke opbrengst van hun beleggingen. Ze moeten doen alsof de opbrengst op vermogen niet groter is dan 1 tot 2%. Maar dat is een rekentruc. Door die truc is het alsof pensioenfondsen niet kunnen voldoen aan hun verplichtingen, terwijl de werkelijkheid veel rooskleuriger is.

  In Nederland hebben we het voortdurend over de enorme overheidsschuld die niet langer houdbaar is en naar beneden moet. We zijn immers rasechte doemdenkers. Maar tegenover die overheidsschuld van 441 miljard (2015) of tegenover bijvoorbeeld onze hypotheekschuld staat deze enorme spaarpot van 1200/1400 miljard. Ongeveer 1/3 daarvan vloeit in de komende jaren in de vorm van belasting naar de overheid. Dat is dus 400 miljard. Tegenover onze staatsschuld staat dus een enorme spaarpot, die andere Europese landen niet of in veel mindere mate hebben. Eigenlijk hebben we dus geen probleem. We zouden de overheidsschuld goeddeels kunnen aflossen. Châpeau voor de generatie voor ons die dit systeem van sparen bedacht heeft. Het is een toppunt van sociale innovatie.
  En toch is de sloop van dat beste pensioenstelsel ter wereld in volle gang. O.a. met de introductie van de nieuwe overheids- regels.

  Mensen, let op uw zaak….informeer jezelf en neem niets voor zoete koek aan

  http://www.tonverlind.nl/hoe-de-sloop-van-ons-pensioen-zich-voltrekt/

  1. Wachteres

   Michaël, heeft in zoverre gelijk, @Nick dat degenen die op de reguliere partijen – in dit geval de VVD en de PVDA – hebben gestemd, niets te jammeren hebben. Zij hebben het inderdaad aan zichzelf te danken.

   Net zoals de mensen die op die partijen stemmen en zich nu zorgen gaan maken over wat er met onze maatschappij gebeurt, de schuld ook bij zichzelf moeten gaan zoeken.

   Ik heb een paar weken geleden, toen de ellende in Keulen in de kranten stond, het bericht naar mijn familie gestuurd – degenen waarvan ik weet dat ze op bepaalde pro-EU partijen stemmen – en duidelijk gezegd dat als dit in Nederland gebeurt, zij mede verantwoordelijk zijn. Iedereen die op partijen stemt die het EU beleid steunen is mede verantwoordelijk voor het fundamentalistisch islamgeweld. Waarom?

   https://ejbron.wordpress.com/2016/01/29/vluchtelingen-rechtstreeks-uit-de-gevangenis-naar-europa/

   “Vluchtelingen”: Rechtstreeks uit de gevangenis naar Europa?

   “Wat is er toch gebeurd in Keulen in de Oudejaarsnacht 2015/2016? Hoe was het mogelijk dat honderden migranten vrouwen lastig vielen, betastten en beroofden?
   Een deel van de verklaring zou kunnen luiden dat Afrika zich van zijn onderlaag en zijn criminelen in Duitsland en Europa “ontdoet”. Enkele “vluchtelingen” kwamen rechtstreeks uit de gevangenis bij ons . . .

   Over de Kongolese diplomaat Serge Boret Bokwango hadden we immers hier al een keer geschreven. Bokwango is lid van de permanente vertegenwoordiging van Kongo bij de Verenigde Naties in Genève. Op 8 juni 2015 publiceerde de Italiaanse nieuwssite “Julienews” een open brief van hem. Daarin staat:

   “De Afrikanen die ik vaak in Italië zie zijn het uitschot van Afrika.

   Deze mensen, die als verkopers op de stranden werken en in de straten van de steden rondhangen, zijn in geen enkel opzicht representatief voor de Afrikanen in Afrika, die vechten voor de wederopbouw en de ontwikkeling van hun thuislanden”.

   En dat is precies wat ik van een bekende hoorde die in een wijk met moslims woont. Zij zeggen ook dat het uitschot hier komt en dat veel moslims het met Geert Wilders eens zijn.

   We weten dat er weinig of geen controle is op wie er eigenlijk binnenkomen – dat kan men in de kranten lezen – en als je dan toch op dergelijke onverantwoordelijke partijen – omdat ze de wil van de EU braaf uitvoeren – blijft stemmen, dan ben je medeverantwoordelijk voor de chaos die ongetwijfeld gaat ontstaan.

   Veel mensen pikken het niet meer en in Duitsland hoor je van meer en meer geweld tegen AZC centra. Het trieste is dat goedwillende ‘echte vluchtelingen’ hier ook de dupe van worden. Maar wat hadden onze regeringen dan verwacht, dat het volk hun beleid, waar zij niet mee heeft ingestemd, zomaar voor zoete koek zal blijven slikken.

   Daar komen problemen van.

   En wat de pensioenen betreft: het is in elk geval zeker dat de staat miljoenen uit de ABP pot – waar ik mijn pensioen van krijg – heeft gestolen en de EU staat ook te trappelen om er een graai in te doen. Wie weet wat er al is gegraaid?

   Vorig jaar stond er nog in de krant de de pensioenfondsen meer dan een biljoen op zak hadden.

   Hieronder zal ik afzonderlijk een paar linkjes zetten, omdat die anders niet geaccepteerd worden.

   1. Wachteres

    http://www.nu.nl/geldzaken/3382279/pensioenvermogen-boven-1-biljoen.html

    Pensioenvermogen boven 1 biljoen

    Het vermogen van Nederlandse pensioenfondsen is vorig jaar gestegen tot 1007 miljard euro, ofwel meer dan 1 biljoen.

    1. Wachteres

     http://www.nujij.nl/algemeen/de-staat-heeft-30-miljard-aan-pensioenen.26803899.lynkx

     De Staat heeft 30 miljard aan pensioenen gestolen!

     In de tachtiger jaren is door het kabinet Lubbers maar liefst 30 miljard geroofd uit de pensioenpot. Ad Broere, econoom en voormalig bankier legt uit hoe dat werkte en heeft een vermoeden dat dit binnenkort weer eens zou kunnen plaatsvinden. Een belangrijke aanvulling op het andere verhaal van Ad Broere over hoe de geldschepping werkt en waarom dat de grondslag is voor alle economische malaise is. Nederland is ziek, alleen een fikse operatie kan Nederland nog redden.

     Zei ik miljoenen? Miljarden dus.

  2. zomaar

   Nick decennia lang , keer op keer heeft de Nederlandse bevolking , op verkeerde partijen gestemd !.

   partijen die links sociaal waren , of waar links de meerderheid van vormde , en waarvan duidelijk was dat zij de grenzen openstelde , voor jan en alle man !.

   dus zeker hebben vele ouderen van nu dit aan hen zelf te danken , verkeerde keuzen in het verleden .

   en het was zo makkelijk geweest , ook partijen en vertegenwoordigers van partijen in het verleden , waren tegen de zogenoemde humanitaire opvang binnen onze landsgrenzen , van vreemdelingen .

   deze partijen en vertegenwoordigers, zagen meer in opvang binnen de regio bij conflicten.

   de Nederlanders kozen in het stemhokje anders !, voor het verkwanselen onzer sociaal ingebrachte gelden !, tja dat gaat nu zeer doen , bij de ouderen !.

 2. poldi

  Men vergeet één belangrijk punt en dat is dat gepensioneerden die na hun 65ste een gemiddelde levensverwachting van 15 jaren hebben, deze achteruitgang in inkomen niet meer kunnen bijverdienen, terwijl de jongeren nog een heel leven voor de boeg hebben en de mogelijkheid hebben om via sparen en/of een verzekering hun toekomstig pensioen kunnen aanvullen. Dan maar niet 2 keer per jaar op vakantie en elk jaar een nieuwe iphone.

 3. poldi

  Wat er nu gebeurt, gebeurt met doordachte opzet oa door het ECB met een onrealistische lage rente *) en KLijnsma en Jan Knot (DNB) die de pensioenbuffers willen verhogen. Er wordt onrust gecreëerd waarbij jong en oud tegen elkaar worden opgezet en uitgespeeld. Het eindresultaat van dit beleid, betekent INGRIJPEN door de politiek, juist ja, ALWEER, met voor ons catastrofale gevolgen! ONZE pensioenpotten groeien nog elk jaar nog met zo’n 75 miljard en toch deze berichten, waarom? Omdat ONZE pensioenen in de belangstelling van politici en vooral de EU staan.

  *) Door die lage rente zijn de schulden van de zuidelijke EU-landen
  vooral die van Griekenland een stuk lager en kunnen ze ook
  goedkoper lenen.
  Zo betalen wij op een indirecte manier hun schulden.

 4. Ni28

  Gepensioneerden op een paar na die voor de televisie beeld zeggen hoe goed zij het hebben zijn al jaren aan het inleveren maar nooit zo erg als tijdens dit kabinet. Dit is een misdadig kabinet die blijft volhouden dat de bejaarden het nog nooit zo goed hadden als nu. Maar dat geldt voor alle lagen van bevolking, in de middeleeuwen was het vast erger. Dit kabinet is er op uit om de vergrijzing tegen te gaan. Dan maar de oudjes pesten totdat zij het begeven want gezondheidszorg zal op deze wijze ook niet meer voor iedereen zijn. Endlösung is het werkwoord van dit schandalige, asociale kabinet die steeds meer maatregelen neemt om de pensioenfondsen uitbetalingen te beletten. Rutte, Samson, asociale schurken, Endlösung is wat jullie doen. En de oppositie is het hier mee eens want je hoort ze niet eens blaffen. Daarom heeft Wilders toen o.a. het kabinet laten klappen.

 5. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2016/01/29/welkom-thuis/#more-108433

  WELKOM THUIS . . .

  “Vandaag gaat ze naar huis. Na 6 maanden in een verpleeghuis te hebben verbleven, zou je denken dat het een verheugende gebeurtenis is. Niets is minder waar. Vandaag geen gebak, vandaag gaat de vlag halfstok.

  Ze woont alleen in een klein huisje in een klein dorp. Haar man is overleden, hun enige dochter heeft MS. Zij mist haar linkeronderbeen en een deel van haar gezichtsvermogen. Haar man overleed aan de gevolgen van dementie en ze is blij dat zij helder van geest is. Ze noemt dat zelf altijd een geluk bij een ongeluk. Tot vandaag. Want vandaag mag ze naar huis. Een huis dat ontoegankelijk is voor de rolstoel. Het toilet en de badkamer zijn te klein om er te manoeuvreren.

  Ze zal naar binnen worden gereden op een brancard. Ze zal in de rolstoel worden geholpen. Er zal 2 keer per dag iemand komen om haar in en uit bed te helpen. Drie keer per dag worden haar eten en medicijnen gebracht. Ze zal de rest van de dag daar zitten. In een luier. Ze zal daar de rest van haar léven zitten. Omdat ze, met haar heldere geest, in staat is om op een belletje te drukken. Sinds 1 januari is op een belletje kunnen drukken namelijk teken van zelfredzaamheid.

  Welkom in onze verzorgingsstaat”.

  Ons geld gaat naar de EU, naar landen die blijkbaar minder succesvol zijn als Nederland – omdat het volk minder hard werkt of omdat het zo corrupt is als de neten? – en naar ‘vluchtelingen’; dat wil zeggen voor een groot deel naar jonge mannen, die blijkbaar niet in staat zijn om hun eigen land te verdedigen of daar geen zin in hebben en naar bebaarde kerels met grote bekken die totaal geen respect hebben voor de samenleving waarin ze worden opgevangen en die vrouwen minachten.

  Wat is er mis met onze regering en wat is er mis met de EU?

  1. zomaar

   Wachteres, het is beangstend om oud te worden deze tijd , na een leven van werken en sociale afdracht , (in onze jeugd werd het ouder worden , afgespiegeld met verzorging), zijn wij nu op het punt beland dat je bang moet zijn , om onbemiddeld , (wie heeft er immers na decennia roofbeheer , (rooftochten), van de overheid voldoende spaargeld klaar liggen voor zijn verzorging) , oud te worden ?.

 6. zomaar

  weer zijn de ouderen de lul !, weer worden deze mensen uitgezogen !.

  straks hoop ik 65 en 7 maanden jong te worden !, ben ik blij ?, nee!!!.

  mijn vrouw is negen jaar jonger , dus moeten wij fors inleveren , zeker 750 euro per maand , daarbij komt dat dan mijn pensioen (mogelijk ) te hoog is , en kan overal naar fluiten .

  ondanks dat ik mijn levenlang betaald heb !, en nooit enige aanspraak gemaakt heb op subsidies of dergelijke .

  wel zorgen de Socialisten goed voor iedereen die onze grenzen overstroomt !, door hen van alles te voorzien , waaronder levenslange uitkeringen .

 7. Seneca

  Er komt per jaar gemiddeld 70 miljard binnen als gevolg van de investeringen. Premies zorgen voor een instroom van 10 miljard op jaarbasis. Uitstroom als gevolg van pensioenen en overhead ca 30 miljard. Wie rekenen kan, die rekent. Iedereen in dit zo langzamerhand godvergeten land wordt bedonderd, voorgelogen en onderdrukt. Ga zo door, er is een parallel tussen oost duitsland in 1989 en nu. Toen scheten de ‘leiders’ van dat land peuken en dat gaat ook in Europa gebeuren; het kan mij niet snel genoeg!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.