Heavy Metal rocker geeft Hitlergroet en roept ‘white power’

En dat moet naar Nijmegen komen?

Rocker Phil Anselmo van Down en Pantera ligt onder vuur omdat hij onlangs bij een optreden tijdens het metalfestival Dimebash 2016 in Hollywood veels te ver ging. Na afloop van zijn optreden schokte hij het publiek namelijk door de Hitlergroet te brengen én keihard White Power te roepen. Die frase wordt gebruikt door Amerikaanse neo-nazi’s, en dan met name door aanhangers van de Ku Klux Klan (of KKK).

Eén van de aanwezige fans legde het vast met zijn telefoon en zette de beelden vervolgens online:

Naar aanleiding hiervan werd Anselmo terecht flink bekritiseerd. Hij vindt dat echter maar onzin. In plaats van zijn excuses aan te bieden voor zijn wangedrag legt hij de schuld neer bij de mensen die het absoluut niet vonden kunnen:

Grapje, reageerde Anselmo. Ze hadden backstage witte wijn gedronken en daar refereerde hij aan. “Jullie moeten een dikkere huid kweken.” Maar de helft van de metal-community is boos. De andere helft vindt het geen big deal.

Een dikkere huid? Omdat het tegenwoordig maar volkomen normaal moet worden gevonden dat iemand dit soort nazi-opmerkingen en -tekenen maakt? Nou, ik dacht dat het dus niet. Dit soort wangedrag is gewoon volkomen onacceptabel, en het interesseert me niet dat je vooraf flink wat “wijn” gedronken hebt, ook niet als dat “witte wijn” is en je grap daar hoegenaamd aan refereert.

Ook mag Anselmo uitleggen wat het verband precies is tussen “witte wijn” en de Hitlergroet, want dat ontgaat me even.

Het ergste van dit alles? Als het Anselmo ligt komt hij later dit jaar gewoon naar Down op Fortarock in Nijmegen om daar op te treden. Wat mij betreft steekt het publiek daar een stokje voor. In Nederland is geen plaats voor White Power figuren die denken dat het volkomen normaal is om de Hitlergroet te brengen. Anders dan hij heeft ons volk immers ongelooflijk geleden onder de bezetting van de nazi’s.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. V.K.

  -Meestal, blijft het wel bij die ene keer.
  -Voorbeelden zat van sportlui, artiesten enz welke opeens een Hitlergroet brengen wat achteraf dus niet de bedoeling was, denk zelf dat het wat met het gejuich van het publiek te maken heeft, wat dan opgefokt door het gejuich er opeens een hand de lucht inschiet.
  -Na ja, zag laatst op T.V. een programma over de muur van Mussert, de is afgesloten om te voorkomen dat mensen, wanneer zij eenmaal op die muur staan, het opeens niet kunnen laten om de hou-zee groet te doen, wanneer je hun op hun daad attendeert, dan weten ze vaak ook niet wat hen heeft bezield om die groet te doen.
  -Anyway, het is blijkbaar makkelijker om de hitlergroet te brengen dan je excuus ervoor te maken, jammer vooral in het internet tijdperk is het belangrijk om gelijk je excuses hiervoor te maken.

  1. toetssteen

   @V.K.
   Het was tweehandig. Net zulk lulverhaal als op Koekamp waar een jongeman zwaaide naar zij oma.

 2. toetssteen

  O my, eerst rechts en dan links, ies dicrimanatie, ies racisme.
  Hé Michael ik snap dat je artikeltjes wilt scoren, maar dit is er eentje van Jantje zag een pruimen hangen; waarom geen vijgen?

  1. V.K.

   -Nou Toets, volgen mij trok z’n collega hem weg, die zat volgen mij er niet op te wachten dat er, na ja, zeg maar een spontaan minder minder spelletje tussen het publiek en de artiest ontsproot…ach, voor je het weet doe je mee, boeken vol over geschreven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.