Het leed is compleet voor Louis van Gaal: biedt Manchester United zijn ontslag aan

Waar Louis van Gaal het vorig jaar nog verrassend goed deed met Manchester United is hij dit seizoen de kop van jut.

Manchester speelt namelijk alles behalve goed en staat ook nog eens op de vijfde plaats op de ranglijst, wat voor zo’n grote club gewoon niet goed genoeg is. United is in veel opzichten namelijk het Ajax van Engeland: de club moet altijd meedoen om de titel.

Het goede nieuws is dat de achterstand op de koploper, Leicester City, slechts 10 punten bedraag. Dit betekent dat United feitelijk nog altijd kans maakt op de titel, al moeten de andere clubs van de top 5 dan wel allemaal punten laten liggen, en dat de club zich zéker nog kan plaatsen voor de Champions League.

Het slechte nieuws? Het gaat eerder slechter dan beter met de club.

De hardste klap kwam dit weekend, toen United thuis verloor van Southampton, waar die andere Nederlander Ronald Koeman het voor het zeggen heeft.

Tijdens en na de wedstrijd keerde het thuispubliek zich fel tegen Van Gaal, waarbij om zijn hoofd geroepen werd. Toen de 90 minuten erop zaten ging de grote Van Gaal zelf naar binnen, en deed hij iets wat niemand voor mogelijk had gehouden: hij bood zijn ontslag aan.

Louis van Gaal heeft zaterdag na de teleurstellende 0-1 nederlaag tegen Southampton zijn ontslag aangeboden bij Manchester United. Vice-voorzitter Ed Woodward moest de coach overtuigen om toch aan te blijven.

Volgens ingewijden hebben Woodward en Van Gaal afgesproken dat de Nederlandse trainer thuis overlegt, en dat hij in ieder geval blijft zitten tot en met het FA Cup duel met tegen Derby County. Die wedstrijd vindt aankomende vrijdag plaats. Woodward zo Van Gaal verteld hebben dat hij zijn ontslag accepteert als die wedstrijd ook in een nederlaag resulteert. Is dat niet zo, dan wil hij dat Van Gaal aanblijft tot het einde van het seizoen zodat zijn opvolger het stokje rustig van hem kan overnemen.

Overigens is de naam van die opvolger waarschijnlijk al bekend: Britse media gaan ervan uit dat José Mourinho na de zomer de nieuwe trainer wordt van United. De Portugees werd eerder dit jaar ontslagen bij Chelsea, waar het dit seizoen erg slecht ging. Dat was verrassend omdat Mourinho Chelsea vorig seizoen nog naar de titel hielp. Het zegt alles over die club dat zo’n toptrainer — want dat is Mourinho — niet eens één slecht seizoen mag hebben.

Hoewel Mourinho een echte topper is past hij absoluut niet bij United, wat toch een chique club is. De Portugees staat immers bekend om zijn woedeuitbarstingen, scheldkannonades, en irritante gedrag ten opzichte van scheidsrechters en de tegenpartij. United staat daarentegen juist bekend als een nette club waar goede manieren belangrijk zijn. Van Gaal past daar veel beter bij.

Maar goed, als het zo door blijft gaan met United zal dat Van Gaal niet helpen. Uiteindelijk telt in de voetballerij namelijk maar één ding: de resultaten. En die zijn op dit moment gewoon desastreus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.