Minimaal vier radarsystemen moeten beelden hebben van ramp MH17

Hoogleraar en radardeskundige Piet van Genderen, van de TU in Delft, zegt dat zeker vier civiele radarsystemen het neerhalen van vlucht MH17 in beeld hebben gebracht.

Dat is een opmerkelijke uitspraak omdat het kabinet die beelden niet heeft en er ook niets aan doet om ze alsnog in handen te krijgen.

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer zei Van Genderen letterlijk het volgende:

“De primaire radarbeelden van deze vier installaties zijn het belangrijkst omdat de kans groot is dat daarop de afschoten BUK-raket en afvuurlocatie te zien zijn. Ook het uiteenvallen van het vliegtuig is op deze beelden vrijwel zeker waarneembaar.”

Het gaat om drie radarinstallaties in Oekraïne, en één in Rusland. Op alle vier de installaties zou het neerhalen van het vliegtuig zichtbaar zijn geweest. Die landen ontkennen dat echter.

Van Genderen vertrouwt dat voor geen cent:

“Dat deze installaties allemaal uitstonden of in onderhoud waren zoals Oekraïne en Rusland beweren, is niet geloofwaardig.”

Van Genderen is wel goed, maar niet gek.

Satellietdeskundige Marco Langbroek voegt daar aan toe dat hij het merkwaardig vindt dat het kabinet er niets aan doet om deze radarbeelden boven te krijgen.

“Drie van deze satellieten bestreken Oekraïne ten tijde van de crash. Het lijkt mij dat justitie er alle belang bij heeft om over deze gegevens te beschikken. Zo kan het bewijs immers onderbouwd worden.”

En nu komt het: minister Ard van der Steur houdt nog steeds vol dat hij geen behoefte heeft aan meer beelden van de vlucht. Dit terwijl iedere expert zegt dat die beelden er a) moeten zijn en b) onomstotelijk zullen bewijzen door wie het vliegtuig werd neergehaald.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Terzo

  Dit kabinet heeft veel moeite met onderste stenen naar boven krijgen, ik hoop dat die hufters ooit nog eens voor een tribunaal worden gesleurd.

 2. Wim

  Een ding is zeker, men heeft zoveel te verbergen de Russen hebben het niet gedaan

 3. poldi

  Tja, ik denk dat Frans Timmermans meer wist toen hij in de VN een optreden met tranen gaf, wat niet zou hebben misstaan op Broadway. Wat een bende zeg. Letterlijk over de hoofden van de slachtoffers. Niemand van de politiek , zelfs de CU niet, de schijnheiligen, komen op voor de slachtoffers en hun families. Wat een schorriemorrie daar in Den Haag.
  Ik denk dat Oekraïne bij de EU MOET, dat is het hele eieren eten. Nogmaals, wat een bende in Den Haag, bij de beesten af !.

 4. The Oracle

  nou onze EU ondertussen kennende, incl de wekelijkse USA leugens erbij opgetelt ????
  moet ik toch denken, dat de USA na 1 uur ( ze hebben het even geprobeerd )
  Putin did it, Putin did it dat duurde maar 20 minuten, ook Cameron en zelfs op 22.000 km de australische topper incl oren allemaal wisten ze het !!!

  niemand die riep , we moeten de daders vinden, nee, Putin did it,
  dus was goed van te voren afgesproken , vond ik zomaar !

  dan 1 dag later hadden de USA “” onweerlegbare bewijzen , nou kom maar op dan 18 maanden later, nog geen splintertje , van de BUK raket leugens .

  ik mag toch aannemen dat de opnames van 3 Awacs toestellen, de satelieten boven oorlogsgebied , de radar installaties in Ukraine , dat als er een Russische / seperatisten / vrijheidsstrijders BUKRAKET was geweest met de beelden, dat
  ZE MOORD EN BRAND HADDEN GEGILT , of heeft er iemand een betere mening,
  ik denk , dat de getuigen op de filmpjes op de crashplek , met 2 SUKHOI ONDER EN NAAST HET VLIEGTUIG , DE WAARHEID spraken .
  maar Nederland gaat niet op zoek naar beelden , begrijp ik , whahahahaha
  die onderste steen ligt allang bij Rutte’s moeder in de keuken ,
  groetjes
  p.s. ik ga nee stemmen hoor op 6 april , ik heb niks met kampbewaarders als vrienden !

 5. nick

  Ik vermoed dat zolangzamerhand iedereen nu wel weet welk manipulatieve spelletje hier ook weer gespeeld wordt.
  Leugens, bedrog, manipulatie, niets gaat dit kabinet/Rutte te ver, de doofpot puilt uit en de horigen doen niets dan een beetje slap blaffen….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.