Plan van Rutte en Samsom om asielstroom in te dammen heeft enorme haken en ogen

Geen categoriejan 29 2016, 13:00
Staatssecretaris Dijkhoff (asielbeleid) denkt dat het plan zou kunnen werken, maar negeert de haken en ogen.
PvdA-leider Samsom lanceerde gisteren zijn plan om de instroom van asielzoekers aan te pakken. Een mooie primeur voor de politicus, die als fractievoorzitter knarsetandend moet toezien hoe zijn partij elke week wéér lager in de peilingen staat. Het plan houdt het volgende in: asielzoekers die vanuit Turkije de boot naar Griekenland nemen, worden direct teruggestuurd. In plaats daarvan moet er een legale instroom op gang komen vanuit Turkije zelf.
Samsom-DSC_0050
Op het eerste gezicht is het plan een goed idee: de illegale instroom wordt ingedamd, en door asielzoekers direct na aankomst in Griekenland weer naar Turkije te sturen, wordt de gevaarlijke bootreis ontmoedigd. Ook de bedoeling van het plan, namelijk het indammen van de migratiestromen, is positief. Staatssecretaris Dijkhoff toonde zich vandaag ook een voorstander van het plan, maar hij tegelijkertijd kent het voorstel grote haken en ogen.
Zo maakt het plan Europa afhankelijk van Turkije. Dat land zou immers de gereguleerde migratiestroom controleren, en de teruggestuurde asielzoekers opnieuw opvangen. Daar hangt een prijskaartje aan: financieel, maar ook politiek. Zo kunnen Turken voortaan zonder visum naar de EU reizen, en in veel gevallen zullen ook zij zich begeven naar precies diezelfde West-Europese landen waar nu zoveel asielzoekers heengaan.
Bovendien biedt het plan geen zekerheid dat de illegale toestroom van asielzoekers daadwerkelijk wordt ingedamd. Er komen bijvoorbeeld steeds meer migranten naar de EU vanuit Libië – het plan Samsom zegt hier niets over. Het voorstel biedt geen enkele garantie dat de migratiestroom echt omlaag gaat. De enige zekerheid die het wel biedt, is dat er een legale migratiestroom bijkomt, van 250.000 asielzoekers per jaar. Nederland zou er volgens Samsoms plan jaarlijks 20.000 tot 30.000 opnemen. Een stuk minder dan nu het geval is, maar alsnog veel meer dan vóór de aanvang van de vluchtelingencrisis.
Het plan van Samsom is goedbedoeld, maar maakt de EU nog afhankelijker van het onbetrouwbare Turkije en houdt bovendien geen rekening met andere routes naar de EU (zoals Libië). Er bestaat dus een reële kans dat het plan de totale instroom van asielzoekers niet kleiner, maar juist groter zal maken. Helaas zijn Samsom, Rutte en Dijkhoff nog steeds blind voor de enige oplossing: Nederland moet weer grenscontroles invoeren bij de eigen landsgrenzen. Alleen zo kan de migratiestroom onder controle worden gebracht, en weten we wie ons land binnenkomt. Met eigen grenscontroles is Nederland niet meer afhankelijk van de onbetrouwbare Europese buitengrens en het onberekenbare Turkije.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten