Plan van Rutte en Samsom om asielstroom in te dammen heeft enorme haken en ogen

Staatssecretaris Dijkhoff (asielbeleid) denkt dat het plan zou kunnen werken, maar negeert de haken en ogen.

PvdA-leider Samsom lanceerde gisteren zijn plan om de instroom van asielzoekers aan te pakken. Een mooie primeur voor de politicus, die als fractievoorzitter knarsetandend moet toezien hoe zijn partij elke week wéér lager in de peilingen staat. Het plan houdt het volgende in: asielzoekers die vanuit Turkije de boot naar Griekenland nemen, worden direct teruggestuurd. In plaats daarvan moet er een legale instroom op gang komen vanuit Turkije zelf.

Samsom-DSC_0050

Op het eerste gezicht is het plan een goed idee: de illegale instroom wordt ingedamd, en door asielzoekers direct na aankomst in Griekenland weer naar Turkije te sturen, wordt de gevaarlijke bootreis ontmoedigd. Ook de bedoeling van het plan, namelijk het indammen van de migratiestromen, is positief. Staatssecretaris Dijkhoff toonde zich vandaag ook een voorstander van het plan, maar hij tegelijkertijd kent het voorstel grote haken en ogen.

Zo maakt het plan Europa afhankelijk van Turkije. Dat land zou immers de gereguleerde migratiestroom controleren, en de teruggestuurde asielzoekers opnieuw opvangen. Daar hangt een prijskaartje aan: financieel, maar ook politiek. Zo kunnen Turken voortaan zonder visum naar de EU reizen, en in veel gevallen zullen ook zij zich begeven naar precies diezelfde West-Europese landen waar nu zoveel asielzoekers heengaan.

Bovendien biedt het plan geen zekerheid dat de illegale toestroom van asielzoekers daadwerkelijk wordt ingedamd. Er komen bijvoorbeeld steeds meer migranten naar de EU vanuit Libië – het plan Samsom zegt hier niets over. Het voorstel biedt geen enkele garantie dat de migratiestroom echt omlaag gaat. De enige zekerheid die het wel biedt, is dat er een legale migratiestroom bijkomt, van 250.000 asielzoekers per jaar. Nederland zou er volgens Samsoms plan jaarlijks 20.000 tot 30.000 opnemen. Een stuk minder dan nu het geval is, maar alsnog veel meer dan vóór de aanvang van de vluchtelingencrisis.

Het plan van Samsom is goedbedoeld, maar maakt de EU nog afhankelijker van het onbetrouwbare Turkije en houdt bovendien geen rekening met andere routes naar de EU (zoals Libië). Er bestaat dus een reële kans dat het plan de totale instroom van asielzoekers niet kleiner, maar juist groter zal maken. Helaas zijn Samsom, Rutte en Dijkhoff nog steeds blind voor de enige oplossing: Nederland moet weer grenscontroles invoeren bij de eigen landsgrenzen. Alleen zo kan de migratiestroom onder controle worden gebracht, en weten we wie ons land binnenkomt. Met eigen grenscontroles is Nederland niet meer afhankelijk van de onbetrouwbare Europese buitengrens en het onberekenbare Turkije.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Svetlana

  Het is precies zoals ze bij de antifa zeggen die ik vertegenwoordig. Mensen (of het nou bloggers, politici, kunstenaars of demontraten zijn die tegen vluchtelingen zijn is tuig, en tuig moet bestreden worden op wat voor middelen dan ook

  1. Wachteres

   Gut, Zwetslana, het verbaast me niets dat jij deel uitmaakt van dit schorriemorrie:

   Dom en gewelddadig. Oftewel: “De anti-fascisten van vandaag zijn de fascisten van morgen”.

   Zijn dat ook niet de figuren die liever lui zijn dan moe en dus meestal een broertje dood hebben aan werken?

   1. cmsuijkerbuijk

    Alleen al dat “Bestrijden met wát voor middelen dan ook” spreekt al boekdelen. Dat houdt dus ook in, (moord)aanslagen en dergelijke. Dat dat tuig zich “antifascistisch” dúrft te noemen is werkelijk een gotspe. De knokploegen van de NSDAP zouden nog jaloers zijn op deze moordlustige gekken. Het is een waterdicht bewijs, dat bij dat tuig élke vorm van intelligentie ontbreekt!

 2. halo1

  Helaas zijn alleen 2 hekken om NL heen de enige echte remedie..of anders accepteren dat miljoenen , waaronder ook vele criminele figuren een einde maken aan onze way of life; Chaos, anarchie, kostenexplosies, geweld, criminaliteit zullen de linkse puinhoop “”bekronen””..

 3. Wachteres

  “Er bestaat dus een reële kans dat het plan de totale instroom van asielzoekers niet kleiner, maar juist groter zal maken”.

  Maar dat maakt niet uit. Het gaat er de politiek broeders alleen maar om het volk weer eens zand in de ogen te strooien, in de hoop meer stemmen te krijgen, en ondertussen kan de multiculturele [lees: islamitische] samenleving zich blijven ontwikkelen.

  “Nederland moet weer grenscontroles invoeren bij de eigen landsgrenzen. Alleen zo kan de migratiestroom onder controle worden gebracht, en weten we wie ons land binnenkomt”.

  Tja, dat zegt Wilders ook al tijden, maar daar moeten Rutte en Samson niets van hebben. Heel simpel, omdat dit niet de bedoeling is.

  De islamisering moet doorgaan; dit is wat de EU wil.

  1. Krijgsman

   Wachteres beweert leugenachtig dat Rutte en Sammsom er op gericht zijn meer vluchtelingen te laten instromen. Een smerige verdachtmaking die ze uiteraard ook niet kan onderbouwen.
   Met dit niveau van debatteren hebben we op DDS helaas te maken.

    1. V.K.

     -Dank je wel Wim.

 4. van Urk

  Inderdaad daar is niet aan gedacht. Ik denk ook niet dat Turkije bepaald zit te wachten op Afrikaanse gelukzoekers die vanuit Libie of Marokko gekomen zijn en die de Europese toelatingsronde niet gehaald hebben. En ik dacht nog wel dat alles wat vanuit de richting Turkije vandaan kwam nou juist de “echte” vluchtelingen waren afkomstig uit het oorlog verscheurende Syrie en Irak! Dus waarom moeten die dan nu weer met dezelfde boot terug? Trouwens is het een tijdrovende en kostbare zaak om de legalen uit de illegalen te pikken via grenscontroles wat nu al onhoudbaar is omdat niemand nu al niet meer weet wie eigenlijk wie is met als die valse paspoorten in omloop. En om nog meer mensen uit islamitische landen hier naar toe te gaan halen is voor de meeste Europese landen te weinig draagvlak meer voor.

  1. van Urk

   http://www.telegraaf.nl?buitenland/25108797/_Januari_tien_keer_meer_asielzoekers_.html Zolang de drang om naar het westen te komen maar blijft, kan niemand ze ook maar gaan stoppen.

 5. Ni28

  Dit soort clubjes zoals antifa eindigen op niveau van RAF e.d. Geen middel is hun te vies om te gebruiken. Eigenlijk toekomstige terroristen. Of je nu een linkse terrorist bent of rechts, je blijft terrorist. Blijf weg van de radicale genootschappen want die brengen niets goeds.

 6. Seneca

  Dit ‘voorstel’ van Samson is een duidelijke poging van de pvda om hen, die deze Samson eerst de stuipen op het lijf heeft gejaagd met de ‘makkelijk – voor Nederland – 200.000’ vreemdelingen weer gerust te stellen. De Greenpeace terrorist heeft gesproken en ons land is wederom – door dit dwaze voorstel – een stukje meer naar de verdommenis geholpen. Samson en al je volgelingen binnen het socialistisch denken, wij zullen niet vergeten!

 7. H.Vaes

  Er is maar EEN middel om de instroom te stoppen en ……. ja…….dat is de grenzen streng controleren.
  En zolang dat ze dat geen beleid maken zal de instroom voortduren en alleen maar groter worden.
  En Samsoms plan is goed wat betreft het linea recta terugsturen….maar om de gelukszoekers dan via legale wegen…daar wil hij mee zeggen ….per vliegtuig ophalen dat is pure waanzin……
  En Rutte is slim genoeg om Samsom hiervoor op te laten draaien.

 8. Ruud562

  Er zijn hier wederom volkomen losgeslagen reacties van volslagen idioten zoals een Krijgsman en een Svetlana, maar het enige juiste om Nederland niet verder in de (islam-)stront te laten zakken is de grenzen op slot te doen! En wel per direct! Tevens dienen alle aanwezige asiel- ofwel gelukszoekers die zich hebben misdragen of dat nog gaan doen het land te worden uitgezet. Zonder pardon! Punt!

 9. nogmaals

  Bij het min. van Financien moet een aparte pot worden gecreeerd waaruit alle kosten (directe en indirecte !) t.b.v. de policor zieligheidsindustrie worden betaald. Deze pot mag uitsluitend worden gevuld met vrijwillige donaties van burgers en bedrijfsleven. De belastingen kunnen meteen drastisch omlaag (met een enorm positief effect voor het terugdringen van de werkloosheid!), en bij elke belastingaangifte door burgers en bedrijven voortaan de gelegenheid om aan te geven hoeveel geld er bij jou mag worden geind t.b.v. deze policor zieligheidspot. Als de pot onvoldoende gevuld wordt om het huidige uitgavenpatroon in stand te houden, heeft uitbetaling van indirecte kosten voorrang op die van directe kosten.

  Moet je eens zien hoeveel “asielzoekers” een ander land kiezen als bestemming, vooral als deze versobering via het smartfoon-netwerk van deze zieligerds wereldwijd bekend wordt.

  Wellicht ook nog veel andere “potjes” te creeeren voor discutabele, niet op algemeen belang gerichte, policor sinterklazerij !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.