Europees Parlement veegt de vloer aan met president Erdogan én de EU

Het Europees Parlement bespreekt vandaag een “ongekend kritisch” rapport van de speciale rapporteur over Turkije, de Nederlandse Kati Piri. Daarin waarschuwt ze de EU onder meer om niet overhaast toenadering te zoeken tot het Erdogan-regime.

De Volkskrant legt uit dat het rapport kritischer is over Turkije dan ooit. En dat is natuurlijk volkomen terecht: president Erdogan gedraagt zich al langer als een autocraat pur sang, maar tegenwoordig gedraagt hij zich zelfs als een wannabe dictator.

Het gaat niet goed met de hervormingen in Turkije, zo stelt Piri vast. Op een aantal belangrijke punten zoals onafhankelijke rechtspraak, vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid holt de situatie achteruit. Er zijn steeds vaker berichten over de enorme druk op Turkse media, waar honderden journalisten hun baan verliezen en tientallen in de gevangenis zitten in afwachten van een veroordeling.

De hoofdpunten uit het rapport volgens de VK

1. “De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en vrijheid van meningsuiting gaan in Turkije achteruit.” Nu had iedereen in Turkije datzelfde kunnen zeggen, maar het is goed dat het Europees Parlement dit zowaar hardop zegt.

2. “De Europese Commissie en regeringsleiders moeten opkomen voor de rechtsstaat in Turkije, ook als dat om politieke redenen niet uitkomt.” En dat komt eigenlijk nooit uit omdat Erdogan net zo fantastisch reageert op kritiek als, zeg, Vladimir Poetin. Wat wil zeggen: hij wordt of helemaal gek, of hij negeert het gewoon.

3. “De Europese Unie moet bemiddelen in de opgelaaide Turkse oorlog met de Koerdische strijdgroep PKK om een staakt-het-vuren te bereiken.” Het is mij een raadsel waarom er een staakt-het-vuren moet komen met een terroristische organisatie, maar Piri heeft natuurlijk wel degelijk een punt als haar rapport stelt Erdogan de hele Koerdische gemeenschap lijkt te bestraffen voor de daden van de PKK.

4. “Een gezamenlijk actieplan voor migratie van de EU en Turkije is goed, maar de samenwerking moet niet afhankelijk worden gemaakt van toetredingsonderhandelingen.” Dit is common sense, oftewel gezond verstand, maar helaas ontbreekt het daar nogal aan in Brussel en de meeste andere Europese hoofdsteden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ni28

  Erdogan weg en Merkel weg lijkt mij een goed begin voor een nieuwe tijdperk. De EU parlement is wakker aan het worden, lijkt het. De EU Commissie heeft een potje van gemaakt en dat kan ook niet anders als je ziet wie daar in zit. Eigenlijk zegt het parlement dat de commissie niet deugt. Eerste stapje naar een nieuwe EU misschien?

 2. V.K.

  -Kritische rapporten over Turkije zijn er natuurlijk al jarenlang, Wilders is er tenslotte mede op basis van kritieke rapporten over Turkije uit de VVD gestapt.

  -Nu wordt er ineens, om de geloofwaardigheid van de EU niet verder te doen laten dalen ,een kritisch rapport uit de la getrokken om de vloer aan te vegen?

 3. Wim

  En weer had Geert Wilders hier vaak genoemd als blonde clown gelijk, voor jaren terug al. Ook zijn menig over Erdogan wordt steeds meer waarheid.. Wat is die man toch goed.

 4. Wachteres

  http://novayagazeta.nl/?p=622

  Advocaat van Kotsaba shockeert Europese parlementariërs met waarheid over situatie in Oekraïne

  De Kievse advocaat Tatyana Montyan verdedigt Ruslan Kotsaba, een journalist uit Ivano-Frankivsk die op 7 februari 2015 werd gearresteerd vanwege het plaatsen van een anti-oorlog video op internet. Montyan nam deel aan een hoorzitting en diverse bijeenkomsten in Brussel in het Europese Parlement met haar cliënt als onderwerp. Na terugkeer sprak zij met diverse journalisten op het de luchthaven van Kiev. De vijf minuten durende video (Oekraiens) kan hier worden bekeken.

  Een interessant artikel over de werkelijke situatie in de Oekraïne

 5. Wachteres

  “..Ze dronken een glas en ze deden een plas en alles bleef zoals het was”.

  Met andere woorden, het blijft echt wel de bedoeling dat Turkije bij de EU komt.

  Het volk moet weer eens gerustgesteld worden.

 6. loritta

  Inderdaad! Wilders krijgt weer gelijk, achteraf!
  Maar ja, dat werd natuurlijk door onze linkse kliek altijd ontkend!
  Ik hoop dat deze berichten nu ook eens op de staatsomroep uitgebreid worden gemeld!!
  Denk het niet!

 7. glazenbol

  Ach, de multinationals ruiken centjes in Turkije dus de Haagse marrionetten volgen.

 8. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2016/02/16/de-totalitaire-eu-en-de-banken-willen-contant-geld-gaan-verbieden/

  De totalitaire EU en de banken willen contant geld gaan verbieden

  “Er ligt een plan bij de EU en bij de banken om het contante geld helemaal af te schaffen. U kunt dan alleen maar via een plastic pasje, U welbekend, betalen. U hebt dan geen spaarpot meer thuis, maar alles staat ‘digitaal’ op de bank. U hebt dus geen enkele persoonlijke controle meer over Uw eigen geld. Die controle hebben dan de banken. Totaal! Ze kunnen doen wat ze willen”!

  Opm: Nu mag je waar ik woon al niet meer dan, ik meen, driehonderd euro per keer opnemen, en dat van je EIGEN GELD!

 9. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=hhbtjzH3K6U

  Schokkend bericht! Oorlog in Oslo!

   1. van Urk

    Ach ja beste Wachteres, Wie zijn wij als gekke Henkie en Ingrid volgens links om daar over te oordelen wat er in Oslo is gebeurt.

    1. Wachteres

     Het interesseert hen niet, van Urk. Ook al zouden er dooien vallen.

     Dat wil zeggen als de doden autochtonen zijn.

     En die paar auto’s? De politie zal die arme vluchtelingen wel afgetuigd hebben.

    2. Wachteres

     De belangrijkste vraag bij dit ‘vluchtelingengeweld’ is:

     “Waar is de overheid om ons te beschermen”? Waarschijnlijk aan het theedrinken. De klapperpistooltjes waren niet zo snel te vinden.

     Het is duidelijk dat we helemaal niets meer van onze overheid kunnen verwachten.

 10. Wachteres

  “Alleen volkeren die voor hun vrijheid strijden, worden met de vrijheid beloond.”

  “De ongeschreven wetten en dictaten van de natuur zullen uiteindelijk dat volk belonen, dat zich ondanks alle tegenspoed verheft om tegen onrechtvaardigheid, leugens en chaos te vechten . . .”

  (Immanuel Kant)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.