Heb je wel eens last van onwillekeurige knipperingen met je oog? Dit is wat er dan aan de hand is

Ineens gebeurt het, vaak zonder dat je er erg in hebt: je oog begint te knipperen. Waarom dat gebeurt? Nou, dat heeft waarschijnlijk een zéér specifieke reden…

Soms ben je ergens druk mee bezig, en soms ben je gewoon aan het ontspannen. Dan ineens, vanuit het niets, begint één van je oogleden oncontroleerbaar te bewegen. Op en neer, op en neer.. en je kan er niks aan doen.

Deze snelle spierbewegingen van je oog, door dokters myokymia genoemd, kunnen veroorzaakt worden door stress. Maar andere oorzaken zijn ook aan te wijzen. Allereerst zeggen de doktoren dat deze stuiptrekkingen van je oog in principe geen kwaad kunnen. Da’s het goede nieuws. Maar er is ook minder goed nieuws, en dat is dat er heel wat ontwijkbaar menselijk gedrag aan ten grondslag ligt.

Dokter Matthew Palmer werkt bij het prestigieuze Amerikaanse Oogcentrum, en vertelt hoe de moderne mens last krijgt van de knipperingen met het oog:

“Iedereen houdt van koffie en grote bekers met frisdrank. Die dingen kunnen ervoor zorgen dat je ooglid gaat knipperen. Sommige mensen zijn zelfs gevoelig voor chocolade.”

dba269b6a5692ccc445770eaa284470224cd871a_r

Heb je dus last van oogknipperingen? Aaii. Het beste kan je dan maar beter de koffie en de frisdrank met rust laten. Eenvoudig zal dat ongetwijfeld niet zijn, maar het is wél hoe je voorkomt dat je er nog langer last van hebt.

Maar drink je geen koffie of cola? Dan kan het ook nog wat anders betekenen. Misschien heb je namelijk wel een bril nodig, en zijn je ogen wild aan het knipperen geslagen omdat je gezichtspieren moe zijn van het steeds maar samenknijpen van je ogen. Mocht je dit vermoeden, dan is ons advies: ga naar een opticien en doe een test.

tumblr_lis3k9ajZq1qgnsnbo1_500

In zeer zeldzame gevallen kunnen de spiertrekkingen ook duiden op Gilles de la Tourette of Parkinson, maar we willen je niet al te bang maken: dat is echt alleen in uitzonderingsgevallen. Mocht je vaak met je ogen knipperen dan kan je waarschijnlijk dus gewoon het beste wat minderen met de cola en de koffie. Dat zou het probleem in de meeste gevallen al moeten oplossen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.