Hillary Clinton lijkt het onverwachts bijzonder zwaar te krijgen met Bernie Sanders in Nevada

Enkele weken geleden kon de voormalige first lady nog rekenen op een voorsprong van 30%. Dat is inmiddels volledig verdampt.

In kamp-Clinton is het inmiddels grote paniek, want de Democratische presidentsverkiezingen blijken een bittere strijd te worden. De oud-senator van New York dacht wel even – hop! – de genomineerde te worden, maar kiezers uit Iowa en New Hampshire waren nog niet zo scheutig met die toezegging. Gevolg? Ook in Nevada – een staat die zaterdag naar de stembus gaat – heeft Hillary Clinton grote problemen om een overwinning uit het vuur te slepen:

In een CNN-peiling staat Clinton nu op 48 procent en Bernie Sanders op 47 procent. De peiling, die overeenkomt met een eerdere peiling afgelopen week, is dramatisch nieuws voor Clinton. Nevada maakt deel uit van de ‘firewall’ die Clinton dacht te hebben om Sanders na de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire te stoppen.

En:

De oud-minister dacht dit voordeel ook te hebben in Nevada, vanwege de grote groep latino-kiezers. Als Sanders in Nevada weet te winnen, of met miniem verschil verliest, betekent dit dat hij ook in staten met veel niet-blanke kiezers een gevaar is voor Clinton. In Iowa en New Hampshire bestond het electoraat voor meer dan 90 procent uit blanke kiezers.

Er valt vaak vanalles aan te merken op de Amerika-verslaggeving van Nederlandse journalisten, maar dit heeft de Volkskrant mijns inziens juist beschreven. Toch denk ik dat een overwinning van Bernie erg lastig gaat worden. Nevada is namelijk een caucus-staat. De laatste caucus-staat waar gestemd werd, was Iowa. De peilingen lieten daar ook een nek-aan-nek-strijd zien, maar Clinton kwam uiteindelijk als de sterkste uit de bus. Wel met de hakken over de sloot, maar een overwinning is een overwinning. Haar campagne kreeg een klap, maar werd niet knock-out geslagen.

Ik verwacht eigenlijk dat het weer zo zal gaan verlopen. Clinton kan na Nevada dan doorstrompelen naar South Carolina, waar ze een week later met een klinkende overwinning haar campagne vervolgens revitaliseert. Maar goed: ze moet dan wel winnen in Nevada.

Van een nek-aan-nekstrijd is bij de Republikeinen overigens geen sprake. Donald Trump leidt de peilingen met een voorsprong van 35% tegen 17,5% voor Ted Cruz en 15,8% voor Marco Rubio. Sinds eind december zijn al die percentages eigenlijk niet veel meer veranderd. Het enige verschil is dat de campagne van Ben Carson volledig is ingestort; midden november stond de oud-chirurg op 22% in de peilingen. Nu lijkt hij de hekkensluiter van de zes kandidaten te gaan worden met slechts 6% steun in de peilingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Wouters

  Bernie for president!

 2. CJD

  Bernie Sanders maakt kans om dit nog te winnen. Wat zou het een zegen zijn voor de wereld!

  1. Wouters

   Volgens mij zijn wij het voor de eerste keer vandaag eens.

 3. Bromsnor

  Geen verrassing want veel mensen hebben geen vertrouwen in Hillary Clinton vanwege haar liegen en de schandalen waarbij ze is betrokken. Daarbij heeft ze hechte betrekkingen met Wallstreet.

  De meeste z.g mainstream media steunen Hillary Clinton. Ondanks die steun doet Bernie het goed.

  Niet dat ik geloof dat Bernie Sanders zal winnen. Deze man heeft plannen die niet te realiseren zijn en wil ,nog meer dan Obama, geld over de balk gooien. Geld dat de VS niet heeft. Want onder Obama is de staatsschuld nog veel verder gestegen.

  Trump aan de andere kant zal een sterk economisch beleid voeren dat vooral het doel heeft Amerika economisch te versterken. En hij zal de illegale immigratie aanpakken. Ook in de VS is de illegale immigratie een enorm probleem wat veel politici hebben verwaarloosd.

  Het nadeel voor Trump is dat de media (zoals wel linkse als de rechtse) hem haten en hem dagelijks demoniseren. Dat zal zeker invloed hebben op bepaalde delen van de publieke opinie die het spel van de media niet doorzien.

 4. Seneca

  Ik hoop van harte dat deze twee losers allebei niet gekozen worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.