PvdA-voorzitter Spekman wil Samsom als lijsttrekker

Want Samsom is in staat om een comeback te maken. Aldus Spekman.

De man met de geitenwollensokken én -truien, Hans Spekman, wil dat Diederik Samsom bij nieuwe verkiezingen gewoon weer de lijsttrekker is van de PvdA. Dat is een opvallende uitspraak aangezien de PvdA op dit moment rond de 10 zetels staat in de peilingen, wat er virtueel 28 minder zijn dan de partij bij de laatste verkiezingen behaalde. En velen geloven dat dit voor een groot deel te wijten is aan het kabinetsbeleid, waarvan Samsom de architect is.

Spekman vindt dat allemaal maar flauwekul:

“Ik vind dat wij als Partij van de Arbeid te snel mensen opbranden. Ik denk dat hij alles in zich heeft om een comeback te maken.”

Eerder liet vicepremier Lodewijk Asscher, die door Jan en alleman gezien wordt als Samsoms meest waarschijnlijke opvolger, al weten dat hij Samsom ook steunt. In werkelijkheid doet hij dat natuurlijk helemaal niet, maar ja, als hij zegt dat hij geen vertrouwen meer heeft in de fractievoorzitter van de partij kan hij zijn eigen politieke toekomst ook meteen op zijn buik schrijven. De man met het mes wordt in de politiek immers altijd bestraft, zelfs als iedereen hem dankbaar is voor zijn daad.

Aangezien het ongelooflijk slecht gaat met de PvdA is het een beetje vreemd dat Spekman Samsom nog steeds zo duidelijk steunt — en voor zover ik weet doet hij dat niet alleen voor de schermen, maar ook erachter. Toch is dat wel te verklaren:

De voorzitter is onlangs begonnen aan zijn tweede termijn. Hij zegt dat hij hoe dan ook wil aanblijven, ook als zijn partij bij de verkiezingen zo hard onderuit gaat als nu in de peilingen.

Met andere woorden, door zich hard te maken voor Samsom verdedigt Spekman feitelijk zichzelf.

En dat is natuurlijk de ware reden waarom hij achter Samsom blijft staan. Net als de fractieleider was de voorzitter een prominent voorstander van de coalitie met de VVD. En net als Samsom heeft Spekman veel invloed gehad op het kabinetsbeleid. Als de één valt zal dat vrijwel zeker ook voor de ander gelden. En dat wil Spekman natuurlijk niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ikora

  YESSSSS! op naar de nul!

 2. Wachteres

  Vooral doen! Mijn stem zijn ze toch al jaren kwijt.

 3. loritta

  Ik ben het met de 2 voorgaande reageerders volledig eens.
  Op naar de NUL!

 4. Krijgsman

  Ik adviseer Samsom niet te onderschatten. Hij is qua slimheid en debatkunst van de buitencategorie.

 5. V.K.

  -Samsom kan niet debateren, het naar NL-aanpassen en kopiëren van Amerikaanse verkiezingsdebatten, dat kan die sneue man dan als geen ander.

  1. Krijgsman

   Je bedoelt wellicht debatteren.

 6. Beukman

  Ik bewonder het lef van Spek, Samsom en Asscher. Ze laten zich niet van de wijs brengen door de publieke opinie, maar baseren zich op hun eigen oordeel. Hoe dit voor de PvdA gaat uitpakken weet ik niet. Wat ik wél weet is dat de kiezer standvastigheid, wars van populisme, weet te waarderen.

  1. Krijgsman

   Ik sluit me hierbij aan, Beukman. Samsom en de PvdA hebben hun nek uitgestoken om dit politiek zwaar verdeelde land regeerbaar te houden en hoe: ze wisten niet alleen de politieke tegenpolen VVD en PvdA samen te smeden tot een zeer daadkrachtig en stabiel Kabinet maar ook verbindingen te leggen met maatschappelijke organisaties (rust in de polder) en de oppositie. Als je daarbij voegt dat ze dit voor elkaar kregen te midden van een diepe economische crisis mag je van een briljante prestatie spreken.

   Ik heb zelf het idee dat Asscher als lijsttrekker meer electorale mogelijkheden heeft maar hem als lijsttrekker aanwijzen zou tegelijkertijd een opportunistisch argument zijn geweest: Samsom is de architect van dit zeer sterke Kabinet en verdient het daarvoor de credits te krijgen.

   Of het chronisch ontevreden Nederlandse volk in staat een goede regering loon naar werken te geven is echter de vraag: na het zeer krachtige Paars II kwam de trieste populist Sint Pim om de onderbuik van het nihilistische volk te kietelen en een goede regering werd zwaar afgestraft. Elk volk krijgt de regering die het verdient.

 7. DeKadt

  Goed plan. Samson moet vooral deze mestkar blijven trekken. Geen betere kandidaat. Met de Pvda in zijn laatste staat van ontbinding een prima voorstel. Ik hoop dat de kameraden en masse de linker vuist opsteken. Internationale solidariteit en geen broederstrijd! Verworpenen der aarde, komt allen en stemt Pvda!

  1. Krijgsman

   De kadt misbruikt, zoals het bruine kereltje Martin Bosma dat al eerder deed, de naam van de denker en sociaal-democraat Jaques de Kadt.

   Dom en gênant.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.