Senaat stemt vandaag over voorstel om uitkeringen naar Marokko te korten

Geen categoriefeb 16 2016, 9:24
De Eerste Kamer stemt vandaag over het voorstel om het verdrag tussen Marokko en Nederland dat de onderlinge geldstroom regelt, eenzijdig op te zeggen.
Het is vandaag een grote dag in de politiek. Voor Nederlandse maatstaven dan. De Senaat kan namelijk zowaar een verdrag tussen Nederland en Marokko verwerpen; een verdrag dat dan dus eenzijdig wordt opgezegd. En nee, dat is bepaald niet de Nederlandse stijl. Wij laten ons er immers op voorstaan dat we zaken doen met iedereen en altijd weer tot een consensus komen waar iedereen genoegen mee kan nemen.
De reden dat het kabinet en de Tweede Kamer (waar parlementariërs eerder al akkoord gingen met de plannen) het verdrag willen opzeggen is dat zij niet meer willen dat Marokkaanse-Nederlanders in Marokko enorm hoge uitkeringen krijgen terwijl het leven daar veel goedkoper is dan in Nederland. In eerste instantie probeerde Nederland dat nog te regelen met de koning van Marokko -- het verdrag kon gewoon worden aangepast -- maar die eiste allemaal zaken waar het kabinet niet mee akkoord kon gaan. En dus werd er besloten om het verdrag niet aan te passen, maar helemaal in de prullenbak te gooien.
Als dezelfde partijen die in de Tweede Kamer voor het opzeggen van het verdrag stemden dat vandaag weer doen in de senaat is dat inderdaad het geval.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten